Η Δανία τερματίζει τη μαζική μετανάστευση: «Το τρέχον σύστημα ασύλου απέτυχε»

lachrimae72 / pixabay
Το δανικό κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να απελάσει τους αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάσουν τις υποθέσεις τους στο εξωτερικό. Η νομοθεσία θεωρείται ευρέως ως ένα πρώτο βήμα προς τη μετακίνηση της διαδικασίας ελέγχου ασύλου της χώρας πέρα από τα σύνορα της Δανίας. 

Gatestoneinstitute.org - Soeren Kern / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο νόμος, που προτάθηκε από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των επιπόλαιων αιτήσεων ασύλου. Έχει χαιρετιστεί με μανία από εκείνους που ευνοούν τη μαζική μετανάστευση, πιθανώς από φόβο ότι άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί τώρα να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Δανίας.

Η Δανία, η οποία έχει ήδη μερικές από τις πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές στην Ευρώπη, βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών προσπαθειών για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και αξιών ενόψει της μαζικής μετανάστευσης, της διαφεύγουσας πολυπολιτισμικότητας και της συστηματικής καταπάτησης του πολιτικού Ισλάμ.

Μια τροποποίηση του νόμου περί αλλοδαπών, που εγκρίθηκε στις 3 Ιουνίου με 70 ψήφους έναντι 24, εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ (αποκαλούμενες τρίτες χώρες) για να της επιτρέψει να "μεταφέρει υπηκόους τρίτων χωρών και απάτριδες που υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη Δανία στην εν λόγω τρίτη χώρα με σκοπό την ουσιαστική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου".

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας Mattias Tesfaye, Σοσιαλδημοκράτης και γιος ενός μετανάστη από την Αιθιοπία, δήλωσε στους Financial Times ότι η Δανία "είχε εντοπίσει μια ομάδα χωρών", κυρίως στην Αφρική, που μπορεί να είναι ανοικτή για τη φιλοξενία κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Τον Απρίλιο, ο Tesfaye υπέγραψε ένα "μνημόνιο κατανόησης" με τη Ρουάντα σχετικά με τη "συνεργασία σε θέματα ασύλου και Μετανάστευσης". Το έγγραφο έδωσε τροφή σε εικασίες ότι η Δανία θέλει να μεταφέρει μετανάστες στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, η οποία έχει παράδοση φιλοξενίας προσφύγων. Το μνημόνιο διευκρίνισε τον μακροπρόθεσμο στόχο της δανικής κυβέρνησης:

"Η Δανία δεσμεύεται να βρει νέες και βιώσιμες λύσεις στις σημερινές μεταναστευτικές και προσφυγικές προκλήσεις που επηρεάζουν τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Το σημερινό σύστημα ασύλου είναι άδικο και ανήθικο με την παροχή κινήτρων στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, ενώ οι διακινητές ανθρώπων κερδίζουν περιουσίες.

"Υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων προωθώντας ένα δικαιότερο και πιο ανθρώπινο σύστημα ασύλου βασισμένο σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης, την παροχή περισσότερης και καλύτερης προστασίας των προσφύγων στις περιοχές των συγκρούσεων και την αύξηση της βοήθειας προς τα έθνη υποδοχής, τις χώρες προέλευσης και διέλευσης — κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών — προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των συνόρων, να ενισχυθούν τα συστήματα ασύλου και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

"Είναι επίσης το όραμα της δανικής κυβέρνησης ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτός της ΕΕ, προκειμένου να σπάσει η αρνητική δομή κινήτρων του σημερινού συστήματος ασύλου"

Οι υποστηρικτές της μαζικής μετανάστευσης έχουν επικρίνει το νέο νόμο της Δανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ισχυρό διοικητικό σκέλος της ΕΕ, δήλωσε ότι είχε "θεμελιώδεις ανησυχίες" για την απέλαση αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπης:

"Η εξωτερική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και για την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία. Δεν είναι δυνατόν βάσει των υφιστάμενων κανόνων ή προτάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του Νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο"

Άλλοι κατηγόρησαν τη Δανία ότι επιδιώκει να "εξάγει" τη διαδικασία ασύλου. Ο Gillian Triggs, βοηθός Ύπατος Αρμοστής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, προειδοποίησε ότι "τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν ασφάλεια και προστασία, τους δαιμονοποιούν και τιμωρούν τους και μπορεί να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο".

Η παγκόσμια εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Shabia Mantoo πρόσθεσε ότι ο οργανισμός "παραμένει σταθερά αντίθετος στις εθνικές πρωτοβουλίες που μεταφέρουν βίαια τους αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες και υπονομεύουν τις αρχές της διεθνούς προστασίας των προσφύγων".

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Nikolas Feith Tan, ανώτερος ερευνητής στο δανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι το σχέδιο της Δανίας να στεγάσει τους αιτούντες άσυλο εκτός των συνόρων της αντιπροσωπεύει "μια θεμελιώδη αλλαγή" στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς συστήματος προστασίας:

"Μέχρι τώρα, η προστασία των προσφύγων ήταν κατά κύριο λόγο εδαφική. Εάν φτάσετε στη Δανία, τότε η Δανία είναι υπεύθυνη τόσο για την αξιολόγηση του εάν είστε πρόσφυγας είτε όχι, και εάν είστε πρόσφυγας, τότε για τη χορήγηση προστασίας. Η νέα νομοθεσία μετατοπίζει αυτή την ιδέα του εδαφικού ασύλου"

Ο Tan είπε πως η μεταφορά αιτούντων άσυλο στο εξωτερικό κατ ' αρχήν δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθούν να αναμένει να διωχθεί στα Δανικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Tesfaye δήλωσε ότι "βασικός στόχος" ήταν η μείωση του αριθμού των "αυθόρμητων" αιτούντων άσυλο στη Δανία:

"Το σημερινό σύστημα ασύλου απέτυχε. Είναι αναποτελεσματικό και άδικο. Παιδιά, γυναίκες και άνδρες πνίγονται στη Μεσόγειο ή κακοποιούνται κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, ενώ οι διακινητές ανθρώπων κερδίζουν περιουσίες"

Άλλα μέτρα για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2019, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen εισήγαγε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης. Τα μέτρα βασίζονται σε αυτά που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

3 Ιουνίου 2021. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 78 ψήφους υπέρ, 16 έναν νέο νόμο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη δανική υπηκοότητα από μετανάστες που είναι μέλη εγκληματικών συμμοριών. Ο νόμος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αύξησης του βίαιου εγκλήματος που συνδέεται με τη μετανάστευση. Η τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας επιτρέπει την " άρνηση της ιθαγένειας για ορισμένες μορφές σοβαρών εγκλημάτων συμμοριών που θεωρούνται επιζήμια για τα ζωτικά συμφέροντα του κράτους". Ο νόμος ισχύει μόνο για τους διπλούς υπηκόους και όχι για τα μέλη των συμμοριών που, χάνοντας τη δανική υπηκοότητά τους, θα γίνουν απάτριδες. Ο νέος νόμος, ο οποίος δεν έχει αναδρομική ισχύ, τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2021.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Nick Hækkerup δήλωσε: "το έγκλημα συμμοριών σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στη Δανία. Όταν οι αλλοδαποί ή τα πρόσωπα στα οποία εμείς στη Δανία έχουμε χορηγήσει δανική υπηκοότητα συμμετέχουν στο αδίστακτο έγκλημα των συμμοριών, αποτελεί θεμελιώδη έκφραση περιφρόνησης για την κοινωνία στην οποία συμμετέχουν. Ως εκ τούτου, είναι καλή είδηση ότι το Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή της ευκαιρίας ανάκλησης της ιθαγένειας σε περίπτωση σοβαρού εγκλήματος συμμοριών εις βάρος των ζωτικών συμφερόντων του κράτους. Είναι ένας στόχος για την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι Δανοί μπορούν να είναι ασφαλείς στην καθημερινότητά τους. Όταν οι συμμορίες αμφισβητούν αυτή την ασφάλεια, πρέπει να έχουν αξιοσημείωτες συνέπειες". 

26 Μαΐου 2021. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 67 ψήφους υπέρ, 26 έναν πρώτο νόμο επαναπατρισμού που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απελάσει τους αποτυχημένους αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα. Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα των αλλοδαπών προκειμένου να τα εντοπίσει και να τους απελάσει ευκολότερα.

Ο νόμος εγκρίθηκε εν μέσω αναφορών ότι οι μετανάστες που είχαν πληρωθεί μεταξύ 100.000 και 225.000 δανικές κορώνες ($16.000 και $37.000) από τη δανική κυβέρνηση για να εγκαταλείψουν τη χώρα πήραν τα χρήματα, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να φύγουν. Άλλοι πήραν τα χρήματα και έφυγαν από τη χώρα και αργότερα επέστρεψαν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ενσωμάτωσης Mattias Tesfaye δήλωσε:

"Έχουμε πάρα πολλούς αλλοδαπούς χωρίς νόμιμη διαμονή στη Δανία που δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Είναι μη βιώσιμο. Τόσο για το άτομο όσο και για το δανικό κράτος, το οποίο πρέπει να δαπανήσει χρήματα για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων.... Οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί για όσους έχουν εντολές απέλασης που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις ελέγχου τους. Τώρα έχουμε κάνει το επόμενο βήμα προς μια συνεκτική πολιτική επαναπατρισμού. Προορίζεται να βοηθήσει περισσότερους αλλοδαπούς χωρίς νόμιμη διαμονή να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Χαίρομαι που υπάρχει ευρεία υποστήριξη γι ' αυτό στο Κοινοβούλιο".

6 Μαΐου 2021. Η δανική κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες περί ιθαγένειας. Στο μέλλον, τα άτομα με ποινικό μητρώο θα αποκλείονται από την απόκτηση δανικής ιθαγένειας. Τα άτομα που κρίνονται ένοχα για τη διάπραξη απάτης μετανάστευσης ή κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να περιμένουν έξι χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή τους για ιθαγένεια. Οι νέοι κανόνες εισήγαγαν επίσης μια απαίτηση απασχόλησης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πλήρη απασχόληση ή να έχουν αυτοαπασχοληθεί για τουλάχιστον τρία έτη και έξι μήνες εντός των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Πέντε ερωτήσεις σχετικά με τις δανικές αξίες έχουν προστεθεί στο τεστ ιθαγένειας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σωστά σε τέσσερις από τις πέντε ερωτήσεις. "Υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ των μερών της συμφωνίας ότι είναι κρίσιμο ένας αιτών να έχει υιοθετήσει δανικές αξίες", ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ενσωμάτωσης Mattias Tesfaye δήλωσε:

"Πρέπει να σχεδιάσουμε μια γραμμή στην άμμο. Οι άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί δεν πρέπει να έχουν δανική υπηκοότητα".

Ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Morten Dahlin, πρόσθεσε:

"Η Δανική ιθαγένεια είναι ένα δώρο που πρέπει να κερδηθεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια κατά την παράδοση διαβατηρίων. Εκείνοι που καλωσορίζουμε στη δανική οικογένεια πρέπει να έχουν αγκαλιάσει τη Δανία και να παραμείνουν στη σωστή πλευρά του νόμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς στο Φιλελεύθερο Κόμμα είμαστε ευτυχείς που τώρα υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στις δανικές αξίες και που υπάρχει καταστολή των αλλοδαπών που έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αυτά ήταν σημαντικά αιτήματα από την πλευρά μας"

Ο συντηρητικός εισηγητής Marcus Knuth είπε:

"Οι Συντηρητικοί αγωνίζονται για νέους κανόνες για τη δανική ιθαγένεια για πάνω από ένα χρόνο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς οι εγκληματίες αλλοδαποί με ποινή φυλάκισης να μην μπορούν ποτέ να υποβάλουν αίτηση για δανική υπηκοότητα, και είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει τώρα μια απαίτηση απασχόλησης, οπότε πρέπει τώρα να έχουν εργαστεί τα τελευταία 3½ από τα τέσσερα χρόνια. Εργαστήκαμε επίσης σε ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των πολιτών για τους αιτούντες εκτός της ΕΕ και των σκανδιναβικών χωρών, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το έκανε. Σε αντάλλαγμα, έχουμε τώρα μια διάταξη ελέγχου, οπότε η κυβέρνηση θα ζητήσει συζητήσεις εάν υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των αιτούντων."

Ο εισηγητής της φιλελεύθερης Συμμαχίας Henrik Dahl δήλωσε:

"Είμαι πρωτίστως χαρούμενος που, ως κάτι νέο, απαιτούμε από νέους πολίτες να έχουν εργαστεί για μερικά χρόνια πριν μπορέσουν να πάρουν ένα δανικό διαβατήριο. Είναι λογικό κάποιος να συνέβαλε στη δανική οικονομία προτού αποκτήσει πλήρη δικαιώματα στη Δανία"

17 Μαρτίου 2021. Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο νέων προτάσεων με στόχο την καταπολέμηση των "θρησκευτικών και πολιτιστικών παράλληλων κοινωνιών" στη Δανία. Ένας ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου περιλαμβάνει την κάλυψη του ποσοστού των "μη δυτικών" μεταναστών και των απογόνων τους που κατοικούν σε οποιαδήποτε δεδομένη κατοικημένη γειτονιά. Στόχος είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα με την ενθάρρυνση της ένταξης και την αποθάρρυνση του εθνοτικού και κοινωνικού αυτοδιαχωρισμού.

9 Μαρτίου 2021. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νόμο που απαγορεύει στις ξένες κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τζαμιά στη Δανία. Το μέτρο έχει ως στόχο να εμποδίσει τις μουσουλμανικές χώρες, ιδιαίτερα το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, να προωθήσουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στα Δανικά τζαμιά και τις εγκαταστάσεις προσευχής.

9 Μαρτίου 2021. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 96 ψήφους υπέρ έναντι 0 ένα νέο νόμο που απαγορεύει τους θρησκευτικούς γάμους ανηλίκων και τους αναγκαστικούς γάμους. Οι ισλαμιστές ιεροκήρυκες και άλλοι που διεξάγουν τέτοιους γάμους αντιμετωπίζουν τώρα έως και δύο χρόνια φυλάκισης και απέλασης από τη Δανία. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να συνάψουν γάμο στη Σαρία. Η ποινή για την κράτηση ενός ατόμου σε αναγκαστικό γάμο αυξήθηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ο νόμος επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να αποσύρει τα διαβατήρια των παιδιών εάν υπάρχει λόγος να πιστεύει ότι αποστέλλονται στο εξωτερικό για να παντρευτούν, ανεξάρτητα από το αν ο γάμος είναι νομικά έγκυρος. Ο νόμος απαγορεύει τη χρήση ισλαμικών συμβάσεων γάμου nikah που συχνά δυσκολεύουν τις μουσουλμάνες να αναζητήσουν διαζύγιο. Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαρτίου 2021.

18 Φεβρουαρίου 2021. Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς διαμονής 350 Σύρων μεταναστών από τη Συρία. Η κίνηση έγινε αφού το δανικό Συμβούλιο προσφύγων αποφάσισε ότι η περιοχή της Δαμασκού της Συρίας είναι πλέον ασφαλής και ότι δεν υπάρχει πλέον βάση για τη χορήγηση ή την παράταση των προσωρινών αδειών διαμονής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ενσωμάτωσης Mattias Tesfaye δήλωσε:

"Η Δανία ήταν ανοιχτή και ειλικρινής από την πρώτη μέρα. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Σύρους πρόσφυγες ότι η άδεια διαμονής τους είναι προσωρινή. Μπορεί να αποσυρθεί εάν δεν απαιτείται πλέον προστασία. Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου προσφύγων αυτή την εβδομάδα, οι αρχές θα επανεξετάσουν τώρα το σωρό των υποθέσεων από την ίδια επαρχία. Αυτό είναι καλό. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους προστασία για όσο διάστημα χρειάζεται. Αλλά όταν οι συνθήκες στην πατρίδα βελτιώνονται, ένας πρώην πρόσφυγας πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ξαναδημιουργήσει μια ζωή εκεί"

3 Οκτωβρίου 2020. Η κυβέρνηση πρότεινε έναν νέο νόμο επαναπατρισμού για να εξασφαλίσει ότι περισσότεροι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στάλθηκαν στην πατρίδα τους. Τουλάχιστον 1.100 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στη Δανία δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα και περισσότεροι από 200 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο παρέμειναν στη Δανία για περισσότερο από πέντε χρόνια. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την πληρωμή 20.000 δανικές κορώνες (€2.700, $ 3.600) για να εγκαταλείψουν τη χώρα σε όσους δε χορηγήθηκε άσυλο.

11 Σεπτεμβρίου 2020. Η κυβέρνηση πρότεινε τροποποίηση του νόμου περί ιθαγένειας αλλοδαπών που θα αρνηθεί τη δανική υπηκοότητα στους Δανούς τζιχαντιστές-τους λεγόμενους ξένους μαχητές. Ο Υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Kaare Dybvad είπε:

"Η κυβέρνηση θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να εμποδίσει τους ξένους μαχητές που έχουν γυρίσει την πλάτη στη Δανία να επιστρέψουν στη Δανία. Μιλάμε για άνδρες και γυναίκες που έχουν διαπράξει ή υποστηρίξει εξωφρενικά εγκλήματα. Ως εκ τούτου, πρέπει επίσης να είναι δυνατό στο μέλλον να τους στερήσει την ιθαγένειά τους"

10 Σεπτεμβρίου 2020. Η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα θέση πρεσβείας και μια ομάδα εργασίας για να εργαστεί για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης — στη Λιβύη, την Τυνησία ή το Μαρόκο.

31 Μαΐου 2018. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση των ισλαμικών πέπλων σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος, που προωθήθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση στην εξουσία εκείνη την εποχή και υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες και το δανικό Λαϊκό Κόμμα, ψηφίστηκε με 75 ψήφους έναντι 30. Όποιος βρεθεί να φοράει burka (το οποίο καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο) ή niqab (το οποίο καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια) δημόσια στη Δανία υπόκειται σε πρόστιμο 1.000 δανικών κορώνων (€134, $163). Οι κατ' επανάληψη παραβάτες θα μπορούσαν να δεχθούν πρόστιμα 10.000 δανικών κορώνων. Επιπλέον, όποιος βρεθεί ότι απαιτεί από ένα άτομο μέσω βίας ή απειλών να φορέσει ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο θα μπορούσε να του επιβληθεί πρόστιμο ή να αντιμετωπίσει μέχρι δύο χρόνια φυλάκισης.

26 Ιανουαρίου 2016. Το δανικό κοινοβούλιο ενέκρινε διάφορα μέτρα με στόχο τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Δανία: την επανεισαγωγή της απαίτησης να γίνονται δεκτοί μόνο οι πρόσφυγες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ένταξης στη δανική κοινωνία * την αύξηση της χρονικής απαίτησης σε τρία έτη για την οικογενειακή επανένωση των αιτούντων άσυλο* την αύξηση της χρονικής απαίτησης πριν από την απονομή του καθεστώτος μόνιμης διαμονής * πρόσθετες απαιτήσεις ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης της γνώσης της δανικής γλώσσας πριν παραχωρηθεί μόνιμο καθεστώς παραμονής. Επίσης κατέστη ευκολότερο να χαθεί το καθεστώς προσωρινής ή μόνιμης παραμονής; η εισαγωγή των τελών που ισχύουν για την οικογενειακή επανένωση και για τη μετατροπή προσωρινής άδειας διαμονής για μόνιμη άδεια διαμονής * μείωση κατά 10% της οικονομικής ενίσχυσης των αιτούντων άσυλο * εξουσία στην αστυνομία να κατάσχει από τους αιτούντες άσυλο αντικείμενα αξίας για να υποστηρίξει το κόστος της διαμονής τους και υποχρεωτική παραμονή αυτών σε ειδικά κέντρα κατοικίας.

Αλλαγή Δημογραφικών Στοιχείων

Η Δανία, η οποία έχει πληθυσμό 5,8 εκατομμυρίων, δέχθηκε περίπου 40.000 αιτήσεις ασύλου τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η Statista. Οι περισσότερες από τις αιτήσεις που έλαβε η Δανία, μια κυρίως Λουθηρανική χώρα, προέρχονταν από μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Τα τελευταία χρόνια, η Δανία επέτρεψε επίσης σημαντική μετανάστευση εκτός ασύλου, ιδίως από μη δυτικές χώρες. Η Δανία είναι τώρα το σπίτι για σημαντικές κοινότητες μεταναστών από τη Συρία (35,536), Τουρκία (33,111), Ιράκ (21,840), Ιράν (17,195), Πακιστάν (14,471), Αφγανιστάν (13,864), Λίβανος (12,990) και τη Σομαλία (11,282), σύμφωνα με Statista.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν σήμερα περίπου το 5,5% του πληθυσμού της Δανίας, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Με βάση ένα "σενάριο μηδενικής μετανάστευσης", ο μουσουλμανικός πληθυσμός προβλέπεται να φτάσει το 7,6% μέχρι το 2050 ενώ με ένα "μεσαίο σενάριο μετανάστευσης", προβλέπεται να αγγίξει το 11,9% μέχρι το 2050. Κάτω από ένα "σενάριο υψηλής μετανάστευσης", οι μουσουλμάνοι αναμένεται να αποτελούν το 16% του δανικού πληθυσμού μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Pew.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μαζική μετανάστευση έχει οδηγήσει σε αυξημένη εγκληματικότητα και κοινωνική ένταση. Οι πόλεις της Δανίας μαστίζονται από πυροβολισμούς, καύσεις αυτοκινήτων και βία συμμοριών.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης αναθεώρησης της συμφωνίας του Σένγκεν από την ΕΕ, της Συνθήκης που ρυθμίζει το σύστημα ανοιχτών συνόρων της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και ενσωμάτωσης Mattias Tesfaye:

"Η δυνατότητα επαναφοράς του προσωρινού ελέγχου των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Δανών. Αυτό φάνηκε από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση το 2015. Και η κρίση της κορώνας το επιβεβαίωσε πρόσφατα. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στους κανόνες του Σένγκεν, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίζουν. Εμείς στη Δανία γνωρίζουμε καλύτερα πότε υπάρχει ανάγκη ελέγχου των συνόρων της Δανίας"

Στις 22 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης για τη δανική μεταναστευτική πολιτική, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένη να μειώσει τον αριθμό των εγκρίσεων ασύλου:

"Στόχος μας είναι μηδενικοί αιτούντες άσυλο. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μηδενικούς αιτούντες άσυλο, αλλά μπορούμε να καθιερώσουμε το όραμα για ένα νέο σύστημα ασύλου και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εφαρμόσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας, διαφορετικά η κοινωνική μας συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει. Έχει ήδη αμφισβητηθεί".

Σε συνέντευξή του στον Δανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα DR στις 3 Ιουνίου, ο βουλευτής Rasmus Stoklund δήλωσε ότι εάν κάποιος αναζητήσει καταφύγιο στη Δανία στο μέλλον, πρέπει να αναμένει να απελαθεί σε τρίτη χώρα: "ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail