Με...υποσχέσεις για το μέλλον δούλεψε ακόμη μια φορά το ΝΑΤΟ την Ουκρανία

Freepen.gr - Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και ισχυρή υποστήριξη για το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει τη δική της μελλοντική και εξωτερική πορεία πολιτικής χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 69 του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο εκδόθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συμμαχίας του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021. 

«Επαναλαμβάνουμε την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας με το Σχέδιο Δράσης για τα Μέλη (MAP) ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Επαναβεβαιώνουμε όλα τα στοιχεία αυτής της απόφασης, καθώς και τις μεταγενέστερες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι κάθε εταίρος θα κριθεί βάσει των δικών του προσόντων», λέει το έγγραφο.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τόνισαν ότι υποστηρίζουν σταθερά το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει για το μέλλον της και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, τα Ετήσια Εθνικά Προγράμματα στο πλαίσιο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) παραμένουν ο μηχανισμός με τον οποίο η Ουκρανία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία πρέπει να κάνει πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων στο πλαίσιο της NUC για να επιτύχει τον στόχο της εφαρμογής των αρχών και προτύπων του ΝΑΤΟ. Η επιτυχία ευρείας κλίμακας, βιώσιμων και μη αναστρέψιμων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς, της προώθησης μιας πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς και της μεταρρύθμισης της αποκέντρωσης, με βάση τις δημοκρατικές αξίες, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις μειονότητες και το κράτος δικαίου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εφαρμογή το θεμέλιο για μια ευημερούσα και ειρηνική Ουκρανία», αναφέρει το έγγραφο.

Σημειώνεται ότι οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

«Χαιρετίζουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την Ουκρανία και ενθαρρύνουμε έντονα την περαιτέρω πρόοδο σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πρακτική υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω του πακέτου ολοκληρωμένης βοήθειας. Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της έναντι υβριδικών απειλών, μεταξύ άλλων μέσω εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της πλατφόρμας ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για την αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου», αναφέρει το έγγραφο.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χαιρέτισαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Σε απλά λόγια το ΝΑΤΟ χόρτασε πάλι με υποσχέσεις και μπόλικα "θα" την Ουκρανία, η οποία ήδη μετρά την απώλεια της Κριμαίας και πρακτικά του Ντονμπάς με τα καμώματα στα οποία σύρθηκε το 2014.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail