Η Τουρκία θα στείλει τους Ρώσους στρατιωτικούς των S-400 σπίτι ως κίνηση καλής θέλησης στις ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Τουρκία θα στείλει τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία που βοηθούν στη λειτουργία των S-400 πίσω στη χώρα τους σε μια χειρονομία καλής θέλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση ήρθε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Σε απάντηση σε ερώτηση από την κρατική τηλεόραση TRT, ο Çavuşoğlu είπε ότι οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δεν θα παραμείνουν στην Τουρκία και ότι το S-400 θα τελεί υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο.

«Τα S-400 θα είναι υπό τον έλεγχό μας 100 τοις εκατό. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα μείνουν στην Τουρκία », δήλωσε ο Çavuşoğlu στην Αθήνα.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό μήνυμα ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να κάνει συμβιβασμούς με την Ουάσιγκτον σχετικά με μια βασική διαφωνία, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε βέβαια ότι αν και οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες θα σταλούν πίσω στη Ρωσία, η Τουρκία δε θα παραιτηθεί από το S-400.

«Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε αιτήματα από άλλη χώρα για να μην χρησιμοποιηθούν», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι οι Ρώσοι τεχνικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το S-400 για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το F-35 λειτουργώντας παράλληλα με αυτό μέσα σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του υπερασπίστηκαν επιθετικά την αγορά του συστήματος από τη Ρωσία ως ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail