Η ανεπανάληπτη τηλεοπτική σειρά που μαζί με το ορατό, συνέγραφε και ένα αόρατο χέρι

Στης ψυχής την αμμουδιά θα περπατώ
τραγουδώντας της ζωής μας τα γραμμένα

Μια κοπέλα μόλις στα 16 της χρόνια μένει έγκυος. Ο φίλος της δεν επιθυμεί τη συνέχιση της εγκυμοσύνης κι αρνούμενος να αναλάβει τις ευθύνες του, εξαφανίζεται. Το κορίτσι θα βρει καταφύγιο στη ζεστή αγκαλιά που θα της ανοίξουν ορισμένες μοναχές. Αυτός ήταν ο πυρήνας της κεντρικής ιδέας της τηλεοπτικής σειράς "Μίλα Μου" που προβλήθηκε σπάζοντας τα ρεκόρ της τηλεθέασης την περίοδο 2007-2009 στον Sigma της Κύπρου.

Του Στρατή Μαζίδη

Είναι ένα δημιούργημα του σεναριογράφου Γιώργου Τσιάκκα, που ο ίδιος με παρότρυνε να δω όταν ένιωσα την ανάγκη να τον συγχαρώ για την εξαίρετη τηλεοπτική σειρά "Μπλε" (σχετικό αφιέρωμα) που προβλήθηκε στην Κύπρο την περίοδο 2018-2019, αλλά και να του παραπονεθώ ταυτόχρονα για το πρόωρο τέλος της. Κι ας μην ήμουν ο μόνος κι ας μην ευθυνόταν ο Γιώργος για αυτό. "Δες το Μίλα Μου" μου έγραψε τότε ο Γιώργος. 

Η ιστορία ξεκινά με την απογραμμάτιστη εγκυμοσύνη μιας φοιτήτριας, της Αννας (Χριστίνα Παυλίδου) και την εντελώς sui generis αντίδραση του φίλου της, Γιώργου (Χρήστου Λούλη). Από εκεί ξεκινά ένα όμορφο, μα πάνω από όλα ψυχικά αναπαυτικό ταξίδι διάρκειας 142 επεισοδίων, που όμως δε θα καταλάβετε πότε φτάσατε στο τέλος, σε μια ιστορία που διαρκεί περίπου 11-12 χρόνια κι εξελίσσεται στη Φλωρεντία, τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Ο Τσιάκκας σε μια εποχή ποιοτικών εκπτώσεων κάνει ακριβές παραγωγές, όπως τώρα με τον Αγιο Παΐσιο. Όμως πετυχαίνει κάτι ακόμη. Το δέσιμο του θεατή με σχεδόν όλους τους ήρωες της σειράς, κι αυτό δεν είναι μόνο γνώρισμα του "Μίλα Μου". Πώς το κατορθώνει; Κινείται ανάποδα. Επινοεί τα πρόσωπα αλλά τα πλάθει με βάση το χαρακτήρα των ηθοποιών που επιλέγει. Το εγχείρημα βέβαια του να ερμηνεύσει κάποιος κάτι που σε Α ή Β βαθμό μπορεί να είναι στην πραγματική ζωή όσον αφορά τα στοιχεία του χαρακτήρα του, μόνο εύκολο δεν είναι. Αν όμως πετύχει, απογειώνεται!

Το "Μίλα Μου" είναι ένα μήνυμα - κάλεσμα που διαπνέει τη σειρά από την αρχή ως το εντυπωσιακό τελευταίο της δευτερόλεπτο. Να μιλήσουν τα πρόσωπα το ένα στο άλλο, αλλά και στο Θεό τον ίδιο. Ο Θεός είναι εκεί και περιμένει να του μιλήσουμε. Όπως κι όλοι οι γονείς παροτρύνουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουν.

Μέσα από τη σειρά και τις δοκιμασίες της ζωής που παρουσιάζει, βλέπουμε το πως στη ζωή του ανθρώπου θα έρθει η στιγμή των καθοριστικών αποφάσεων. Η επιλογή που έκανε ή δεν έκανε, μπορεί να τον επηρρεάσει πολλά χρόνια αργότερα. Μπορεί κυριολεκτικά να αποβεί σωτήρια ή μοιραία. Επίσης βλέπουμε πως ο μεγάλος μας αντίπαλος, ο ίδιος μας ο εαυτός με την ανάγκη του να επιβεβαιώνει το "εγώ" του μπορεί να χάσει ευκαιρίες ή να στερηθεί πράγματα από τη ζωή. 

Το "Μίλα Μου" δεν σταματά εδώ. Δείχνει τη δύναμη της αγάπης σε όλες τις μορφές της έκφρασής της, από το γονιό προς το παιδί, το ζευγάρι, τους φίλους, την πίστη, το πραγματικό νόημά της αλλά και τη δύναμη της συγχώρεσης.

Οι ήρωες που αμφιταλαντεύονται, αμφισβητούν κι αναζητούν σε μια πάλη με τον εαυτό τους, τη ζωή τους κι ενίοτε το Θεό.

Το καστ της σειράς είναι στην κυριολεξία ένας κι ένας. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της γερόντισσας Μαριάμ δίνει ένα τέτοιο ρεσιτάλ ερμηνείας ώστε πολλοί στην Κύπρο ρωτούσαν που μπορούν να συναντήσουν αυτή την υπέροχη ασκητική μορφή. Δίπλα της η Γιάννα Λευκάτη ως μοναχή Νεκταρία που είναι ένα φωτεινό χαμόγελο από την αρχή ως το τέλος, κι είχε ήδη ξεχωρίσει στην τηλεοπτική σειρά "Βασιλική". Σε πολλές απλές περιπτώσεις τα δύο αυτά πρόσωπα κάνουν 50αρακια πολλές αλήθειες της Ορθοδοξίας και τις περνούν με έναν απλό κατανοητό τρόπο.

Η Χριστίνα Παυλίδου, μετά τη "Βασιλική" ταιριάζει γάντι για το ρόλο της Αννας με τα σκαμπανεβάσματά της και τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστική όμως η ατάκα της ότι ο Θεός δεν είναι μπακάλης. Δεν είναι, τι μου δίνεις, τι σου δίνω.

Η αντισυμβατική Κατερίνα ερμηνεύεται εξαιρετικά από τη Μαρία Ιωάννου ενώ ο Μάριος Ιωάννου στο ρόλο του κακομαθημένου Αντώνη θα εντυπωσιάσει με τις φιλοσοφικές του ατάκες στο ξεδίπλωμα της σειράς.

Η μεγάλη Κύπρια ηθοποιός, Ελλη Κυριακίδου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ξεχωρίζει στο ρόλο της οικονόμου.

Ο Τόνι Δημητρίου, γνωστός σε εμάς στην Ελλάδα, σε ένα ρόλο όπως δεν τον έχετε ξαναδεί από όταν μπαίνει στο σίριαλ.

Ο Κώστας Βήχας στο ρόλο του φιλόλογου που σιγά σιγά λαμβάνει διαζύγιο με την πραγματικότητα κινούμενος στη δική του παράλληλη λογική. 

Και έρχομαι σε τρία ακόμη πρόσωπα.

Σε αφιέρωμα στο τέλος της σειράς, ο σεναριογράφος θυμάται ότι για το ρόλο του Γιώργου μιλούσε με μερικά τότε πολύ δυνατά ονόματα από την Ελλάδα, μέχρι που στο τραπέζι έπεσε το όνομα του Χρήστου Λούλη. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του, προσωπικά τον είχα δει στο "Ενήλικοι στο δωμάτιο" να ερμηνεύει το Βαρουφάκη όπου ήταν εξαιρετικός και παλαιότερα στη 10η Εντολή, αλλά στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που τον έχουν πιάσει τόσες πολλές φορές στο στόμα τους για το τι είπε ή δεν είπε, δεν ασχολήθηκαν ούτε μια φορά για την εκπληκτική παρουσία του στο "Μίλα Μου" ενώ οι συνάδερφοί του έσταζαν μέλι για τη φιλικότητα και τη σεμνότητά του.

Το έτερο πρόσωπο είναι ο Κύπριος ηθοποιός, Θάνος Πεττεμερίδης ο οποίος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, στο ρόλο του Κώστα, του γυμνασιάρχη που κλήθηκε να μεγαλώσει τις κόρες του μόνος του μετά την απώλεια της πρώτης του συζύγου. Ο άνθρωπος αυτός στη σειρά από ένα σημείο και μετά κλήθηκε να παίξει περίπου το Γολγοθά που αντιμετώπιζε στη ζωή του την ίδια περίοδο. Και το έκανε με έναν ανεπανάληπτο τρόπο σηκώνοντας έναν τηλεοπτικό σταυρό παρόμοιό με το δικό του.

Τέλος, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς στο φοβερό μουσικοσυνθέτη, Στέλιο Πισή, που έχοντας περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στο κρεββάτι του πόνου λόγω της μυϊκής δυστροφίας,η οποία τον βασανίζει. Με την ελάχιστη κίνηση που διέθετε πια στα δάκτυλά του πετυχαίνει να συνθέσει το συγκλονιστικό τραγούδι της σειράς που ερμηνεύει ο Αντώνης Ρέμος, τα άλλα δύο τραγούδια που ερμήνευσε στη σειρά το τότε κορίτσι θαύμα της Κύπρου, Μαριάμ Βενιζέλου και τη μουσική της. 

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη έμπνευση και το ταλέντο του σεναριογράφου, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μαζί με το δικό του, κι ένα αόρατο χέρι κρατούσε το μολύβι της συγγραφής του σεναρίου.

Το "Μίλα Μου" θα σας ξεκουράσει, θα σας αναπαύσει και θα σας χαρίσει ό,τι καλύτερο έχετε δει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Θα σας λύσει απορίες. Ενδεχομένως θα σας δημιουργήσει νέες. Στο τέλος κάθε επεισοδίου θα κλείνετε με την ικανοποίηση πως κάτι πήρατε!


Τη σειρά μπορείτε να τη δείτε: α. απευθείας στο Sigma [https://www.sigmatv.com/shows/milamou/episodes/season/78], β. στο κανάλι του Hellenic Soul που έχει ανεβάσει σχεδόν όλα τα επεισόδια και συνεχίζει [https://www.youtube.com/watch?v=iOYPJBPZ35M&list=PLhsKpBlx7W8tP6diJ2__gSgg-1FLujHzV] και γ. στην https://www.pemptousia.gr/video/mila-mou-episodio-1/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail