Η απλή ερώτηση του Ωνάση στον Ιωαννίδη το 1974 που θα μπορούσε να σώσει την Κύπρο

Freepen.gr - Το Μάρτιο του 1974 ο δικτάτορας Ιωαννίδης κάλεσε στο γραφείο του τον Αριστοτέλη Ωνάση. Του είπε, σύμφωνα με έναν από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Ωνάση: “Αριστοτέλη, όλα πάνε καλά με την εξωτερική πολιτική. Οι Αμερικανοί μου είπαν να βγάλουμε από τη μέση τον παπά (τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Πρόεδρο της Κύπρου) και θα μας δώσουν το νησί” (Κύπρος).

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης τότε του έκανε μια πολύ απλή ερώτηση η οποία θα ήταν αρκετή να πείσει τον ανόητο Ιωαννίδη να σταματήσει να αγοράζει τα παραμύθια του Κίσσινγκερ. Τον ρώτησε:  “Και γιατί δεν το κάνουν μόνοι τους;”.

Ήταν τόσο επικίνδυνος ώστε ο Μπονάνος κατέθεσε πως του είχε πει ο Ιωάννιδης ότι είχε μια διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι ίσως οι Τούρκοι για λόγους γοήτρου προσπαθήσουν να στήσουν ένα προγεφύρωμα στην Κερύνεια!

Τόσο πολύ "κώτσο" είχαν πιάσει τον Ιωαννίδη οι Αμερικάνοι, οι οποίοι στο πρόσωπό του βρήκαν το χρήσιμο ηλίθιο που χρειάζονταν. Αφού πρώτα βέβαια ο κατ'ευφημισμόν "εθνάρχης" Καραμανλής έβαλε την Τουρκία στο παιχνίδι με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

Το προγεφύρωμα στήθηκε και όταν επανήλθε ο Καραμανλής μετετράπη στο 40% του νησιού.

Παρακολουθήστε την εκπομπή του Κώστα Μαρδά με το Σάββα Καλεντερίδη για τον Αττίλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail