Όσοι ζητούν κάτι διαφορετικό από την τηλεόραση, η απάντηση είναι το ΜΠΛΕ

Θυμάμαι μου πες κάποτε πως είναι η ζωή
καράβι μες στην θάλασσα που βγαίνει κάθε βράδυ
Κι εκείνοι που αγαπήσανε στην πλώρη του σκυφτοί
Κοιτάνε έναν παράδεισο που βάλανε σημάδι

Πρέπει να πέρασαν περίπου 20 ημέρες από τότε που άκουγα την ομιλία ενός Πατέρα στο Youtube. Ενώ τελείωνε εντοπίζω δίπλα της ένα βίντεο που έδειχνε τον Αρη Σερβετάλη να υποδύεται το μοναχό και είχε τίτλο "Επίσκεψη στο Άγιο Όρος και η αλλαγή μετά την εξομολόγηση". Πατώ και διαβάζω ότι πρόκειται για απόσπασμα μιας σειράς που προβλήθηκε στον Αlpha Κύπρου με τίτλο "Μπλε".

Του Στρατή Μαζίδη

Με τα σίριαλς είμαι γενικά δύσπιστος. Η ελληνική τηλεόραση έχει προβάλει μπόλικη σαβούρα παρουσιάζοντας κούφια πρότυπα και φτηνές παραγωγές. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Γενικά αποφεύγω την τηλεόραση. Είπα όμως να κάνω μια σύντομη αναζήτηση για το "Μπλε". Να δω αν υπάρχει η σειρά στο διαδίκτυο. Την εντόπισα από δύο πηγές και διάβασα: "Η νέα σειρά «Μπλέ» της Κυπριακής τηλεόρασης που έχει συγκλονήσει τους πάντες. Με Κύπριους και Ελλάδιτες ηθοποιούς αλλά και έμπειρη ομάδα παραγωγής, ο Alpha Κύπρου ξανα βάζει τα γυαλιά στην Ελληνική τηλεόραση με μια σειρά που συγκινεί και περνά σπουδαία Ορθόδοξα μηνύματα!".

Αποφάσισα να δω τα πρώτα επεισόδια. Αυτό ήταν. Μέσα σε λίγες ημέρες την είχα δει όλη και έμεινα με την πίκρα όταν τελείωσε. Μια πανέμορφη Σύμη, μια εντυπωσιακή μεσογειακή Λεμεσός και ένα επιβλητικό Αγιο Ορος.



Μια σειρά δοκιμασιών, υπαρξιακών αναζητήσεων, θεϊκών αμφισβητήσεων, ακλόνητης πίστης, μυστικών του παρελθόντος, αθωότητας, ερωτημάτων που φοβόμαστε να θέσουμε. Η πλοκή και οι ανατροπές δεν σταματούν. Μέσα από την εξέλιξη της σειράς μαθαίνει κανείς ιστορικά στοιχεία ενώ παρουσιάζεται με απλό λόγο το κέντρο της διδασκαλίας του Χριστού με το τρίπτυχο ελευθερία του ανθρώπου - αγάπη και συγχώρεση. Ο σεναριογράφος Γιώργος Τσιάκκας δημιούργησε κάτι κυριολεκτικά θεάρεστο. Δεν υπάρχει ρόλος που να ξεχωρίζει ή να υστερεί. Το σίριαλ πατά με ισορροπία πάνω σε όλους τους χαρακτήρες.



Για τους ηθοποιούς ό,τι και να πω θα είναι ελάχιστο. Εξαιρετικοί όλοι τους και πάνω από όλα αυτό που λέει η λέξη η θ ο π ο ι ο ί. Το κατόρθωμά τους είναι ότι σε κάνουν να πιστεύεις πως δε βλέπεις απόμακρα πρόσωπα αλλά ανθρώπους της διπλανής πόρτας που γνωρίζεις καλά. Ίσως γιατί το σενάριο καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα των χαρακτήρων μας.

Ο Αρης Σερβετάλης στο ρόλο ενός νέου Παΐσιου είναι συγκλονιστικός και θα περιμένουμε να τον δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες ως Αγιο Νεκτάριο. Ο Στέφανος Κυριακίδης που είδαμε ως Μητροπολίτη στο "Κόκκινο Ποτάμι" είναι ο παππούς Αγγελος που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Η Λουκία Βασιλείου με μια απίστευτη θεατρικότητα στο ρόλο της Ηρούς, ο Ανδρέας Ορφανίδης στο ρόλο του Γιώργου που αναζητά τον προσανατολισμό του. Η Χριστίνα Παυλίδου στο ρόλο της δύσπιστης που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με τις κόρες της. Η Μαρία Ιωάννου ως αντισυμβατική ψυχολόγος που μεγαλώνει μόνη της την κόρη της αλλά και αποτελεί στήριγμα. Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου στο ρόλο του παραστρατημένου γιου που κάπου κάτι έχασε. Ο Πάνος Μακρής στο ρόλο του μονίμως αγχωμένου Μιχάλη. Η Μέλανη Στέλιου στο ρόλο της κόρης που έφαγε τη ζωή της στο γραφείο. Η Μάρα Κωνσταντίνου που βασανίζεται με το ποτό. Ο Γιώργος Ζενιός στο ρόλο του σκληρού πατέρα. Ο Ακης Σακελαρίου που προσπαθεί να διαχειριστεί τη σχέση του με το παιδί του και τη σε διάσταση σύζυγό του. Η Νίκη Δραγούμη στο ρόλο μιας αξιοπρεπούς γυναίκας που τα πέρασε όλα μόνη. 

Ωραίοι διάλογοι, καθόλου ύβρεις. Όμορφα πρόσωπα δίχως εκπτώσεις στο ντύσιμο, ώστε ακριβώς να εστιάσεις στην ομορφιά τους. Το "Μπλέ" είναι η απόδειξη πως η συνταγή της επιτυχίας δεν περνά αναγκαστικά από κλειδαρότρυπες και κρεββατοκάμαρες. Υπάρχει και ο ανηφορικός δρόμος που όμως οδηγεί στην κορυφή.

Το γιατί δεν το είδαμε στην Ελλάδα, είναι ένα λογικό ερώτημα. Οι θεάσεις του στο Youtube [https://www.youtube.com/watch?v=FvCPYhbUzPw&list=PLhsKpBlx7W8vmgpNy0gHLebbO_jzwAa6Q] είναι δεκάδες χιλιάδες ενώ υπάρχει και στην ιστοσελίδα του σταθμού [https://alphacyprus.com.cy/shows/ellinikes-seires/mple/webtv/s1-epeisodio-1]. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Στάμος Τσάμης

Παίζουν: Χριστίνα Παυλίδου (Σοφία), Γιώργος Ζένιος (Σταύρος), Μαρίνος Χατζηβασιλείου (Άλκης), Σίμος Τσιάκκας (Απόστολος), Μάρα Κωνσταντίνου (Αντιγόνη), Νίκη Δραγούμη (Μαρίνα), Δημήτρης Αντωνίου (Τάκης), Μέλανη Στέλιου (Ελίνα), Μαρία Ιωάννου (Άννα), Στέφανος Κυριακίδης (Παππούς Άγγελος), Λουκία Βασιλείου (Ηρώ), Σταύρος Κωνσταντίνου Ζαχαρία (Μικρός Σταύρος), Αντωνία Χαραλάμπους (Στέλλα), Eλένη Τσιάκκα (Ελένη), Μαρία Τσιάκκα (Κατερίνα), Ανδρέας Ορφανίδης (Γιώργος), Πάνος Μακρής (Μιχάλης), Χάρης Χαραλάμπους (Μοναχός), Άρης Σερβετάλης (Ασκητής), Άκης Σακελαρίου (Γιάννης), Νίκος Ψαρράς (Αντώνης)

Στο τραγούδι των τίτλων του Γιώργου Θεοφάνους και του Σταύρου Σταύρου, η 17χρονη Μαρίνα Βερζανλή:



Το "Μπλε" θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Υπάρχουν φορές που θα ταυτιστείτε με περισσότερα του ενός πρόσωπα. Όσο για το φοβερό, δυνατό κι ανατρεπτικό φινάλε του, δύσκολα θα συγκρατήσετε τα δάκρυά σας διαπιστώνοντας όμως πως άξιζε η κάθε σταγόνα τους. Θα θελήσετε ίσως αρκετές φορές να το ξαναδείτε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail