Δραματικές στιγμές - Πολύ κοντά στην πτώση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ - Ιστορική η ευθύνη της Μόσχας

Freepen.gr - Δραματικές εξελίξεις στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς οι αζέροι και δυνάμεις κατέλαβαν την στρατηγική πόλη Σούσα νότια της πρωτεύουσας Stepanakert, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά ενώ όπως φαίνεται σε φωτογραφίες οι κάτοικοι της έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οι τοπικές δυνάμεις των Αρμενίων αντιστάθηκαν γενναία. Ωστόσο φαίνεται ότι τώρα εξαντλήθηκαν όσα περιθώρια άμυνας υπήρχν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Iλχάμ Aλίεφ απηύθυνε διάγγελμα προς τους Αζέρους κάνοντας λόγο για μία ιστορική νίκη όσον αφορά την κατάληψη της πόλης Σούσα.

Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές τις σχεδόν 41 ημέρες του πολέμου οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παρέμειναν αβοήθητοι δίχως καμία ουσιαστική συνδρομή από τη Δύση αλλά πάνω από όλα από την Ρωσία. Πρόκειται για ιστορικό λάθος της Μόσχας η οποία βλέπει να αποδυναμώνεται η Αρμενία ενώ πλέον γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα ως προς τη δημιουργία του διαδρόμου που συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν καθώς μια στενή λωρίδα αρμενικής γης χωρίζει το θύλακα του Ναχιτσεβάν από τις καταληφθείσες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο νότο. 

Επίσης αποτελεί πλέον ένα κρίσιμο ερώτημα το τι θα απογίνει η οποία μισθοφορική δύναμη της περιοχής και αναφερόμαστε σε αυτούς που πήγαν να πολεμήσουν στο νότιο Καύκασο έχοντας πλήρη επίγνωση της αποστολής τους και όχι στους φτωχούς εξαπατηθέντες Σύριους οι οποίοι δέχθηκαν να πάνε εκεί με άλλα δεδομένα. Πολύ πιθανό η Ρωσία να αποκτήσει ένα τρομοκρατικό θύλακα στο νότιο υπογάστριό της.

Ο χάρτης απεικονίζει εξαιρετικά την κατάσταση του μετώπου ενώ η ποιοτική διαφορά φαίνεται πως ήταν η ανεξάντλητη υλικοτεχνική στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν αλλά και η ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail