Έρευνα: Το 86% των Ελλήνων ζητά τον επαναπατρισμό όσων ζουν παράνομα στην Ελλάδα - Ενδιαφέροντα ευρήματα

jeffbalbalosa / pixabay
Το αμερικανικό think tank, Pew Research Center δημοσίευσε μια διεθνή έρευνα των Ana Gonzalez-Barrera και Phillip Connor σχετικά με τη μετανάστευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του PEW και μπορείτε επίσης να τη δείτε εδώ. Ας δούμε τις απαντήσεις που αφορούν τη χώρα μας, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ακόμη και πολιτικό.

Παρουσίαση: Στρατής Μαζίδης

Στην πρώτη καρτέλα βλέπουμε ότι Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισραήλ, Ιταλία και Πολωνία βλέπουν την παρουσία των μεταναστών ως βάρος και δεν εκτιμούν ότι δυνάμωσε τη χώρα τους. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα μας βρίσκεται στο 74% και είναι το υψηλότερο έναντι μόλις 10% που εκτιμά ότι η παρουσία τους δυνάμωσε τη χώρα.



Στη δεύτερη καρτέλα σημειώνεται ότι η πλειοψηφία όσων θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών δυναμώνει τη χώρα τους λόγω της εργασίας και των ταλέντων τους πρόσκεται στην αριστερά.


Στην τρίτη καρτέλα παρουσιάζεται η οπτική των μεταναστών ως προς το αν επιθυμούν να ενταχθούν στις κοινωνίες που μεταβαίνουν. Με εξαίρεση την Ιαπωνία, οι μετανάστες εμφανίζονται μοιρασμένοι. Ωστόσο σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισραήλ η πλειοψηφία των μεταναστών δεν επιθυμεί την ένταξή της αλλά να ξεχωρίζει. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 63% έναντι μόλις 19% που δηλώνει πως θέλει να ενταχθεί.


Στον τομέα της εγκληματικότητας  αξίζει να σημειωθεί η στροφή της Σουηδίας όπου το 55% θεωρεί ότι οι μετανάστες ευθύνονται περισσότερο. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 59%, έναντι 29%.


Σχετικά με το αν η παρουσία των μεταναστών αυξάνει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, το 65% στην ελλάδα απάντα ότι τον αυξάνει, έναντι 25% που έχει αντίθετη άποψη.


Στο ερώτημα αν θα πρέπει να επαναπατριστούν οι μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα τους, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στο σχετικό πίνακα με το 86% να απαντά ότι πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με τη διαδικασία της απέλασης έναντι μόλις 12%. Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό καταγράφεται και στη Ρωσία (81%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στη Γερμανία (73%), τη Σουηδία (73%), την Ολλανδία (72%), την Πολωνία (69%) και την Ουγγαρία (68%).


Στον ακόλουθο πίνακα παρουσίαζεται ότι η πλειοψηφία όσων επιθυμούν την απέλαση των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα τους έχει κατά βάση δεξιά πολιτική ιδεολογία. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό και το ποσοστό των αριστερών που καταγράφονται στην έρευνα, καθώς το 74% επιθυμεί την αποχώρησή τους έναντι 89% όσων τοποθετούνται στο κέντρο και τα δεξιά.


Στην παρακάτω καρτέλα που έχει σχέση και με την αρχική, καταγράφεται η πορεία του δείκτη όσων θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών έχει θετικό αντίκτυπο. Στην Ελλάδα το 74% (πρώτη καρτέλα) απαντά αρνητικά, ενώ ένα μόλις 10% απαντά θετικά. Εδώ παρατηρούμε ότι το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν στο 19%. Μολονότι και το 19% είναι ένα χαμηλό νούμερο, βλέπουμε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι επιπτώσεις της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει σχεδόν κατά 50% το ποσοστό εκείνων των ανθρώπων που εκτιμούν ότι η παρουσία των μεταναστών επιδρά θετικά.


Στην τελευταία καρτέλα καταγράφεται ο αριθμός των μεταναστών στις χώρες που μετέχουν στην έρευνα για το 2017. Στην Ελλάδα οι μετανάστες ανέρχονται σε 1.220.000, ποσοστό δηλαδή που ξεπερνά το 10% με το ποιοτικό χαρακτηριστικό ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεότερο πληθυσμιακά κόσμο, με υψηλό δείκτη γεννήσεων σε αντίθεση με τους γηγενείς οι οποίοι είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε δε δημιουργούν οικογένειες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail