Ναυτικό κι Αεροπορία θα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές σε ένταση ή πόλεμο στη Μεσόγειο

Στη Μεσόγειο θάλασσα όπως και στο Αιγαίο, το Πολεμικό Ναυτικό με την Πολεμική Αεροπορία θα αποτελέσουν τους κύριους πρωταγωνιστές με ένα κρίσιμο ρόλο σε περίπτωση εντάσεως ή πολέμου.

Του Δημήτρη Τσαϊλά
υποναυάρχου ε.α.

Όπως οραματιζόμαστε, κάθε πλοίο αναμένεται να είναι σε θέση να καταστρέψει τους στόχους επιφανείας του εχθρού από μεγάλες αποστάσεις. Όπως και στην ξηρά στο μέτωπο του Έβρου, οι Τούρκοι θα πρέπει να ανησυχούν για την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού σκαφών στο θέατρο επιχειρήσεων στην ώρα μηδέν. Οι φρεγάτες θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς στις "αμφισβητούμενες", από την Τουρκία περιοχές, όπως η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, με ετοιμότητα ανάληψης δράσης. Μόλις ξεκινήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις, φυσικά τα υποβρύχια θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην απαγόρευση ανάπτυξης του στόλου του εχθρού και στη βύθιση όποτε και όταν κριθεί αναγκαίο. Εννοείται, η απαγόρευση των στόχων του αντιπάλου θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αεροναυτικές δυνάμεις επιφανείας. Οι δυνάμεις επιφανείας, σε συνεννόηση με την Πολεμική Αεροπορία, θα είναι η πρώτη και κύρια γραμμή άμυνας. Εναπόκειται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ασφαλείας να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε την εμβέλεια και την ικανότητα να είναι οι ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις αποτελεσματικές.

Αυτό είναι ένα ευρύ όραμα για το πώς μια ολοκληρωμένη αεροναυτική ομάδα μπορεί πραγματικά να κάνει ό,τι ζητά η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας. Πώς θα συμβεί αυτό; Αν εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την ίδια ακριβώς συζήτηση για την αμυντική μας ολοκλήρωση για μια δεκαετία ακόμη, θα έχουμε αποτύχει με έναν τρόπο που ο Ελληνισμός δεν θα μπορεί να αντέξει ούτε οικονομικά αλλά και τα γεγονότα θα μας έχουν προλάβει.

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε μια κλιμάκωση της κρίσης κατά της Τουρκίας, σε βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες. Η Τουρκία είναι ήδη μια μεγάλη ναυτική δύναμη στην Μεσόγειο και υπολογίσιμη στο Αιγαίο. Τα βλήματα της Τουρκίας δεν θα αποτύχουν. Η Αθήνα δεν θα μπορέσει να επιβάλει τη θέλησή της, και το σημείο κατάρρευσης δεν θα είναι μακριά.

Ως εκ τούτου, πρέπει να ανοίξουμε το παιχνίδι μας. Θα πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στις έννοιες των επιχειρήσεων, στον προγραμματισμό, στους προϋπολογισμούς μας και στη γραφειοκρατία μας. Θα ήθελα να σας πω ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή, όμως ιστορία είναι γεμάτη από ναυτικούς λαούς που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και έτσι εξασθένησαν θανάσιμα τις χώρες τους. Ας συνεργαστούμε, ως εθνική ομάδα, για να αποφύγουμε αυτή τη μοίρα.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.