Η Τουρκία έσκαψε το λάκκο της, έπεσε μέσα και έριξε και το χώμα από πάνω...

Με την Νavtex που έχει ισχύ μέχρι 2/8 (και ακυρωσαμε εμείς με αντιναβτεξ μια μέρα αργότερα) η Τουρκία βρίσκεται προ του γκρεμού.

Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Στη διεθνή διπλωματία και εν γένει εξωτερική πολιτική υπάρχουν μόνον δύο καταστάσεις. Η νομιμότητα (ή έστω νομιμοφανεια) καθώς και η παρούσα κατάσταση.

Για να το καταλάβουμε εδώ καλύτερα θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Τουρκία το 1974 παράνομα εισέβαλε στην Κύπρο και επέβαλε την κυριαρχία της στο 30% του νησιού. Παρότι αυτό κρίθηκε παράνομο από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς εν τούτοις όμως παραμένει μέχρι σήμερα. Ομοίως το 1996 γκρίζαρε τα Ιμια. Αυτό λέγεται status quo (παρούσα κατάσταση).

Η Τουρκία με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού συμφώνου προσπάθησε να νομιμοποιήσει (de jure -νομιμοτητα) τη θέληση της για κυριαρχία σε μεγάλο μέρος της ακήρυχτης Ελληνικής ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό η Νavtex που εξέδωσε πριν τρεις μέρες αποκτά "νόμιμη υπόσταση και παράγει νομικά αποτελέσματα".

Με την αδυναμία επιβολής της κατ αυτήν de jure κατάστασης αμέσως δημιουργείται de facto μια παρούσα κατάσταση - status quo - όπου η Ελλάδα αν και δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην περιοχή ακριβώς όμως διότι κατάφερε και την υπερασπίσθηκε και αφού η Τουρκία δεν προσέφυγε σε κανέναν διεθνή οργανισμό αλλά ούτε και πολέμησε για την υπεράσπιση της κατ αυτήν de jure κατάστασης, αμέσως νομικά τουλάχιστον αποδέχεται το status quo, δλδ την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Εμείς οι Έλληνες σήμερα αντί να βγούμε όλοι μαζί για αυτή την de facto νίκη μας τρωγόμαστε για το ποια θεωρία συνωμοσίας παίζει περισσότερο να ισχύει και δε βλέπουμε το.τεραστιο δάσος. Το πιο ανησυχητικό είναι η στάση των ίδιων των κυβερνητικών βουλευτών που αντί να προωθούν αυτές τις θέσεις κλαίγονται λες και ηττηθήκαμε.

Όχι κύριοι αυτή τη φορά δε χάσαμε τίποτα και το ότι δε χάσαμε είναι γιατί εμείς οι Έλληνες δηλώσαμε ότι δε θα δεχτούμε νέα Ίμια και ταυτόχρονα οι ελληνικές ενοπλες δυνάμεις απέδειξαν περίτρανα ότι ακόμα και με μειωμένα μέσα και θέλουν και μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Προσέξτε δεν είναι κάτι απλό όλο αυτό και φυσικά.το status quo μπορεί να αλλάξει μόνον με έναν τρόπο... Ακριβώς όπως και η κατεχόμενη Κύπρος μπορεί να απελευθερωθεί με έναν μόνο τρόπο.... Την ανακατάληψη...

Για αυτό το λόγο λύσσαξαν σήμερα τα τουρκικά κανάλια και εφημερίδες και για αυτόν ακριβώς το λόγο η Τουρκία από σήμερα και πέρα είτε θα κατασπαράξει τον Ερντογάν είτε θα καταστεί άμεσος, παρών και αναπότρεπτος με διπλωματία κίνδυνος.

Λυπάμαι που δυστυχώς πολλοί που έχουν δημόσιο λόγο και αναμεταδίδουν διαφορά δεν καταλαβαίνουν ότι ολα αυτά τα σχέδια Κίσινγκερ φαιδώρα κλπ έχουν εκπορευθεί από την τουρκική προπαγάνδα ώστε οι κατεξοχήν υπερασπιστές της χώρας (δηλαδή αυτοί που ανήκουν στον πατριωτικό, τον εθνιστικό και εθνικιστικό χώρο) να είναι αποδιοργανωμένοι, αποκαρδιωμένοι, διχασμένοι και προδομένοι ώστε να μην είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους για μια ελεύθερη και ισχυρή πατρίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail