Γεωτρήσεις: Αδυναμία πρόβλεψης-πρόληψης-αποτροπής και προβολής ισχύος


1. «Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου.

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Ερωτήσεις προς την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά:

Α. Ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις και δεν το καταλάβαμε;
Γιατί δεν το καταλάβαμε αφού και τα μέσα υπάρχουν για να το αντιληφθούμε μόνοι μας (υδρόφωνα από πλοία επιφανείας, υποβρύχια, κινητικότητα στο κατάστρωμα του Τουρκικού γεωτρύπανου, δορυφορική κατόπτευση από τους συμμάχους μας, πληροφορίες από διάφορες πηγές κλπ κλπ);

ΣΧΟΛΙΑ:
• Εάν το καταλάβαμε και κάνουμε τους κουφούς, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
• Εάν δεν είχαμε αναπτύξει το κατάλληλο δίκτυο πληροφοριών, πάλι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.
• Εάν πάλι το είχαμε συμφωνήσει να γίνει έτσι και απλά παίζουμε ένα θέατρο για να δημιουργηθούν τετελεσμένα, τότε είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι οι συμμετέχοντες και πρέπει να ετοιμάζονται ειδικά δικαστήρια.

Β. Αφού τώρα το μάθαμε από τον Τούρκο Υπεξ, τι κάνουμε για να το επιβεβαιώσουμε εάν είναι αλήθεια;

ΣΧΟΛΙΑ:
• Θα μας ενημερώσουν η Ελληνική και η Κυπριακή κυβέρνηση εάν είναι αλήθεια ή όχι;
• Τι θα κάνουμε για να το επιβεβαιώσουμε;
• Και κυρίως τι ενέργειες έχουν σχεδιάσει και οι δύο κυβερνήσεις μόνες αλλά και μαζί, για να σταματήσει η παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος; Εάν δεν έχετε σχεδιάσει κάτι, και απλά ευχόσασταν να μην συμβεί, τότε οι υπεύθυνοι της αδράνειας θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
• Μήπως η κυβέρνηση μας κρύβεται πίσω από την Κυπριακή και απλά στρουθοκαμηλίζει, ενώ το γνώριζε και έδωσε πεδίο δράσεως στη Τουρκία (θυμηθείτε τις δηλώσεις Τσίπρα, Κατρούγκαλου για δικαιώματα των Τούρκων, για συνδιαχειριση κλπ) και τώρα πετάει την καυτή πατάτα των συμβιβασμών στην επόμενη; Τότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

2. «Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», συνέχισε ο Τσαβούσογλου. Φυσικά μας επιβεβαιώνει κάτι που το έχουν πει εδώ και καιρό ότι θα γίνει:

ΣΧΟΛΙΑ:
Α. Ερωτήσεις προς τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου:

• Αφού το γνωρίζαμε εδώ και καιρό, τι ενέργειες κάνατε για να αποτραπεί αυτό; Εάν δεν κάνετε καμία, οι υπεύθυνοι της παθητικής αυτής αποδοχής και της σιωπής προς το κοινοβούλιο και τον λαό, θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
• Τι ενέργειες έχετε σχεδιάσει για να μην κάνουν νέα γεώτρηση στα κατεχόμενα και διευρύνουν για μία ακόμη φορά την κυριαρχία τους εκεί και μάλιστα επιβάλλοντας βίαια την πολιτική τους στο Κυπριακό ζήτημα;
* Έχετε εξετάσει όλα τα σενάρια αντίδρασης, έχετε ενημερώσει τα κοινοβούλια γι αυτά και έχετε λάβει τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης ή θα αυτοσχεδιάζετε λάθρα ξανά όπως στα Ίμια; Εάν όχι, ειδικά δικαστήρια θα πρέπει να εξετάσουν τις ευθύνες ενός εκάστου για την αδράνεια αυτή.

3. «Εδώ έχει δικαιώματα και η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και ο τουρκοκυπριακός λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ελληνοκυπριακός τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται» λέει ο Τσαβούσογλου.

ΣΧΟΛΙΑ:
• Ελπίζω αφελείς της κυβέρνησης (τέως και νυν), να καταλαβαίνετε τι σημαίνουν οι επιπόλαιες τοποθετήσεις σας περί Τουρκικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, συνδιαχείρισης κλπ,
• Να καταλαβαίνετε το κοστος του ότι ξεφύγατε από την βασική θέση μας για το Βόρειο τμήμα της Κύπρου, ότι δηλαδή είναι υπό κατοχή και ότι οιαδήποτε συζήτηση θα μπορεί να συνεχισθεί μόνο εάν υπάρξει πρόβλεψη για άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής, σύμφωνα με τις ισχυρότατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

4. Λέει ο Τσαβούσογλου: « Εμείς τους είπαμε να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων». Λένε «μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει»... «Σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ:
• Μα μπαγαπόντη Τσαβούσογλου, η Ταϊβάν δεν είναι υπό κατοχή, αντιθέτως υπήρξε καταφύγιο της τότε διωχθείσης από το κομμουνιστικό τμήμα της Κουομιτάνγκ, της τότε νόμιμης κυβέρνησης της Κίνας.
• Σήμερα αναγνωρίζεται ως “Δημοκρατία της Κίνας” από 20 και πλέον κράτη του ΟΗΕ. Δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες χώρες (οι οποίες όμως διατηρούν διπλωματικές και άλλες σχέσεις μαζί της) και τον ΟΗΕ, διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκβιάζει με την ισχύ της για την μη αναγνώρισή της και επιμένει να την θεωρεί επαρχία της.
• Τα κατεχόμενα δεν έχουν αναγνωρισθεί από κανένα κράτος (πλην της Τουρκίας), αφού υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν παράνομη τη κατοχή και διαρκές έγκλημα κατά της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
• Οι αποφάσεις αυτές διακηρύσσουν για να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, σας καταδικάζουν για τον εποικισμό και σας επιβάλλουν (όπως και η ΕΕ) κυρώσεις και περιορισμό των συναλλαγών, λόγω της δικής σας παράνομης κατοχής. Και όλα αυτά (μαζί με τις κυρώσεις), έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της δική σας παρανομίας, γιατί έχετε σε ομηρία το Βόρειο κατεχόμενο κομμάτι.
• Και τώρα ξανακάνετε το ίδιο, γράφετε στα παλιά σας παπούτσια και τον ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και με όρους στυγνής ισχύος, προσπαθείτε να επιβάλετε τετελεσμένα λέγοντας: «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

5. Λέει επίσης ότι «καμία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα».

ΣΧΟΛΙΑ:
• Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει υποβάλλει στον ΟΗΕ τα στίγματα που οριοθετούν τα δικά της χωρικά ύδατα, όπως τα αντιλαμβάνεται αυτή, την υφαλοκρηπίδα (http://newpost.gr/storage/photos/w_800px/201605/turk1.jpg) και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στα κατεχόμενα (έχουν υπογράψει συμφωνία με την παράνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση και οριοθετούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), (http://www.kathimerini.gr/…/epistolh-ths-toyrkias-ston-ohe-…).
• Η οριοθέτηση αυτή έχει δημοσιευθεί στο πρώτο από τα δύο βασικά Bulletins του ΟΗΕ. Στο πρώτο δημοσιεύονται όλα όσα στέλνουν τα κράτη μέλη ως έγγραφα της ΓΣ και του ΣΑ (Oceans and the Law of the Sea), αλλά στο δεύτερο bulletin (που έχει βαθύτερη νομική τεκμηρίωση), μόνο όσα είναι απόλυτα βεβαιωμένα νομικά για την ορθότητά τους.
• Η Ελλάδα και η Κύπρος γιατί δεν έχουν στείλει τα δικά τους στίγματα που οριοθετούν το σύνολο των θαλασσίων ζωνών κυριαρχίας και των συγκεκριμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και τις αντιρρήσεις μας για τις Τουρκικές διεκδικήσεις, ώστε να είναι καταγεγραμμένα και εύκολα προσβάσιμα διεθνώς οι δικές μας θέσεις και οι Τουρκικές παρανομίες;
• Αυτό δεν αφορά μόνο την υπάρχουσα κυβέρνηση (η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για το πώς διαχειρίζεται το ζήτημα στη σημερινή του κορύφωση), αλλά όλες τις μεταπολιτευτικές Ελληνικές κυβερνήσεις (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τα εγκλήματα που έκαναν οι πριν), οι οποίες υποτίθεται ότι έδρασαν με ανεξαρτησία, γνώση και γνώμονα το εθνικό συμφέρον, σε ένα ευνοϊκότερο για τη χώρα μας διεθνές περιβάλλον σταθερότητας.

6. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης: «Η Βρετανία θεωρεί την περιοχή των γεωτρήσεων αμφισβητούμενη και ότι η δήλωση των ΗΠΑ είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ:
• Έγινε βέβαια η κοινή δήλωση των ηγετών των χωρών του νότου, αλλά ποιες είναι οι ενέργειές μας στο ΝΑΤΟ;
• Πρέπει να τα κολλήσουμε όλα στο ΝΑΤΟ (ακόμη και ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρών), εάν δεν σταματήσουν οι Τούρκοι τις γεωτρήσεις.
• Όπως επίσης και στην ΕΕ, όπου εκτός από τις διπλωματικές προσπάθειες, τις συμμαχίες και τις προσπάθειες για κυρώσεις και δηλώσεις, πρέπει να απαιτήσουμε την ενεργοποίηση ναυτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, για προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων ευρωπαϊκού κράτους, έναντι των έκδηλων παρανομιών της Τουρκίας. Και να ενασκήσουμε κάθε πίεση και δυνατότητα (θεμιτή και αθέμιτη) που μας δίνεται γι' αυτό.
• Θα πρέπει δε να επισημάνουμε σε κάθε μας δήλωση, για τον αυταρχικό χαρακτήρα διακυβέρνησης του Ερντογάν, που έχει κάνει τη Τουρκία κράτος τρομοκράτη και παράγοντα που λειτουργεί εις βάρος της ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Καταλήγοντας

7. Οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας απέτυχαν να διατηρήσουν την αμυντική ισχύ της χώρας, όχι μόνο σε επίπεδο λελογισμένων εξοπλισμών, αλλά και στρατηγικής, συντηρήσεως και διαθεσιμότητας υλικού και προσωπικού (αριθμού στρατευσίμων), εκπαίδευσης και ηθικού των Ε.Δ. (και εφέδρων), εκπαίδευσης των πολιτικών υπευθύνων για τον χειρισμό κρίσεων, σεναρίων και αντιδράσεων για πρόληψη, αποτροπή και προβολή ισχύος όπου και όταν χρειασθεί.

8. Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε να διαχειρισθεί τα ζητήματα αυτά στο σύνολό τους, αντιθέτως επιβαρύνθηκαν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις επιπολαιότητες, τις κρυφές ενέργειες, την άρνηση της να επιδιώξει πολιτική συναίνεση στα κρίσιμα εθνικά θέματα άμυνας και ασφάλειας, τον ερασιτεχνισμό, τις ιδεοληψίες, την παθητικότητα και τον κατευνασμό της Τουρκίας που κυριάρχησε στις ενέργειές της.

9. Το χειρότερο είναι ότι σήμερα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, με το κοινοβούλιο διαλυμένο και με μία κυβέρνηση εν αποδρομή, χωρίς αποφασιστικότητα, συνεχίζονται οι κρυφές ενέργειες, ο διχαστικός λόγος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ικανότητα αντίδρασης της χώρας (με πνεύμα ομοψυχίας), η ικανότητα πρόβλεψης, σχεδιασμού και έγκυρης αντίδρασης, η ικανότητα διεθνούς επιρροής σε διμερές, πολυεθνικό και συμμαχικό επίπεδο.

10. Είναι προφανές ότι έχει αποδυναμωθεί η δυνατότητα πρόβλεψης/πρόληψης, αξιόπιστης αποτροπής και αποτελεσματικής ικανότητας προβολής ισχύος για την προστασία θεμελιωδών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ έχει στρωθεί με εμπόδια ο δρόμος κάθε νέας κυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης.

ΣΗΜ: Η μόνη μας ελπίδα είναι να λέει ψέματα ο Τσαβούσογλου και να τα πάρει πίσω.
Και να κάνει κράττει η Τουρκία μπροστά στη διεθνή κατακραυγή.
Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες μας γιατί δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αξιόπιστα, το αληθές ή όχι της γεώτρησης (μόνοι μας ή με πηγές των συμμάχων μας).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail