Το SERTAO αποπλέει τις επόμενες εβδομάδες για Τουρκία κι ετοιμάζεται για έρευνες

Freepen.gr - Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντόνμεζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία αναμένεται να παραδώσει στην Τουρκία εντός εβδομάδων το πλωτό γεωτρύπανο SERTAO, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πλοίο θα αποπλεύσει στο επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι λιμενικές διαδικασίες και θα φτάσει στην Τουρκία "μέσα σε λίγες εβδομάδες", δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής διάσκεψης ανεβάζοντας πλέον τον στόλο των τρυπανιών της Τουρκίας σε τρία σκάφη.

Η Τουρκία μπορεί να στείλει το νέο πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα για να επαναλάβει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων εκεί, ή να ανταποκριθεί σε αιτήματα για τεχνικές υπηρεσίες από συμμαχικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός αλλά είναι "πολύ πιθανό το πλοίο να λειτουργήσει στη Μεσόγειο".

Ο Ντόνμεζ δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Λιβυή συμμορφώνεται με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και πως το έργο του EastMed που προτάθηκε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ για την μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη δεν είχε «οικονομική ισοδυναμία ή νομική βάση».

Το SERTAO εικονίζεται [φωτο] στην πιο πρόσφατη φωτογραφία [Ιανουάριος 2020] του όπου φαίνεται ότι οι πλαϊνές τρύπες στις λαμαρίνες έχουν επιδιορθωθεί. Ωστόσο ένα παροπλισμένο πλοίο σαν το SERTAO χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να πάρει πάλι μπρος. Αν πράγματι το πλοίο επιχειρήσει σύντομα σχετικά στη Μεσόγειο, τότε δεν αποκλείεται μέρος αυτής της δουλειάς να έχει υλοποιηθεί σιωπηλά εδώ και καιρό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail