Η πίστη στην προφητεία για τον Mahdi και η Λιβύη θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφή στην Τουρκία

Ο Adnan Tanrıverdi, ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής παραστρατιωτικής εταιρείας SADAT, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία του ανοίγει το δρόμο για την άφιξη του Mahdi, της πολυαναμενόμενης θρησκευτικής φιγούρας που πιστεύουν ορισμένοι πιστοί ότι θα έρθει για να αποκαταστήσει το Ισλάμ.

Παρουσίαση Freepen.gr 

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε στη Freepen.gr την παραπάνω δήλωση του απόστρατου στρατηγού, Adnan Tanrıverdi, (διαβάστε εδώ) σημειώνοντας ότι πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα, τις προσωπικές φιλοδοξίες και τις εθνικές στρατηγικές, ίσως υπάρχει κι ένας τέταρτος παράγοντας, ο λεγόμενος εσχατολογικός όπου στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι αποδίδουν στον εαυτό τους έναν ιστορικό ρόλο με ορισμένη ιερή αποστολή.

Σε συνδυασμό με την επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στη Λιβύη μετά από χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, τα σχόλια του Tanriverdi αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που στηρίζουν τη νέα στρατιωτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι εύπλαστος στόκος στα χέρια εκείνων των οποίων η ψυχική υγεία και η κρίση είναι αμφίβολη και έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη πορεία.

Ο μελετητής και ο συνεισφέρων του Ahval, Gökhan Bacık δήλωσε ότι το πρόσωπο του Mahdi δεν είχε αρχικά τις ρίζες του στο Ισλάμ, αλλά ξεκίνησε τον 12ο αιώνα από αμφιλεγόμενες hadith [παραδόσεις] που αποδίδονται στον προφήτη Μωάμεθ.

Αυτή η πεποίθηση λέει ότι ο αλλάχ στέλνει πρόσωπα για να ανανεώσει τη θρησκεία που είναι γνωστά ως μουτζαντίδες κάθε αιώνα και ο τελευταίος από αυτούς τους μουτζαντίδες θα είναι ο Μαχντί. Πιστεύεται ότι είναι ο λυτρωτής του Ισλάμ, ο οποίος θα εμφανιστεί πριν από την Ημέρα της Κρίσης και θα φέρει δικαιοσύνη και ισότητα στον κόσμο.

Σύμφωνα με αυτές τις Hadith, οι οπαδοί του Mahdi είναι τόσο ανώτεροι όσο αυτός. Για να αποκτήσουν τα προνόμια που δόθηκαν στον Mahdi και τους οπαδούς του και να αποδείξουν ότι ο ηγέτης τους ήταν ο πολυαναμενόμενος Mahdi, οι ισλαμικές ομάδες έχουν κατασκευάσει δεκάδες τέτοιες παραδόσεις σε όλη την ιστορία.

Κάποιοι δήλωσαν ότι ο Μαχντί θα εμφανιζόταν στην πρωτεύουσα της Δαμασκού στη Συρία, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι θα ανέβαινε στην Κωνσταντινούπολη ή στη Μαντίνα στη Σαουδική Αραβία.

Τώρα, ο Tanriverdi, συνταξιούχος στρατηγός, λέει ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για την εμφάνιση του Mahdi. Σύμφωνα με αυτόν τον λόγο, ο Ερντογάν θεωρείται είτε ως ο Μαχντί, είτε ως ένας από τους μαθητές του.

Ο θρύλος του Mahdi δεν είναι αποκλειστικός για τους υποστηρικτές του Ερντογάν στην Τουρκία. Μέλη του θρησκευτικού κινήματος του Fethullah Gülen, που κατηγορήθηκαν για την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, τον θεωρούσαν ως τον Mahdi και υπήρξε πεποίθηση ότι ο ιεροκήρυκας που εδρεύει στις Η.Π.Α. θα επέστρεφε στην Τουρκία από την αυτοεπιβαλλόμενη εξορία για να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο.

Η πίστη σε ένα Mahdi στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λίγο διαφορετική από άλλες αβλαβείς θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δυστυχώς, η δήλωση του Tanrıverdi θέτει την επικίνδυνη πιθανότητα ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει διαχωριστεί από τη λογική και τώρα καθορίζεται σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μιας ομάδας φανατικών.

Μπορεί να είναι αυτή η πίστη στο Mahdi που μεταφέρει την Τουρκία σε στρατιωτική περιπέτεια στη Λιβύη, και όχι μόνο η άποψη της κυβέρνησης για το εθνικό συμφέρον.

Το Τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη μια πρόταση που επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Οι στρατιωτικές μονάδες που πρόκειται να αποσταλούν πιθανότατα θα αναλάβουν τη διοίκηση των τζιχαντιστών μισθοφόρων που πληρώνονται ένα μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων.

Η Τουρκία θα διεξάγει πόλεμο μέσω ενός στρατού που αποτελείται από τζιχαντιστές που έχουν προσδιοριστεί ως τρομοκράτες από κράτη όπως η Ρωσία, η οποία έχει πάρει την πλευρά του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, των αντιπάλων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Μια τέτοια μεταμόρφωση φαίνεται απίστευτη για μια χώρα που ονειρευόταν να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πριν από 10 χρόνια.

Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος στην πόρτα της Τουρκίας. Αν ο πόλεμος στη Λιβύη παραταθεί, η πολιτική δράση των αντιπάλων της Άγκυρας στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει στην προσθήκη της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζονται ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, ειδικά εάν οι στρατιωτικοί της πληρεξούσιοι θεωρηθούν υπεύθυνοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.

Η ιστορία μας δείχνει τις θανατηφόρες συνέπειες τέτοιων τρελών έργων. Μόνο κοιτάζοντας την περιπετειώδη και επεκτατική πολιτική του Ένβερ πασά κατά τα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή είναι αρκετή για να κατανοήσει το κόστος που συνεπάγονται αυτά τα έργα.

Ο Ένβερ, ηγετικό μέλος της Επιτροπής της Ένωσης και της Προόδου και της οθωμανικής κυβέρνησης μεταξύ 1913 και 1918, ήταν επίσης παν-ισλαμιστής. Λόγω κακών αποφάσεων που βασίστηκαν στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, δεκάδες χιλιάδες Οθωμανοί έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία του Καυκάσου κατά των Ρώσων από το 1914 έως το 1915. Τότε ο Ένβερ έχασε τη ζωή του επιδιώκοντας έναν πόλεμο για την ίδρυση μιας ισλαμικής αυτοκρατορίας στην Ασία.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του προσπαθούν να εκπληρώσουν τα όνειρα του Ένβερ και δεν είναι ικανοποιημένοι από την ειρηνική εξωτερική πολιτική που υιοθέτησε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Αυτή είναι η ισλαμική νοοτροπία που τώρα βασιλεύει υπέρτατη στην Τουρκία. Οι ισλαμιστές αναγνωρίζουν ότι το χάσμα στο επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και του δυτικού πολιτισμού δεν μπορεί να κλείσει. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουν τοποθετήσει τις ελπίδες τους σε ένα Mahdi που θα εμφανιστεί και θα φέρει τα προβλήματά τους στο τέλος.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας για την Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail