Η εσφαλμένη εξωτερική μας πολιτική στην περίπτωση της Λιβύης

Ακριβώς μετά την υπογραφή του Τουρκολυβικού συμφώνου και την πρόσκληση της κυβέρνησης Σαράζ στην Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά στο εσωτερικό της Λιβύης, πρότεινα στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα με πολλά άρθρα και παρεμβάσεις που να αμφισβητούν την νομιμότητα της Κυβέρνησης Σαράζ.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών 

Αντ' αυτού η κυβέρνηση κάλεσε εδώ τον Χαφτάρ με μεγάλη δημοσιότητα, στην λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Έτρεξαν όλοι τότε στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία να φωτογραφηθούν με τον Χαφτάρ.

Η πρότασή μου τότε ήταν ότι ακόμη και αν μιλούσαμε με τον Χαφτάρ, αυτό έπρεπε να γίνει απολύτως κρυφά. Πρότεινα μάλιστα ότι μαζί με την αμφισβήτηση της νομιμότητας του Σαράζ, θα έπρεπε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον πρόεδρο του νόμιμα εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, του μοναδικού εκλεγμένου από τον λαό σώματος, το οποίο στην συμφωνία (εν είδη συντάγματος) που υπογράφηεκ στην Shkirat (Μαρόκο) είναι η οντότητα που ελέγχει την νομιμότητα της κυβέρνησης Σαράζ (που είναι δοτή - περιορισμένου χρόνου και δικαιωμάτων) και τον τρόπο ενάσκησης των εξουσιών της.

Σήμερα επιτέλους, αρχής γενομένης από την Γαλλία, διευρύνεται η αμφισβήτηση της νομιμότητας της κυβέρνησης Σαράζ και πολλές φωνές στην ΕΕ αρχίζουν να υποστηρίζουν το ίδιο.

Εμείς;

Εξακολουθούμε να αυτο-ακυρωνόμαστε καθημερινά!

Σήμερα αμφισβητούμε δημόσια την βιαστική μας αρχική επιλογή, το εάν ήταν καλό που υποστηρίξαμε τον Χαφτάρ και το ότι ήλθε εδώ με τυμπανοκρουσίες και συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ.

Πάλι βιαζόμαστε όμως να αυτό-ακυρωθούμε και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ούτε τις ίδιες μας τις επιλογές, ούτε να τις βελτιώσουμε όσο χρειάζεται.

Συρόμαστε από τους άλλους και τις εξελίξεις που συμβαίνουν με την απουσία μας.

Πιο κάτω όσα πρότεινα από τις αρχές του 2020.

Συγκεκριμένα:

1. Άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σαράζ για τους εξής λόγους:

• Υπέγραψε μία διεθνή συμφωνία χωρίς να την εγκρίνει το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μόνο εκλεγμένο με ψηφοφορία από το λαό πολιτικό σώμα της Λιβύης, ενώ του το απαγορεύει ρητά το προσωρινό σύνταγμα που υπογράφηκε με την εποπτεία του ΟΗΕ στην Shkirat του Μαρόκου, από το οποίο αντλεί την διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση και το οποίο παραβίασε.

• Κάλεσε επίσημα ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να παρέμβουν στο εσωτερικό της Λιβύης, πράξη που του την απαγορεύει ρητά το προσωρινό σύνταγμα που υπογράφηκε με την εποπτεία του ΟΗΕ στην Shkirat του Μαρόκου.

• Υπέγραψε μία παράνομη συμφωνία αφενός και αφετέρου υπό καθεστώς εκβιασμού από την Τουρκία προκειμένου να του στείλει στρατιωτική βοήθεια, που συνιστά λόγο ακυρώσεως του μνημονίου σύμφωνα με το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών της Βιέννης και σύμφωνα με πολλές αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων.

2. Απέλαση του Λίβυου πρέσβη γιατί η κυβέρνησή του απώλεσε την εμπιστοσύνη της Ελληνικής κυβέρνησης, επειδή ενεργεί παράνομα στις διεθνείς σχέσεις της αλλά και στο εσωτερικό της χώρας (για τους παραπάνω λόγους) και όχι επειδή δεν μας έδωσε το κείμενο της συμφωνίας.

20/1/2020 - Η ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1. Η Τουρκία, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα και την αλήθεια, κατηγορεί ευρωπαϊκές χώρες (υπονοεί Γαλλία και Ελλάδα), ότι στέλνουν βοήθεια και υποστηρίζουν τον Χαφτάρ, ενώ αυτή είναι που στέλνει όπλα, στρατιώτες και παραστρατιωτικούς να ενισχύσουν τον Σαράζ παραβιάζοντας κατάφωρα τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την συνδιάσκεψη του Βερολίνου.

2. Γιατί αλήθεια έφυγε ο Ερντογάν από την συνδιάσκεψη πολύ πριν καταλήξει και γίνουν οι ανακοινώσεις;

Μήπως δεν ήθελε να δεσμευθεί επικροτώντας με την παρουσία του το ανακοινωθέν, ώστε να μπορεί να αποστασιοποιηθεί προσωπικά ο ίδιος για να ισχυρισθεί στη συνέχεια ότι είναι αδύναμη η συμφωνία;

Έτσι θα μπορεί να αμφισβητήσει σύντομα τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης και να συνεχίσει να ενισχύει παράνομα τον Σαράζ, για να επιβιώσει (και μαζί του και η Τουρκολυβική συμφωνία), σε περίπτωση που θα συνεχίσουν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Λιβύη.

3. Θα εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες αυτές και θα προσπαθήσει να νομιμοποιήσει την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, βασιζόμενος στην αδύναμη αυτή συμφωνία, η οποία δεν μπορεί ούτε καθορίζει τα μέσα για να επιβάλλει εκεχειρία. Θα στηριχθεί σε ότι ακριβώς λέει η συμφωνία και όπως την ερμηνεύει ο ίδιος, ότι το εμπάργκο και η μη στρατιωτική εμπλοκή ξένων δυνάμεων θα ισχύσει εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία. Με την μεθόδευση αυτή στην ουσία ξεπερνάει και την απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ και μάλιστα θα λέει ότι νομιμοποιείται πλέον να στείλει δυνάμεις, αφού κατέβαλλε ο ίδιος τεράστιες προσπάθειες για εκεχειρία και αυτή παραβιάσθηκε.

4. Σε κάθε περίπτωση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να απαξιώσει τον Χαφτάρ και να ενισχύσει τον Σαράζ, χωρίς σεβασμό σε αδύναμες διεθνολογικά συμφωνίες άλλων, εκμεταλλευόμενος την απροθυμία συγκεκριμένων χωρών και οργανισμών να εμπλακούν δυναμικά και καταλυτικά στην Λιβυκή κρίση και οπωσδήποτε εκμεταλλευόμενος τα συμφέροντα πολλών εκ των εμπλεκομένων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail