Τα 15 εκατομμύρια θα φτάσουν οι άνεργοι στην Τουρκία μετά την ακύρωση του επιδόματος πανδημίας

Οι βραχυπρόθεσμες πληρωμές επιδομάτων εργασίας της Τουρκίας, οι οποίες καταβάλλονται σε υπαλλήλους των οποίων οι χώροι εργασίας έχουν σταματήσει να λειτουργούν με τα μέτρα κατά του COVID-19, έχουν τερματιστεί από την κυβέρνηση από τις 31 Μαρτίου.

Zülfikar Doğan - ahvalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκατομμύρια άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και τα εισοδήματά τους επωφελήθηκαν από αυτές τις πληρωμές από τον περασμένο Απρίλιο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, εν μέσω της πρόσφατης αύξησης των λοιμώξεων που καταγράφηκαν σε πάνω από 40.000 καθημερινά. Στο πλαίσιο των μέτρων, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων θα προσφέρουν μόνο υπηρεσίες take away κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, που θα ξεκινήσει στις 13 Απριλίου.

Τέτοιες αποφάσεις - το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων χώρων εργασίας, καθώς και ο τερματισμός των πληρωμών επιδομάτων εργασίας μικρής διάρκειας - οδηγήσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους να χαρακτηριστούν ως επίσημα άνεργοι, εγκαταλείποντάς τους ουσιαστικά στη μοίρα τους.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας καταγράφηκε στο 12.2 τοις εκατό τον Ιανουάριο, ή κοντά σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜIK).

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα εργατικά συνδικάτα επιμένουν στη διατήρηση του βραχυπρόθεσμου επιδόματος εργασίας, η κυβέρνηση το διακόπτει για να εξοικονομήσει χρήματα. Η τελευταία πληρωμή αυτού του επιδόματος θα γίνει στις 5 Απριλίου.

Ο τερματισμός του επιδόματος, το οποίο έχει ωφελήσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι στιγμής, θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, σύμφωνα με τον Arzu Çerkezoğlu, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DISK).

"Αυτή η πληρωμή είναι η πιο σημαντική εγγύηση για τους ασφαλισμένους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή για εκείνους των οποίων οι χώροι εργασίας έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας", δήλωσε ο Çerkezoğlu.

Η κυβέρνηση ακολούθησε μια διακριτική πορεία με την έναρξη της υποχρεωτικής πολιτικής μη αμειβόμενης άδειας, σύμφωνα με το Çerkezoğlu.

"Ενώ 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους και τα εισοδήματά τους επωφελήθηκαν από το επίδομα σύντομης εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων που έλαβαν μη αμειβόμενη άδεια από τους εργοδότες και πολύ χαμηλότερη οικονομική στήριξη, πλησίασε τα 2,5 εκατομμύρια", ανέφερε.

Οι πόροι του ταμείου ασφάλισης ανεργίας (ISF) επαρκούν για τη διατήρηση των πληρωμών και υπάρχει υποχρεωτικός λόγος για τη συνέχιση των πληρωμών, πρόσθεσε ο επικεφαλής του DISK.

"Όσο συνεχίζεται η οικονομική και κοινωνική βλάβη της πανδημίας, θα πρέπει να συνεχιστεί το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας", ανέφερε.

Το συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων της ISF δεν υποδηλώνει κίνδυνο ή έλλειψη κεφαλαίων που θα απαιτούσε την παύση των πληρωμών.

Μέχρι τώρα, η TÜIK δεν έχει συμπεριλάβει στην κατηγορία των εργαζομένων τα άτομα που επωφελούνται από το επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας και τη στήριξη των μισθών σε μετρητά.

Αυτή η ομάδα έχει μείνει εκτός του στενά καθορισμένου επίσημου αριθμού ανέργων, αλλά μετά τη λήξη αυτών των επιδομάτων, ο οργανισμός θα πρέπει να συμπεριλάβει τα κατά προσέγγιση τέσσερα εκατομμύρια στα άλλα 4.068.000, τον πιο πρόσφατο αριθμό που αναγνωρίστηκε ως επίσημα άνεργοι στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο στενά καθορισμένος επίσημος αριθμός των ανέργων της Τουρκίας θα δει αυτόματα μια απότομη άνοδο.

Η TÜIK ορίζει ως άνεργους ή σε "αδράνεια", "εκείνους που δεν αναζητούν εργασία επειδή έχουν χάσει την ελπίδα να βρουν μία, εκείνους που δεν εργάζονται αν και είναι σε θέση να το κάνουν, εκείνους που προτιμούν να κάνουν οικιακές εργασίες, εκείνους που δεν εργάζονται ούτε στην απασχόληση ούτε στην εκπαίδευση", μεταξύ άλλων.

Όταν προσθέτουμε τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω σε όσους είναι επίσημα άνεργοι, ο ευρύτατα καθορισμένος αριθμός πραγματικής ανεργίας της Τουρκίας καταγράφει πάνω από 15 εκατομμύρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail