Ρουχάνι: «Ένας πόλεμος ενάντια στο Ιράν θα είναι η μητέρα όλων των πολέμων!»

president.ir/en/110711
Freepen.gr - "Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαπραγματευτούν με το Ιράν, πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις πριν από οτιδήποτε" έτσι ώστε να μην θεωρούνται ως παραβιάζοντες τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχάνι. "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με έναν εγκληματία" τόνισε ο Ρουχάνι.

Όπως αναφέρει το presstv.com, ο ιρανός πρόεδρος, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ασκώντας κριτική στην Ουάσιγκτον για μονομερή αποχώρηση από την πολυμερή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015 και επαναφέροντας τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν .

Ο πρόεδρος αμφισβήτησε περαιτέρω την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης στις επανειλημμένες πρτοάσεις της για συνομιλίες με την Τεχεράνη, οι οποίες έρχονται παράλληλα με την εκστρατεία "μέγιστης πίεσης" που εκτελείται κατά του ιρανικού έθνους.

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες απαγορεύσεις που απευθύνονται στον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σαγιέτ Αλί Χαμενεΐ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ δεν είναι σε αρμονία με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Ο Ρουχάνι κατηγόρησε περαιτέρω τις ΗΠΑ για διεξαγωγή «οικονομικής τρομοκρατίας» εναντίον του ιρανικού λαού, ζητώντας από τους Αμερικανούς να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους και να «προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις».

Η Ουάσιγκτον, είπε, δεν μπορεί να αναγκάσει τον ιρανικό λαό να αλλάξει τις απόψεις του μέσω κυρώσεων και πιέσεων.

Ο Ρουχάνι περιέγραψε περαιτέρω τη συμφωνία του Ιράν το 2015 ως διπλωματική «νίκη» για τη χώρα, λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμμ παραδέχτηκε ότι το Ιράν «δεν έχασε ποτέ μια διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια υπερασπίστηκε τις πρόσφατες κινήσεις του Ιράν όσον αφορά την κατάρριψη του αμερικανικού UAV αλλά και την κατάληψη του βρετανικού πετρελαιοφόρου για παραβίαση των διεθνών κανόνων:

" κατάρριψη του αμερικανικού UAV με ιρανικό βλήμα ήταν σύμβολο της ιρανικής δύναμης. Τα βρετανικά σκάφη από καιρό [σκόπιμα] κάνουν λάθη στη θαλάσσια κυκλοφορία και παραβλέπουν τους κανόνες"

Ο επικεφαλής του Ιράν προειδοποίησε ότι η ασφάλεια της χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή εάν οι ΗΠΑ επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δυνάμεών τος στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

"Η ειρήνη με το Ιράν είναι η μητέρα όλης της ειρήνης, ο πόλεμος με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των πολέμων. Εσείς (Αμερικανοί) δεν μπορείτε να βλάψετε την ασφάλειά μας και να αναμένετε ασφάλεια για τον εαυτό σας σε αντάλλαγμα», σχολίασε ο Ρουχάνι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail