Τι μας διδάσκει το παρελθόν για τη θαλάσσια ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο

Το 1801, η Αμερική υπό τον Πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον εξαπέλυσε πολέμους κατά των Βερβερίνων πειρατών (1801-1805) αυτών που προερχόντουσαν από τη Μπαρμπαριά δηλαδή τις τρεις οθωμανικές επαρχίες του Αλγερίου, Τύνιδας, Τρίπολης και του ανεξάρτητου σουλτανάτου του Μαρόκου, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας τρομοκρατίας στη Μεσόγειο. Οι Βερβερίνοι ασχολούντο με την πειρατεία. 

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.

Μετά από επανειλημμένες πειρατικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών εμπορικών πλοίων, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατοχή και την υποδούλωση των πληρωμάτων για λύτρα και εκβιασμούς για καταβολή φόρων τιμής στους Βερβερίνους κυβερνήτες, ο Τζέφερσον εξαπόλυσε τελικά πόλεμο εναντίον τους και έτσι αναπτύχτηκε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μακρά των ακτών τους για πρώτη φορά. Οι Αμερικανοί τελικά νίκησαν τους Βερβερίνους.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, σημειώνουμε τη συνεχή ανάπτυξη των “σύγχρονων Βερβερίνων” στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, αφού αντιμετωπίζουμε και πάλι την επιστροφή της θαλάσσιας τρομοκρατίας με την παρουσία των μονάδων του τουρκικού ναυτικού. Οι ιστορικές αναλογίες είναι προσεκτικές και αποφεύγω να κάνω άμεσες συγκρίσεις μεταξύ της αυξανόμενης θαλάσσιας τρομοκρατίας. Απλά αναφέρω τα ιστορικά στοιχεία με σκοπό την αφύπνιση των Ναυτικών δυνάμεων της περιοχής. 

Να δώσω μια έμφαση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις Θάλασσες με σκοπό να πιεσθεί το ΝΑΤΟ για κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος, και να προχωρήσουμε σε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας που υποστηρίζει ομάδες τζιχαντιστών για να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ και τις νότιες γειτονικές χώρες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail