Ο Ερντογάν καλεί την Αίγυπτο να μεγιστοποιήσει τη συνεργασία με την Τουρκία

Freepen.gr - Μετά από χρόνια επιδεινωμένων σχέσεων με την Αίγυπτο, η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Ελπίζουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου, σε μια win - win βάση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT την Τρίτη.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν τρόπον τινά παγώσει από τότε που ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 και ξεκίνησε καταστολή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Υπάρχει μια ιστορική ενότητα μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Οι σχέσεις μας μεταξύ των κρατών έχουν προχωρήσει σε αυτή τη βάση. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία», είπε ο Ερντογάν.

Μια τουρκική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Αννάλ πραγματοποίησε διπλωματικές συνομιλίες στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας προγραμματισμένης προσέγγισης μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων. Η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις επαφές σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών μετά από συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών τους, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, η Τουρκία διέταξε επίσης τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη να σταματήσουν την κριτική κατά του Καΐρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail