Israel Hayom: Η Τουρκία ετοιμάζει πρόταση για ΑΟΖ προς το Τελ Αβίβ σε βάρος της συμμάχου Κύπρου

Αlex Κοlοmοisky, ΕΡΑ
Freepen.gr - Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α., Cihat Yaycı αναμένεται τη Δευτέρα να προτείνει συμφωνία για την κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας και του Ισραήλ (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας την επιθυμία της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις, ανέφερε η εφημερίδα Israel Hayom την Κυριακή.

Τα θαλάσσια σύνορα που προτείνονται μεταξύ των δύο χωρών θα οριοθετηθούν σε βάρος της Κύπρου, η οποία εμπλέκεται σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και του EastMed Gas Forum, ενός ομίλου χωρών – το οποίο περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ – που συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και την εξαγωγή κόμβου στην Ευρώπη.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος, διεκδικεί το ήμισυ της ΑΟΖ της χώρας για λογαριασμό του ψευδοκράτους και έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει τοπογραφικές και γεωτρήσεις με συνοδεία πολεμικών πλοίων στην επικράτεια.

Η ΑΟΖ Τουρκίας-Ισραήλ που θα προτείνει ο Yaycı, στενός έμπιστος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να συνδέσει τον επιδιωκόμενο αγωγό φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω του ήδη υπάρχοντος αγωγού της Τουρκίας, αναφέρει η Israel Hayom.

Αυτή η επιλογή θα ήταν "σημαντικά πιο εφικτή και φθηνή για το Ισραήλ σε σύγκριση με το έργο EastMed", ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τον Yaycı.

Η πρόταση του Yaycı ακολούθησε δημοσίευμα την περασμένη εβδομάδα στο Al-Monitor, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας είχε πρόσφατα ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο πλαίσιο προσπάθειας που ξεκίνησε από την Τουρκία για εξομάλυνση των δεσμών.

Η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί να δουλέψει, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος στην Israel Hayom.

"Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το άρθρο του Yaycı θα δημοσιευτεί στο Turkeyscopeα, ένα ισραηλινό ακαδημαϊκό περιοδικό που δημοσιεύθηκε από το Moshe Dayan Center for Middle Eastern and African Studies στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αναφέρει η Israel Hayom.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail