Η Ε.Ε. σώζει την Τουρκία; Κύριος εμπορικός εταίρος με 6.2 δις δολάρια, κορυφαίος εισαγωγέας η Γερμανία

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου 2020 στη dailysabah.com, το οποίο μάλλον δεν προσέξαμε όσο θα έπρεπε με αντικείμενο τις τουρκικές εξαγωγές.

Στρατής Μαζίδης

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αισθάνθηκαν τον αρχικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού αφού είδαν αύξηση τους δύο πρώτους μήνες του 2020. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 18% το Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Πέμπτη Υπουργείου Εμπορίου της γειτονικής χώρας.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια (89 δισεκατομμύρια TL), αποκάλυψαν στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας μια αύξηση 3% σε ετήσια βάση. Η χώρα παρουσίασε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Μάρτιο, από 1,9 δολάρια πέρυσι.

Ο όγκος των εξαγωγών αφού σημείωσε αύξηση 4% τους δύο πρώτους μήνες, μειώθηκε 3,9% σε ετήσια βάση σε 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου λόγω της πανδημίας.

Επί του παρόντος, οι Τούρκοι οδηγοί φέρνουν φορτηγά σε συνοριακές διαβάσεις και οι ξένοι οδηγοί τα παραλαμβάνουν για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα στο εξωτερικό. Τα οχήματα απολυμαίνονται κατά την άφιξή τους στην προστατευτική ζώνη που έχει καθοριστεί στις τελωνειακές πύλες προτού τα παραλάβουν οι ξένοι οδηγοί.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TİM), mailsmail Gülle, τόνισε ότι οι εξαγωγές σε 83 χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα «παρά τις αρνητικές προοπτικές στο παγκόσμιο εμπόριο».

Οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για τουρκικά προϊόντα το Μάρτιο ήταν η Γερμανία (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), οι ΗΠΑ (880 εκατομμύρια δολάρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (802 εκατομμύρια δολάρια), σημείωσε. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ, ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ανήλθαν σε 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια το Μάρτιο, κερδίζοντας μερίδιο 46,2% στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, πρόσθεσε.

Καταλάβαμε τώρα;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail