Η Τουρκία παίζει σκάκι - Ήλθε η ώρα για τη δική μας παρτίδα

Στις 7 Μαρτίου ακριβώς έγραφα αυτά, που επιβεβαιώνονται σήμερα με την έκθεση του State Department για τον Ερντογάν (Οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν τον Ερντογάν, όχι την Τουρκία). Και πολύ πιο πριν είχα επισημάνει ότι επειδή η Τουρκία είναι πολύτιμη για τις ΗΠΑ (όπως δήλωσε ξεκάθαρα προσφάτως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν), ο Μπάϊντεν θα στοχεύσει τον ίδιο τον Ερντογάν, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Δημοκρατία (παλιά καλή συνταγή), πέραν των αιτιάσεων για τις σχέσεις της Τουρκίας  με την Ρωσία.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Και μάλιστα τονίζω ότι ο Ερντογάν βαλλόμενος προσωπικά πλέον, θα αυξήσει στο εσωτερικό την ρητορική του αντιαμερικανισμού και των παρεμβάσεων στο εσωτερικό της χώρας, με τριπλό σκοπό:

- Να αυξήσει τα διαπραγματευτικά του όπλα

- Να κρατήσει συσπειρωμένους τους οπαδούς του βασισμένος στο Ισλάμ και τον εθνικισμό

- Να προετοιμάσει το έδαφος της μεταστροφής, σε περίπτωση που δε θεωρήσει ευνοϊκές τις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και ΕΕ.

Και ότι δε θα διστάσει μετά την πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), που έφερε έναν νέο δυναμισμό στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας, να διευρύνει το πεδίο συνεργασίας και με την Κίνα, εάν διαπιστώσει ότι απειλείται η ίδια του η ύπαρξη.

Όπως διαπιστώνουμε δε, ήδη αποχώρησε από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και την βία εναντίον τους, επενδύοντας στις παραδοσιακές αντιλήψεις του Ισλάμ και αυξάνοντας την ρητορική για παρεμβάσεις των ξένων στο εσωτερικό της Τουρκίας και στις παραδόσεις της.

Επίσης ήδη έχει ξεκινήσει το άνοιγμα προς την Κίνα, με προσφορά γης και ύδατος στου Κινέζους.

Στην εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπ΄όψη, ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως ανταγωνιστή και μέμφονται την ΕΕ για την επενδυτική συμφωνία που βιάστηκε να υπογράψει με την Κίνα τον Δεκέμβριο του 2020 πριν αναλάβει η κυβέρνηση Μπάϊντεν (παρά τις εκκλήσεις του Μπλίνκεν πολύ πριν, για να περιμένουν την νέα αμερικανική κυβέρνηση και να μην βιαστούν οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν με την Κίνα). 

Και ως είναι γνωστό την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα την ήθελε και επίτηδες βιάστηκε να την κάνει η Γερμανία με τους δορυφόρους της.

Όσον αφορά την Γαλλία, αν και ο Μακρόν υποστήριξε την επενδυτική συμφωνία, και δεν συμφωνεί να συμπλεύσει η ΕΕ με τις ΗΠΑ και να βλέπει την Κίνα με οξύτητα ως ανταγωνιστή,  εν τούτοις αμφισβητεί σήμερα την αποτελεσματικότητά της επενδυτικής συμφωνίας.

Η Τουρκία με τις υπό διαμόρφωση εξελίξεις φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εάν συνεχισθεί η στρατηγική της συμμαχία με την Κίνα και φυσικά το τρίγωνο σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας - Κίνας δίνει νέα δυναμική στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα θα πρέπει επειγόντως να απεμπλακεί από την ασφυκτική αγκαλιά της Γερμανίας, και να επενδύσει οπωσδήποτε στις εξαιρετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά και ως αντίβαρο στην υστερόβουλη πολιτική της Γερμανίας εντός της ΕΕ, να ενισχύσει την στρατηγική σχέση με την Γαλλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια.

Σύντομα μάλιστα διαβλέπω διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σε πολλά και διαφορετικά ζητήματα, αν και μετά την συμφωνία του Άαχεν φαίνεται να τα έχουν βρει σε πολλά σημεία!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail