Αυτό που κάνει τόσο σημαντική την Αγία Σοφία

Engin_Akyurt / pixabay
Τι κάνει τόσο σημαντική την Αγία Σοφία; Πρώτον είναι μνημείο γηγενών. Οι ίδιοι που μιλούν για καπηλεία επειδή κάποιοι ηθοποιοί βάφονται και θεωρούν ότι έτσι ιδιοποιούνται άλλες κουλτούρες δεν καταλαβαίνουν γιατί τα μνημεία γηγενών που είναι ταυτόχρονα και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αξίζουν προστασία.

Οι ίδιοι αδιαφορούν για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης που υπήρξε θύμα πογκρόμ και διακρίσεων. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα είναι αποικιοκρατικά ιμπεριαλιστικά σύμβολα. Τα χριστιανικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη είναι σύμβολα γηγενών.

Όσο για το πώς ο Χριστιανισμός κατάστρεψε τον Ελληνισμό, όταν οι Ελληνες έγιναν χριστιανοί εξελλήνισαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γιατί αυτό ήταν η Αυτοκρατορία που ονομάστηκε Βυζαντινή. Όταν λοιπόν στη βυζαντινή Μικρά Ασία ατόνισε ο ρόλος της εκκλησίας και εξισλαμίστηκαν ολόκληρες περιοχές, χάθηκαν για πάντα για τον ελληνισμό.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail