Η Αίγυπτος απαιτεί από την Τουρκία να αποσύρει τους Μισθοφόρους από τη Λιβύη

Freepen.gr - Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί Τούρκοι ανώτεροι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν δηλώσεις σηματοδοτώντας την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ετοιμότητά του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πλήρη αλλαγή στην πολιτική σκηνή στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στη Λιβύη, η οποία βιώνει τουρκική παρέμβαση.

Τις τελευταίες ώρες, οι αιγυπτιακές και τουρκικές πλευρές ήρθαν σε επαφή σχετικά με το συντονισμό των αμφισβητούμενων υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η Τουρκία έδειξε σαφείς προσπάθειες αδιαλλαξίας με στόχο να απειλήσει την αιγυπτιακή ασφάλεια εντός και εκτός των αιγυπτιακών εδαφών.

Καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν τα θέματα που θα τοποθετηθούν από την αιγυπτιακή πλευρά κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών. Ένα από τα πλέον βασικά είναι η απόσυρση των συριακών μισθοφόρων που στάλθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο τα τελευταία χρόνια στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Η ανάπτυξη αυτών των μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Λιβύη αποτελούσε σαφή απειλή για την αιγυπτιακή ασφάλεια, προτρέποντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να ορίσει τις πόλεις της Λιβύης Sirte και Jufra ως "κόκκινη γραμμή" για την Αίγυπτο.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, κατά τη συνάντησή τους με τους Tούρκους ομολόγους τους, θα καλέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές δηλώσεις της εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πηγές του Libyareview ανέφεραν ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν από την Τουρκία να εκδώσει 397 καταζητούμενους Αιγυπτίους, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν στην Άγκυρα μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου, σημειώνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και θανατικές ποινές.

Επιβεβαίωσαν ότι η Αίγυπτος θα ζητήσει επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να εκπέμπει κανάλια συνδεδεμένα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα(MB) που επηρεάζουν την κοινή γνώμη κατά της αιγυπτιακής ηγεσίας και υποκινούν τη βία κατά του αιγυπτιακού στρατού και των αστυνομικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail