Η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, από την κυβέρνηση δε θέλουμε θαύματα, αλλά αλήθειες

1. Άκουσα χθες τον υπουργό οικονομικών να λέει ό,τι χρήματα υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με μια δεύτερη δέσμη απαγορεύσεων και περιορισμών. Πριν μια βδομάδα, ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός έλεγαν ό,τι πρέπει να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα τον απαγορεύσεων και των περιορισμών, γιατί δεν το αντέχει η οικονομία. 

Γιάννης Μαγκριώτης

2. Τον άκουσα να λέει ό,τι υπάρχει το "μαξιλάρι" των 37 δις ευρώ, το 50% του οποίου το δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση. 

Όμως, η αλήθεια είναι ό,τι το 50% των 37 δις ευρώ που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το έδωσαν από την Άνοιξη μέχρι τώρα, για επιδόματα σε εργαζόμενους και ανέργους και την ενίσχυση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Το αντικατέστησαν με έκδοση εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Αυτό το δημόσιο χρέος πρέπει να πληρωθεί, τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πρέπει να υπάρξει υψηλή ανάπτυξη που θα δημιουργήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φαίνεται κάτι τέτοιο μετά και το δεύτερο κύμα καταστολής της οικονομικής δραστηριότητας;

Διευκρινίζω ό,τι το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι κατά 50% το αποτέλεσμα του δανείου από την τρόικα με την υπογραφή και εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, και δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί γιατί είναι η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την έκδοση των κρατικών ομολόγων. Το άλλο 50% είναι δημιούργημα της υπερφολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων και της παρακράτησης των αποθεματικών των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

3. Άκουσα τον Πρωθυπουργό και στο τελευταίο διάγγελμά του, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να επαναλαμβάνουν συνεχώς ό,τι και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είμαστε καλύτερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε, στον χρόνο που έπρεπε. 

Αυτό είναι μακριά από την αλήθεια, όχι γιατί μέχρι πριν λίγες ημέρες έλεγαν ό,τι με τα μέτρα που παίρνουν κάθε φορά, δεν θα φθάσουμε στις καθολικές απαγορεύσεις και το κλείσιμο της οικονομίας, αλλά τα πραγματικά δεδομένα δεν το αποδεικνύουν. 

Υπάρχουν χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, όπως η Γερμανία, που έχει, ανάλογα με τον πληθυσμό της, πολύ καλύτερα δεδομένα από την χώρα μας. 

Το δεύτερο κύμα στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ήρθε ένα μήνα πριν από την χώρα μας, γιατί οι θερμοκρασίες στις χώρες αυτές έπεσαν πολύ και πολύ πριν από την χώρα μας. Οι χώρες αυτές μπήκαν στο δεύτερο κύμα με πολύ πιο ισχυρό ιικό φορτίο, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας που τις έπληξε πριν από εμάς τον Χειμώνα, επειδή έχουν εξωστρεφείς οικονομίες, πολλούς Κινέζους που ήταν στις χώρες τους, όπως και πολλούς δικούς τους πολίτες στην Κίνα εκείνη την περίοδο. 

Το δεύτερο κύμα ήξεραν ό,τι θα αρχίσει στην χώρα μας στα μέσα Οκτωβρίου, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. 

Δεν είχαν σχέδια, δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα και στον κατάλληλο χρόνο, για να αποφύγουμε την έξαρση της πανδημίας την τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου, που τώρα είναι εκτός ελέγχου
Δυστυχώς, την τελική αξιολόγηση θα την κάνουμε μετά από μήνες, και ελπίζω να μην είναι οδυνηρή για την δημόσια υγεία, αφού για την οικονομία και την κοινωνία, θα είναι τραγική.
Τηρούμε τα μέτρα, είμαστε υπεύθυνοι αφού δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είναι μέχρι τώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail