Το Ιράν έπιασε βρετανικό τάνκερ στον Περσικό Κόλπο - Υπάρχουν αναφορές για συμβάν και με δεύτερο πλοίο

Freepen.gr - Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι κατέλαβαν το πετρελαιοφόρο Stena Impero με βρετανική σημαία στον Κόλπο, αφού η Βρετανία κατέλαβε ένα ιρανικό σκάφος νωρίτερα αυτό το μήνα, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις κατά μήκος της ζωτικής σημασίας διεθνούς πετρελαϊκής οδού, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναζητά επειγόντως πληροφορίες σχετικά με το Stena Impero, αφού το δεξαμενόπλοιο, το οποίο κατευθυνόταν προς το Al Jubail της Σαουδικής Αραβίας, ξαφνικά άλλαξε πορεία αφού πέρασε από το Στενό του Ορμούζ στο στόμα του Κόλπου. "Ζητάμε επειγόντως περαιτέρω πληροφορίες και αξιολόγηση της κατάστασης μετά από αναφορές για ένα περιστατικό στον Κόλπο", δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας την Παρασκευή.

Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της βρετανικής κυβέρνησης ωστόσο το γραφείο της πρωθυπουργού Theresa May αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο κατόπιν αιτήματος των ιρανικών ναυτικών αρχών για «μη τήρηση των διεθνών θαλάσσιων κανονισμών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.



Το 30.000 τόνων πλοίο ανήκει στη Stena Bulk και έχει 23 άτομα πλήρωμα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι "επί του παρόντος αδυνατί να έρθει σε επαφή με το σκάφος που κατευθύνεται τώρα βόρεια προς το Ιράν".

Διαβάστε επίσης: Το ιρανικό πρακτορείο Tasmin μεταδίδει τους λόγους της κατάληψης του βρετανικού τάνκερ

Ωστόσο αρχικά υπήρχαν αναφορές, που μεταδίδει το Russia Today ότι οι Ιρανοί έπιασαν και δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το σημαίας Λιβερίας, Mesdar που ανήκει στη βρετανική Norbulk Shipping UK το οποίο έπλε προς το Ras Tanura της Σαουδικής Αραβίας και άλλαξε κι αυτό ξαφνικά πορεία.

Τελικά με βάση νεώτερα δημοσιεύματα, κατά βάση στο Twitter, το πλοίο ενημερώθηκε για τους κανονισμούς περιβάλλοντος και ναυσιπλοΐας και τελικά επανήλθε στην πορεία του. Υπάρχουν όμως και αναφορές πως οι Ιρανοί κινήθηκαν ταυτόχρονα και για τα δύο πλοία ώστε να διασφαλίσουν ότι θα πιάσουν έστω το ένα. Ως εκ τούτου άφησαν το Mesdar.




Με βάση το Marinetraffic το MESDAR επιστρέφει πάλι στην πορεία του και τρέχει με περίπου 12 ν.μ. ταχυτήτα. Από τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει, είναι προφανές ότι κάτι συνέβη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail