Ένα «απλό πανί» ή το «σύμβολο του σαλαφισμού»;

Μπορεί ο ιστορικός αντιφεμινισμός του περασμένου αιώνα να είχε «δεξιά» χαρακτηριστικά, όμως στον 21ο έγινε γνώρισμα των «αριστερών» θεωρητικών του «φύλου», με έμφαση τον ακατάσχετο δικαιωματισμό και την ηθικολογία. Πίσω όμως από το πρόσχημα του «πολιτισμικού σεβασμού» κρύβεται συχνά η ανοχή στη γυναικεία καταπίεση. 

Ο πολιτισμικός σχετικισμός, ως «προοδευτικό» αφήγημα των απανταχού Gender, υποδύεται μόνο τον προοδευτισμό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντίδραση στη χειρότερη μορφή της και υποκρύπτει ακόμα και μισογυνισμό, ύμνο στην πατριαρχία, τζιχαντισμό, παιδικές οικογένειες, «τοξικό ανδρισμό».

Το παράδοξο είναι όμως πως το φαινόμενο της μπούρκας ως «δικαίωμα» έχει την υποστήριξή τους όσο διάστημα αφορά «ξένους» πολιτισμούς βασισμένους σε άλλες θρησκείες. Τυφλωμένοι ιδεολογικά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι το επιθετικό Ισλάμ, έστω και σε σημειολογικό επίπεδο, έχει ήδη με την δική τους υποστήριξη εισχωρήσει και στη δική τους ζωή, στο δικό τους χώρο. Η φωτογραφία σε πισίνα στη Γερμανία είναι χαρακτηριστική.


Βασίλης Στοϊλόπουλος
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail