Οι ΗΠΑ απομακρύνουν την Τουρκία από τα F-35 - Αντίδραση της Αγκυρας

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, μια κίνηση που είχε ανακοινωθεί από καιρό κι αναμενόταν αφότου η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει τα ρωσικά συστήματα S-400, αναφέρει το πρακτορείο reuters.com.

Τα πρώτα μέρη του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική αεροπορική βάση Murted βορειοδυτικά της Άγκυρας την Παρασκευή, επισφραγίζοντας τη συμφωνία της νατοϊκής Τουρκία με τη Ρωσία, την οποία η Ουάσιγκτον είχε αγωνιστεί για μήνες να αποτρέψει.

"Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι του F-35 ευθυγραμμίζονται στην απόφαση αυτή να αναστείλουν την Τουρκία από το πρόγραμμα και να ξεκινήσει τη διαδικασία για να απομακρυνθεί επίσημα η Τουρκία από το πρόγραμμα", δήλωσε σε συνέντευξή της η Ellen Lord, υφυπουργός άμυνας.

Η Lord τόνισε ότι η μετακίνηση της αλυσίδας εφοδιασμού για το προηγμένο αεροσκάφος θα κοστίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 600 εκατομμυρίων δολαρίων μη επαναλαμβάνοντας τα έξοδα της μηχανικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η κίνηση ήταν άδικη και ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

"Αυτό το μονομερές βήμα είναι ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας και δε βασίζεται σε καμία νόμιμη αιτιολόγηση", δήλωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θα αποδυνάμωνε το πρόγραμμα των F-35.

"Το γεγονός ότι η πρότασή μας για τη σύσταση ομάδας εργασίας με το ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα έχει παραμείνει ανεπιτυχές είναι ο πιο προφανής δείκτης της προκατάληψης από την πλευρά των ΗΠΑ και της έλλειψης βούλησης να επιλυθεί το θέμα με καλή πίστη" .
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail