Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα, θα πρέπει να λάβει και απάντηση

ΟΙ δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας, κυρίως του ιδίου του Ερντογάν, μπορεί να γίνονται και για εσωτερική κατανάλωση, συνήθως όμως, αυτά που λένε τα εννοούν. Θέτουν, διά των δημόσιων τοποθετήσεων, τα πλαίσια των επιδιώξεων τους, που θέλουν να επιβάλουν διά της ισχύος. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχθές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), απευθύνθηκε με έντονο τρόπο τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς την Αθήνα. Απευθύνθηκε με απειλητικό τρόπο και προειδοποιήσεις, που φθάνουν στα όρια των πολεμικών ιαχών. 

Από: philenews.com

ΕΙΜΑΣΤΕ ασφαλώς συνηθισμένοι με αυτή τη συμπεριφορά. Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αλλά είναι προφανές πως αυτή τη φορά θα πρέπει οι δηλώσεις αυτές να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στην πολιτική συγκυρία, την οποία διανύουμε. Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και προγραμματίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη. Συνεπώς οι δηλώσεις έγιναν ενώ υπάρχει διπλωματική κινητικότητα και όχι τυχαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε σε σχέση με το Κυπριακό ότι «δεν υπάρχει πια άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε, είτε όχι». Ετσιθελικά και αλαζονικά θέτει ένα «δίλημμα», που η όποια επιλογή εξυπηρετεί την κατοχική Τουρκία. Είτε δύο κράτη ή μη λύση, είναι το τουρκικό δίλημμα. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά εξαπέλυσε απειλές και ήταν προσβλητικός έναντι του Έλληνα Πρωθυπουργού: «Εσύ  αναποδογύρισες το τραπέζι και έφυγες. Εμπιστεύεσαι κάποιους, αλλά αυτά οι κάποιοι που εμπιστεύεσαι, δεν θα σε ωφελήσουν. Όμως εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας, γι’ αυτό θα γνωρίσεις καλά τους τρελούς Τούρκους».  

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η κατοχική Τουρκία συμπεριφέρεται με φασιστικό τρόπο. Εξακολουθεί να εννοεί τον διάλογο μόνο όταν διεξάγεται με τους δικούς της όρους και στα δικά της μέτρα. Κανένα περιθώριο συμβιβασμού δεν προσφέρει. Καμία διάθεση για συμβιβασμό και συμφωνία δεν έχει. Είναι δε πρόδηλο πως αυτή η τακτική είναι διαχρονική και αναλλοίωτη. Η Τουρκία είναι απειλητική και επιθετική και επιμένει στην εφαρμογή της επεκτατικής της πολιτικής. Με αυτά τα δεδομένα θα διεξαχθούν οι δυο παράλληλες διαδικασίες, στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Γιατί η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει διάθεση να αλλάξει στάση και συμπεριφορά, αλλά επιμένει. Άλλωστε δεν υπάρχουν αντιδράσεις για τη στάση της. Την ίδια ώρα, κάποιοι τρίτοι προδήλως την ενθαρρύνουν.

ΜΠΟΡΕΙ με αυτά τα δεδομένα να υπάρξει αποτέλεσμα; Όχι. Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Ασφαλώς. Φτάνει οι ισχυροί της λεγόμενης διεθνούς  κοινότητας να καταστήσουν σαφές προς την Άγκυρα πως θα πρέπει να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά και να προσέλθει στο διάλογο με διάθεση για συνεννόηση. Είναι ξεκάθαρο πως με τέτοια δεδομένα διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Η κατοχική Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για διάλογο καθώς χρησιμοποιεί τη διαδικασία ως άλλοθι και συγκάλυψη της συμπεριφοράς του. 

ΕΙΜΑΣΤΕ υπέρ του διαλόγου. Λέμε, ωστόσο, όχι σε διαδικασίες που διεξάγονται υπό τις απειλές και κάτω από το βάρος νέων τετελεσμένων. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail