Δημιουργώντας τετελεσμένα υπέρ των Σκοπίων θέτουμε εν κινδύνω Θράκη-Αιγαίο

Με την εθνική ομάδα των Σκοπίων αποδείχτηκε η σαθρότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποκαλύφθηκαν τα σχέδια και οι προθέσεις των Σκοπιανών

Από: infognomonpolitics.gr

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου


Το συναίσθημα της ζήλιας, όχι με την έννοια της μνησικακίας αλλά του ενδόμυχου θαυμασμού για την τολμηρή και γενναία στάση της πολιτικής ηγεσίας της Βουλγαρίας έναντι των Σκοπίων το είχα εκδηλώσει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του ’18 όχι τυχαία.

Η αφορμή μού δόθηκε, όταν ο ηγέτης της ιστορικά ”ασήμαντης” γειτονικής χώρας στα ΒΑ σύνορά μας Μπόικο Μπορίσοφ παρενέβη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης (Τσίπρα-Κοτζιά) με τα Σκόπια.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν προκαταρκτικές διαδικασίες της ονοματοδοσίας τους ενόψει της επερχόμενης ”Συμφωνίας των Πρεσπών” και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει στην τότε ΠΓΔΜ πως η χώρα του δε θα δεχόταν ”γεωγραφικό προσδιορισμό” στο όνομα της.

Δύο χρόνια αργότερα (Μάιο του 2020) ο ίδιος ηγέτης συνέχισε να αντιστέκεται στον ψευτομακεδονισμό των Σκοπίων ανανεώνοντας με τη στάση του τον κρυφό θαυμασμό μου αρθρογραφικά, ειδικά όταν έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει αυστηρά τα Σκόπια ότι θα ασκούσε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν δεν τηρούσαν τις διακρατικές συμφωνίες που είχαν κάνει με τη Βουλγαρία για την ονοματοδοσία του κρατιδίου τους.

Και εκεί που θα περίμενε κανείς – κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, παίρνοντας δηλαδή για βάση τις εθνικά ελλιποβαρείς δικές μας ηγεσίες – να χαλαρώσουν οι αντιστάσεις της Βουλγαρίας προ των πιέσεων της ”προστάτιδας” των Σκοπίων Γερμανίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ υλοποίησε την απειλή του αρνούμενος, δια της ΥΠΕΞ του Εκατερίνας Ζαχάροβα, να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ”Βόρεια Μακεδονία”.

Κι αυτό υπό τον φόβο ότι ενδέχετο να εκδηλώσουν στο μέλλον τα Σκόπια αλυτρωτική διάθεση σε βάρος της ”Μακεδονίας του Πιρίν” , που είναι ταυτισμένη γεωγραφικά με την ομώνυμη βουλγαρική επαρχία της ”Ανατολικής Μακεδονίας”.

Φανταστείτε να ήταν στη θέση μας, δηλαδή, και να είχε να διαπραγματευτεί την εκποίηση του φορτωμένου με δόξα και λαμπρή ιστορία ονόματος της ελληνικής Μακεδονίας υπό το βάρος του αρχαιοελληνικού μεγαλείου της και δη του Αλεξανδρινού, έναντι των Σλάβων παραχαρακτών της ιστορίας.

Των παραχαρακτών οι οποίοι, μετά τη ”Συμφωνία των Πρεσπών”, πρόλαβαν κιόλας να γίνουν πρώην ”Βορειο- Μακεδόνες” και φωνάζουν ήδη με τηλεβόα τον αλυτρωτισμό τους σε διεθνή φόρα και πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το ”όχι” του ’19 από τον Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκoπίων με την Ευρώπη – λόγω της μη εφαρμογής του ”erga omnes” στο αναθεωρημένο (υποτίθεται) σύνταγμά τους – όχι μόνο δεν αναχαίτισε την διάθεση παραβίασης εκ μέρους τους της λιμνιαίας ”συμφωνίας”, αλλά τους αποθράσυνε έτι περαιτέρω.

