Δε μας διέλυσαν οι Τούρκοι, δε θα μας διαλύσουν οι πολιτικοί

Το παλιότερο βιβλίο της νεοελληνικής ιστοριογραφίας που μιλά για το Μέγα Αλέξανδρο είναι του καλόγερου γιατρού Διονυσίου Πύρρου το "βίος, πράξεις και κατορθώματα του Αλέξανδρου του Μακεδονος" το 1846. Σε αυτό περιγράφει τον Αλέξανδρο ως τον αξιοτερο και ανδρειοτερο των ανθρώπων.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού πολιτισμού

Γυρίζοντας πίσω στο Βυζάντιο, ο Βασίλειος ο ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας παρουσιάζεται από τον Ιωσήφ Γενέσιο να έχει την καταγωγή του από τους Βασιλιάδες της Μακεδονίας Φίλιππο και Αλέξανδρο, άριστους ηγεμόνες.

Το 1383 ο Μανουήλ Παλαιολόγος για να προτρέψει τους Θεσσαλονικείς να αγωνιστούν μέχρι θανάτου εναντίον των Τούρκων τους αναφέρει ότι η πατρίδα τους είναι η πατρίδα του Φιλιπππου και του Αλέξανδρου.

Το μετρό σύγκρισης της σπουδαιότητας ενός Βυζαντινού αυτοκράτορα ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Το μετρό σύγκρισης των σημερινών Ελλήνων πολίτικων είναι οι ιδεοληψίες τους και η τσέπη τους. Τόσο οπισθοδρομικό ήταν το Βυζάντιο. Αυτή είναι η ιστορία μας. και η ενότητα μας που δεν την διέλυσαν οι Τούρκοι για 400 χρόνια και δεν θα καταφέρει κανένας άλλος να τη διαλύσει.

* Πηγή: Δημήτρης Κουγιουμτζογλου "Ο Μέγας Αλέξανδρος του Ελληνισμού"
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail