Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πετρέλαιο Θέρμανσης επισημαίνει σχετικά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου &  Προστασίας Καταναλωτή:

Προσέχουμε...

Ναπαραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.

Ναχρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.

Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ.ελλειμματική παράδοση).

Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.

Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής–πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία.Σεκάθεάλληπερίπτωση,αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «μεκάθεεπιφύλαξη».

Φροντίζουμε...

1. Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στοδιαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr

2. Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ.2,00μέτρα) επί το πλάτος (π.χ.1,25μέτρα) επί το ύψος της (π.χ.1,00 μέτρο δηλαδή: 2x1,25x1=2,5m3λίτρα. Επομένως, 2.500:100=25λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)

3.Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει.

Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

4.Να μετράμε την ανύψωση τηςστάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά)

5.Απαιτούμε από τον μεταφορέα ναγράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει.

Ανπ.χ.η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78-18=60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα μετα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Χρήσιμες Συμβουλές

 Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση–ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ.οι μήνες Απρίλιος & Μάιος),ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης,κατά την καλοκαιρινή περίοδο,οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα,γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ελέγχουμε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.