Και το περαιτέρω έφτασε στην κορύφωσή του στις μέρες μας, όταν η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της ”Βόρειας Μακεδονίας” εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – στο πλαίσιο του αγώνα της με την εθνική Αυστρίας – με φανέλες που τις κοσμούσε το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia) και ο Ήλιος της Βεργίνας, γεγονός απαράδεκτο γιατί αντίκειται σε έναν από τους όρους της ”Συμφωνίας των Πρεσπών”.

Στον όρο συγκεκριμένα που απαιτούσε απ’ τους Σκοπιανούς να αντικαταστήσουν στα δημόσια κτίρια, τους κρατικούς θεσμούς και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του κράτους τους το ισχύον μέχρι την 12η Ιουνίου του ’18 (ημέρα υπογραφής της ”Συμφωνίας των Πρεσπών”) όνομα του κρατιδίου τους με την ονομασία ”Βόρεια Μακεδονία”.

Το περίεργο είναι ότι η ΕΠΟ, δια του νέου Προέδρου της Θοδωρή Ζαγοράκη – έστειλε μεν επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA για τον ”αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό” των Σκοπιανών που παρέβαινε τη ”συμφωνία”, αλλά περιορίστηκε στην ”αδιανόητη πρόκληση” του επίμαχου ακρωνύμου – σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

”… η ΔΟΕ και όλες οι διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, μηδέ των ποδοσφαιρικών εξαιρουμένων, έχουν αναγνωρίσει ως μέλος τους την Βόρεια Μακεδονία και οποιοσδήποτε άλλος αυθαίρετος αυτοπροσδιορισμός της είναι εκτός των παγκοσμίως ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων και κατ’ επέκταση εκτός πραγματικότητας…”, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στον Ήλιο της Βεργίνας που έβγαζε μάτι στις αθλητικές φανέλες των Σκοπιανών ποδοσφαιριστών.

Παρόμοια επιστολή εκ μέρους της κυβέρνησης έστειλε και ο υπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης ζητώντας από την UEFA ”να γίνει χρήση της ορθής συντομογραφίας ”NM” (North Makedonia) ή ”RNM” (Republic of North Makedonia), καθώς – όπως είπε – ”η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις-ακρωνύμια”.

Όμως και πάλι δεν έγινε καμιά αναφορά στη χρήση του συμβόλου της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πράγμα που συνιστά σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μας, καθώς ενισχύει τον ψευτομακεδονισμό των Σκοπιανών υποστηρικτών του εθνικιστικού κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (με αρχηγό προγενέστερο τον Νίκολα Γκρούεφσκι και τωρινό τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι), οι οποίοι εμμένουν αταλάντευτα στην ανιστόρητη θεωρία τους ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μια θεωρία την οποία εξακολουθούν να προπαγανδίζουν ανά τον κόσμο – όπως και προ της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” – με τη βοήθεια ξένων φίλων και χρηματοδοτών του κόμματός τους από ανθελληνικά κέντρα του εξωτερικού.

Πρώτο στη σειρά, φυσικά, είναι το Ίδρυμα Σόρος, το οποίο προώθησε στην πατρίδα μας προ ετών την αλλαγή των βιβλίων της ελληνικής ιστορίας (με σκοπό την απάλειψη ”σκληρών” περιστατικών και γεγονότων ηρωισμού που έχουν σχέση με τους αγώνες του ελληνικού έθνους για την απελευθέρωσή του.

Κι αυτό επί τη βάσει ανθελληνικών αντιλήψεων οι οποίες λένε ότι ”οι Νεοέλληνες δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Έλληνες, δεν είναι αυτόχθονες” και ότι ”δεν υπάρχουν ήρωες. Όλα τα περί ηρώων που γράφτηκαν είναι σκέτα παραμύθια…

Κέντρα ανθελληνικά όπως το ίδρυμα Σόρος έδωσαν για χρόνια αγώνες στον τόπο μας, στην προσπάθειά τους να βρουν μια ελληνική κυβέρνηση που θα υπέγραφε αυτό που υπέγραψαν ”χθες” (12 Ιουνίου ’18) Τσίπρας-Κοτζιάς στις Πρέσπες.

Αυτά που είχαν σαν αποτέλεσμα να πεταχτεί απ’ την επόμενη κιόλας μέρα η νέα ονοματοδοσία των Σκοπίων (”Βόρεια Μακεδονία”) στα σκουπίδια και να κυκλοφορούν σήμερα οι απόγονοι των κομιτατζήδων Σλαβοβουλγάρων (ακόμα και στο EURO του 2020, που διεξάγεται ετεροχρονισμένα το ’21 λόγω κορονοϊού) ως ”Μακεδόνες”…

Να κυκλοφορούν χωρίς προκαλύμματα και διπλωματικούς ”καθωσπρεπισμούς” ανοίγοντας τα χαρτιά τους στο Βουκουρέστι, όπου – επ’ ευκαιρία του αγώνα τους με τους Αυστριακούς – έδειξαν το πραγματικό τους (αλυτρωτικό) πρόσωπο και την… ”μακεδονική” ψυχή τους (”Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου…”), χωρίς να πάρουν άδεια από κανένα.

Καθαρά και θρασύτατα άνοιξε και τα δικά του χαρτιά το κρατικό ”MRT” των Σκοπίων (που χρηματοδοτείται απευθείας απ’ τον προϋπολογισμό του μικρού κρατιδίου), το οποίο έχει τα δικαίωμα μετάδοσης των αγώνων του EURO 2020 εκεί.

Το εν λόγω κανάλι, λοιπόν — κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκοπίων -Αυστρίας — προπαγάνδιζε ασύστολα την προ ”συμφωνίας Πρεσπών” (εθνικιστική) ονοματολογία του κράτους τους, αφού – εν ώρα μετάδοσης – οι δυο σχολιαστές του αναφέρονταν διεξοδικά στα συν και τα πλην της ”εθνικής της Μακεδονίας”, ενώ δεν αποκάλεσαν ούτε για μια φορά τη χώρα τους ”Βόρεια Μακεδονία”, παρά μόνο ”Μακεδονία”…

Για το προκλητικό αυτό γεγονός της καταπάτησης της ”συμφωνίας των Πρεσπών” έδωσε τη δική του ερμηνεία ο αλβανικής καταγωγής ΥΠΕΞ των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι απαντώντας στην επιστολή-διαμαρτυρία του Νίκου Δένδια, που αντέδρασε – ως συνήθως – ετεροχρονισμένα.

Αντέδρασε ζητώντας ”την πλήρη, συνετή και καλή πίστη της ”Συμφωνίας των Πρεσπών” σύμφωνα με το άρθρο 1παρ. 3, σημείο e, όπου αναφέρεται ο κωδικός του ονόματος των Σκοπίων στον διεθνή Οργανισμό. Συμπλήρωσε μάλιστα ο ΥΠΕΞ μας ότι ”η χρήση του παλιού MKD ως ακρωνυμίου της εθνικής ομάδας των Σκοπίων στο EURO 2020 δε γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα”.

Αλλά, όπως προείπα, την ερμηνεία-δικαιολογία την είχε έτοιμη ο Οσμάνι, ο οποίος – στην απαντητική του επιστολή – ισχυρίστηκε πως ”η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του δεν υποχρεούται να μετατρέψει και να προσαρμόσει το όνομά της (FFM/ΦΦΜ) στη νέα ονομασία της χώρας, καθώς αυτή δεν επιχορηγείται από το κράτος”…

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Απλούστατον. Ότι, από τώρα και στο εξής, μόνο τέτοια θα βλέπουμε σε δημόσιες διοργανώσεις απ’ την μεριά των Σκοπίων. Και το ”τέτοια” σημαίνει ελεύθερη, ανεξέλεγκτη προβολή κατά το δοκούν των καταργημένων – υποτίθεται – από μας παρανομίων τους, που θα φέρουν την σφραγίδα ”Μακεδονία” και ”Μακεδόνες”.

Σημαίνει πως – αντί να πετάξουμε το προκλητικό κρατίδιο στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας αρνούμενοι να το αναγνωρίσουμε στον αιώνα τον άπαντα με το κλεμμένο από μας όνομά του ”τού δώσαμε κρατική υπόσταση παραχωρώντας – πέρα απ’ το όνομα (που κυοφορεί από μόνο του εθνική ταυτότητα) την μακεδονική εθνότητα και τη ”γλώσσα”.

Κι αυτό, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να έχουμε κοινό σύνορο (και) απ’ τα βόρεια με την Τουρκία, η οποία – ασχέτως με τη ”Συμφωνία των Πρεσπών” – προσεταιρίζεται από χρόνια τους Σκοπιανούς μέχρι σήμερα (απόδειξη ότι παρουσιάστηκε απ’ το πουθενά τουρκική μειονότητα στα Σκόπια).

Και όχι μόνο τους προσεταιρίζεται και τους ενισχύει στρατιωτικά, αλλά και τους εργαλειοποιεί μεταγγίζοντάς τους τον αναθεωρητισμό της. Έτσι οι Σκοπιανοί μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό ανενόχλητοι ως ”Μακεδόνες”.

Μπαινοβγαίνουν με περίσσια θρασύτητα παρουσιάζοντας τη χώρα τους ως ”Μακεδονία” (ακόμα και σε αγώνες του Euro με τις ευλογίες της UEFA, η οποία σε ποστ-αφιέρωμα στον διακεκριμένο Σκοπιανό ποδοσφαιριστή Γκόραν Πάντεφ ονοματίζει τα Σκόπια ”Macedonia” κι όχι ”North Macedonia”).

Γιατί αυτό; Γιατί ξέρουν ήδη ότι έχουν απέναντί τους μια άβουλη, φοβική και κενή από εθνικά οράματα ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το έργο της προκατόχου της με ιερή ευλάβεια και στο θέμα αυτό.

Όλα αυτά με κάνουν να αναρωτιέμαι διπλά και τριπλά για τους κινδύνους που κρύβει το μέλλον για την Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο προ πολλού των Σκοπιανών και των Τούρκων αλυτρωτιστών και αναθεωρητών των συνόρων μας.

Για τους κινδύνους που κρύβει το μέλλον και για το Αιγαίο, όπου διαφαίνεται λύση συνεκμετάλλευσης ”καζάν καζάν” των ασημικών του δια μέσου της Χάγης. Λύση συνεκμετάλλευσης που την πρόκριναν ήδη οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι (Ντόκος, Ροζάκης και Σία), ενώ κάποιοι εκπρόσωποι της Αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως ο Ηλίας Καματερός του ΣΥΡΙΖΑ) ομολόγησαν πως ονειρεύονται δεύτερες Πρέσπες για να μπορούν οι νησιώτες να ψαρεύουν στα Ίμια ελεύθερα)”…

Με τέτοιους καθοδηγητές και πολιτικούς εκπροσώπους προοιωνίζεται, δυστυχώς, δυσοίωνο μέλλον για τις εναπομείνασες τελευταίες κοιτίδες του Ελληνισμού, ο τυχόν ακρωτηριασμός των οποίων θα βαρύνει αποκλειστικά τους δυο τελευταίου πρωθυπουργούς της πατρίδας μας.

Αυτούς οι οποίοι – δια της υπογραφής ή της νομιμοποίησης της προδοτικής ”Συμφωνίας των Πρεσπών” – δημιούργησαν τετελεσμένα υπέρ των Σκοπίων ανοίγοντας την όρεξη και στους Τούρκους για διαμόρφωση συνθηκών διαμοιρασμού των εδαφικών κεκτημένων μας στη Θράκη και το Αιγαίο…

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail