Η παράνοια με τη βλασφημία!



61015 / pixabay
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προσπάθησε να νομοθετήσει κάτι καινούργιο, δικό της. Προσπάθησε να επαναφέρει διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που κατήργησε o ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα είπε ότι δεν θα επαναφέρει τη διάταξη περί βλασφημίας. Υπήρξαν αντιδράσεις και αποφάσισε να την συμπεριλάβει.

διαχειριστής στο antibaro.gr

Μετά, υπήρξαν νέες αντιδράσεις περί «σκοταδισμού». Έτσι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα τις συμπεριλάβει! Εκτός αυτού, ο αρμόδιος υπουργός είπε και ότι ο λόγος που ήθελαν να τις συμπεριλάβουν ήταν η προστασία των μουσουλμάνων! Για να μην έχουμε, λέει, γεγονότα σαν το «πρόσφατο».

Επί της ουσίας αυτό που είπε ήταν το νομοθέτημα που πρότεινε ο Γιαννούλης στη Βουλή!

Τι είπε ο Γιαννούλης; Θα έπρεπε να είναι ποινικά κολάσιμο. Ποιο; Το να τρως χοιρινό και να πίνεις μπύρα «κοντά σε δομή». Ας απαριθμήσουμε τις υποθέσεις που κάνει αθόρυβα ο Γιαννούλης:

1. Όσοι ζουν στις δομές είναι μουσουλμάνοι. Δεν υπάρχουν άλλα θρησκεύματα.

2. Οι μουσουλμάνοι αυτοί ζουν στις δομές, ακριβώς επειδή είναι μουσουλμάνοι. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που τους έφερε εκεί, αυτό είναι που τους διακρίνει δηλαδή.

3. Οι μουσουλμάνοι αυτοί προσβάλλονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα όταν κάποιος «κοντά τους» τρώει χοιρινό και πίνει μπύρα.

Θα έλεγα και ότι υπάρχει μία επιπλέον τέταρτη υπόθεση ότι αυτοί που ζουν στις δομές «πεινάνε» και άρα δεν προσβάλλεται κατ’ ανάγκην κάποιο θρησκευτικό τους συναίσθημα, απλά είναι αήθες να πας και να τρως επιδεικτικά δίπλα σε κάποιον που πεινάει. Είναι γνωστό όμως ότι στις δομές δεν πεινάνε οι μετανάστες. Όσοι κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά εκτός δομών, δεν ξέρω, μπορεί. Πάντως μέσα στις δομές προβλήματα μπορεί να έχουν μεταξύ τους, αλλά δεν πεινάνε.

Καμία από τις τρεις υποθέσεις δεν ευσταθεί απόλυτα. Ούτε προσβάλλεται ο μουσουλμάνος αν εσύ τρως και πίνεις, ούτε μόνο μουσουλμάνοι είναι στις δομές.

Και όμως, ο υπουργός Δικαιοσύνης μας λέει ότι ήθελε, λέει, να επαναφέρει τη διάταξη για τη βλασφημία για αυτόν τον λόγο! Να θεωρήσει δηλαδή ποινικά κολάσιμο και βλάσφημο να τρως χοιρινό «κοντά» σε μουσουλμάνους!

Και δεν το κάνει τελικά, επειδή έγινε μία παρανόηση ότι η βλασφημία θα αφορούσε μόνο σε περιπτώσεις εξύβρισης των Ιερών και Οσίων του Χριστιανισμού, οπότε παρεξηγήθηκαν οι λεγόμενοι «φιλελεύθεροι» εντός της κυβέρνησης.

Απίστευτο ε;

Πάω τώρα στην ουσία.

Θα χρησιμοποιήσω και πάλι τον Emile Durkheim. Άθρησκος κοινωνιολόγος. Μελέτησε τη θρησκεία των ιθαγενών της Αυστραλίας και έβγαλε το συμπέρασμα ότι η κοινή αίσθηση του ιερού σε μία κοινωνία είναι ο παράγοντας που συνέχει την κοινωνία αυτή, που την κρατάει συγκροτημένη και ενωμένη. Μία απλή κούπα είναι μία απλή κούπα. Αν διαλέξεις μία τέτοια απλή κούπα και την κάνεις ιερό σύμβολο της θρησκείας σου, τότε αυτή η απλή κούπα αποκτά μία ιερότητα που δεν «επιτρέπεται» να την προσβάλλει κανείς. Ενώ κατ’ ουσίαν δεν διαφέρει από τις άλλες, συμβολικά αποτελεί την πεμπτουσία της συγκρότησης της κοινωνίας αυτής σε κοινωνία. Η προσβολή της κούπας ταράζει την συνοχή της κοινωνίας. Έτσι, διαμορφώνονται οι άγραφοι νόμοι και ο σεβασμός στα ιερά σύμβολα. Χωρίς αυτά διαλύονται οι κοινωνίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail