Η απόφαση του Καναδά να σταματήσει την εξαγωγή τεχνολογίας εκθέτει τη βασική αδυναμία στην τουρκική βιομηχανία drones

Freepen.gr - Τα υποτιθέμενα εγχώριας κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία παράγονται κυρίως από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, μετά από απόφαση του Καναδά να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία από τότε που χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη της στην πρόσφατη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τη Δευτέρα ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναστείλει την εξαγωγή βασικών εξαρτημάτων drone στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών και των συστημάτων αισθητήρων που παράγονται από την καναδική εταιρεία WESCAM. Όπως συμβαίνει με τις τεχνολογίες κινητήρων, οι οποίες εισάγονται από την Αυστρία και την Ουκρανία, αυτά τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εμφανίζονται στα τουρκικά αεροσκάφη δεν μπορούν να παραχθούν τοπικά, καθώς η εγχώρια βιομηχανία της Τουρκίας δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.

Τα αυτοαποκαλούμενα "τοπικά κατασκευασμένα" ένοπλα και άοπλα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν προμηθεύονται κυρίως από τον Baykar, που ανήκει στον γαμπρό του Erdoğan Selçuk Bayraktar.

Σύμφωνα με ορισμένους επικριτές, μέχρι πρόσφατα η Baykar υπέφερε από έλλειψη νέων πωλήσεων επειδή ο κύριος πελάτης της, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), διαθέτει ήδη υπερβολικό αριθμό 140 drones και η εταιρεία μπόρεσε να εξάγει μόνο περιορισμένο αριθμό drones σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Ουκρανία και το Κουβέιτ. Οι εξαγωγές θα μπορούσαν να είναι δυνατές μόνο με ειδικές άδειες από τους εισαγωγείς για τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail