Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος είπε άθελά του τη μεγάλη αλήθεια-πληγή για τα ελληνικά όπλα

Freepen.gr - Σε τηλεφωνική παρέμβαση του ΥΕΘΑ κ. Νίκου  Παναγιωτόπουλου στην ΕΡΤ 1 και την εκπομπή «Από τις Έξι» με στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, σε κάποια αποστροφή του μίλησε για νομοτέλεια. Συγκεκριμένα:

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ Λογικά, ο κ. Τραμπ θα χάρηκε από το γεγονός ότι εμείς, ξεκινάμε μια συζήτηση και προχωράμε σε μία συμφωνία για τα εξοπλιστικά και για την αναβάθμιση των F-16 και για αγορά των F-35…

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη σύμβαση αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper, την έχουμε ήδη δρομολογήσει. Αυτό το διάστημα μένει να δρομολογηθεί πλέον και ουσιαστικά μέσα από τη λειτουργία της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας θα είναι το όχημα που θα επιτρέψει όχι μόνο την αναβάθμιση των F-16 αλλά και τη μελλοντική υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει η Ελλάδα, είναι νομοτελειακό αυτό. Ναι, συζητήσαμε από σήμερα για το ενδεχόμενο αγοράς των αεροσκαφών F-35, με το δεδομένο βέβαια ότι η δημοσιονομική συγκυρία θα μας το επιτρέψει. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πούμε με κάποια ασφάλεια δεδομένου ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, νομίζω ότι θα βελτιωθούν. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτό ήταν ένα σημείο που κέντρισε το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου.

Εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις που είχε να κάνει σχετικά με τα F-35 αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Αναγκάστηκα να πάρω το λόγο και να τού απαντήσω δίνοντας πληροφορίες, πολύ ειδικές, για το πρόγραμμα αυτό και το τι σημαίνει για εμάς. Έδειξε ότι κατανοεί, ότι δεν πρόκειται για μία ακόμα δουλειά με οικονομικό αντικείμενο, αλλά για ένα στοιχείο που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Για ποιο λόγο είναι νομοτελειακό; Γιατί να μην πάμε σε αεροσκάφη 4++ γενιάς ή της 6ης που σχεδιάζουν ευρωπαϊκές χώρες όπου θα μπορούσε κι η χώρα μας να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Διότι πολύ απλά - για την ώρα - υπάρχουν μόνο τρία αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, ήτοι το F-35, το Sukhoi-57 και το κινέζικο J-20. Το δεύτερο εκτός των διάφορων ζητημάτων που έχει αντιμετωπίσει, είναι πασιφανές για πολλούς λόγους ότι δε βρίσκεται εντός της σφαίρας ενδιαφέροντος της χώρας. Για όπλα από την Κίνα; Ούτε λόγος, μόνο ρούχα και συσκευές. Άρα ποιο απομένει; Το αμερικανικό F-35, εδώ συνίσταται η νομοτέλεια και όχι στις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail