Επτά πιθανές επικείμενες τουρκικές δράσεις στα Ν-ΝΑ της Κρήτης

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Όσον αφορά τις δυνητικές ενέργειες της Τουρκίας στη περιοχή, προοιωνίζονται τα παρακάτω:

- Δέσμευση με NAVTEX θαλάσσιων περιοχών, εντός αυτών που χαράχθηκαν με το ΤουρκοΛιβυκό μνημόνιο.
- Οριοθέτηση βυθοτεμαχίων για υποθαλάσσιες έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, που να περιλαμβάνει και τεμάχια μικτά στη δική της (νόμιμη) ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
- Ασκήσεις πλοίων με σενάρια νηοψιών και θαλάσσιας αστυνόμευσης στις περιοχές αυτές, δηλωτικές του επιχειρούμενου ελέγχου και δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην περιοχή.
- Αποστολή αλιευτικών σκαφών για αλιεία, ώστε να επιβάλλει και να επιβεβαιώσει de facto τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων στη περιοχή.
- Ενδεχομένως σύλληψη κάποιου δικού μας αλιευτικού και παραπομπή του σε Τουρκικό Δικαστήριο, για να επιβεβαιώσει και με το εσωτερικό δίκαιο την δικαιοδοσία.
- Νηοψίες σε σκάφη με προσχήματα, για να προβάλλει διεθνώς την ενάσκηση των επιχειρούμενων κυριαρχικών δικαιωμάτων στη περιοχή αυτή.
- Αποστολή ερευνητικών σκαφών για θαλάσσιες έρευνες, επιστημονικές, σεισμογραφικές κλπ
- Τελικά και όταν θα έχει τεστάρει επαρκώς τις αντιδράσεις μας, αποστολή πλωτού γεωτρύπανου.

ΣΗΜ:
1) Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε συνολικά, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, μέτρα και αντίμετρα πρόληψης και αποτροπής (πολιτικά, διπλωματικά, διεθνολογικά, οικονομικά, δικαστικά κλπ) και να κάνουμε προετοιμασίες διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να στρατιωτικοποιούμε εμείς την κλιμάκωση (εφόσον φυσικά επιχειρηθεί από την Τουρκία - πράγμα που όλοι μας απευχόμαστε).

2) Γι αυτό προτείνω επιπρόσθετα όλων των άλλων, ως εργαλείο ειρηνικής διαχείρισης (που να υποστηρίζει ταυτόχρονα την δικαιοδοσία μας) και την νομοθετική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Λ.Σ. σε .ολο το εύρος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (όπου την ορίσουμε συγκεκριμένα, έστω και ως αντίληψη, και ως πρόθεση) και την διοικητική μετάπτωση σε ρόλο ακτοφυλακής περιπολικών του Π.Ν. υπό το Λ.Σ.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Λ.Σ. στο μικτό κέντρο επιχειρήσεων πλέον.

3) ΚΡΙΣΙΜΟ: Ως πολιτική επιλογή (που υφίσταται και δεν αποκλείεται), ακόμη και η προσφυγή σε Διάλογο-Διαπραγμάτευση-Διαιτησία κλπ, προϋποθέτει ότι θα είναι επιτυχής μόνο όταν μπορείς να κάθεσαι στο τραπέζι με πλεονέκτημα ή ισότητα, να εμφανίζεσαι δηλαδή ικανός να διεκδικησεις και να προστατεύσεις τα νόμιμα δικαιώματά σου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail