Το χρέος δημιουργήθηκε από και μέσα στο ευρώ

moerschy / pixabay
Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς πως σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα ότι, το ένοχο ελληνικό παρελθόν της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης ευθύνεται για τα τεράστια σημερινά μας χρέη, που στην πραγματικότητα εκτινάχθηκαν στην περίοδο της ευρωζώνης. Είναι διαστροφικά στατιστiκό ψέμα ότι τα τεράστια σημερινά χρέη τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Μέγιστο ψέμα. Δείτε τα σχετικά ιστογράμματα της πορείας του χρέους από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που αποτελούν αδιάψευστη εικόνα της πραγματικότητας.

Θεόδωρος Κατσανέβας

Πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 2016 σύμφωνα με στοχεία της Eurostat


Παρόμοιες στατιστικές διαστροφές τις καταθέτουν συχνά- πυκνά οι αργυρώνυτοι κατοχικοί δημοσιογράφοι. Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και είναι προφανώς άξιος ο μισθός τους.Όμως, όχι και να τις δεχόμαστε με ελαφριά καρδιά. Οι Σημίτηδες και ΣΙΑ φυσικά και δεν αθωώνονται για την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες, τις μίζες, τη διαπλοκή που ανέδειξαν σε επιστήμη. Αλλά ακόμα και αν πετούσαν και πετάμε ευρώ από το παράθυρο σε καθημερινή βάση, αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει τα κολοσσιαία σημερινά χρέη που μας φόρτωσαν με swaps, τοξικά ομόλογα, υψηλά επιτόκια και διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα οι «δανειστές» για να μας κλέψουν τη χώρα.

Αν είχαμε κληρονομήσει τόσο τεράστια χρέη από το παρελθόν, τότε γιατί μας ενέταξαν στην ευρωζώνη, όταν βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η υποψήφια χώρα να έχει μέτρια ή έστω ανεκτά χρέη; Με την συνθήκη του Λονδίνου το 1953, την οπιά συνυπέγραψε και η νικήτρια Ελλάδα,έγινε κούρεμα κατά 70% και ευνοϊκή ρύθμιση με αναπτυξιακή ρήτρα των χρεών της Γερμανίας που ανέρχονταν τότε στο τρομακτικό επίπεδο του 600% του ΑΕΠ. Τα χρέη αυτά που οφείλονταν στο αιματοκύλισμα της υφηλίου χαρίστηκαν στους Γερμανούς, ενώ τα δικά μας που οφείλονται στην παγίδα χρέους μέσα στην ευρωζώνη, όχι μόνο χαρίζονται αλλά και αυξάνονται άνω των 30 δις ετησίως.

Και ενώ εμείς καταγγέλουμε τις πολιτικές μας ηγεσίες για κακοδιαχείριση,και σωστά ως ένα βαθμό,τότε τι να πει κανείς για την επιστημονικού τύπου διαφθορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που προωθούν την υπερτροφία των φορολογικών παράδεισων την οικονομία του διεφθαρμένου χρηματιστηριακού τζόγου και επιχειρήσεις τύπου Seamens; Οι δικοί μιζαδόροι πολιτικοί είναι μικροκλεφτρόνια μπροστά στους επιστήμονες Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Η εκτόξευση του χρέους από και μέσα στο ευρώ

Το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως και αυτό άλλων χωρών κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στην ευρωζώνη. Το 2002 που η Goldman Sachs με τους Σημίτη-Παπαδήμο μας ενέταξαν στην παγίδα του ευρώ, το χρέος ανερχόταν σε 158 δις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σήμερα 16 χρόνια μετά ανέρχεται σε 344 δις και αν συνυπολογιστούν και τα 52 δις του κουρέματος ελληνικών κυρίως ομολόγων από το PSI του 2012, υπολογίζεται σε σχεδόν 400 δις. Από την εποχή δηλ. της ίδρυσης του ελληνικού κράτους το 1832, μετά από 186 ολόκληρα χρόνια, με δανεισμούς, στάσεις πληρωμών,και ρυθμίσεις χρεών, το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε το 2002 να ανέρχεται σε 158 δις. Και μόλις σε 16 χρόνια σκαρφάλωσε κατά περίπου 240 δις.

Αποκλείεται το κούρεμα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη

Το κούρεμα του χρέους αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην οποία διογκώθηκε και διευρύνεται με διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα, με swaps,τοξικά ομόλογα,επιτόκια κλπ.Φυσικά καμιά πιθανότητα δεν υπάρχει ώστε να καταφέρει η χώρα μας να έχει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ. και επί πλέον, να υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως συνολικά ποσά της τάξης του 15-20% στους ανελέητους δανειστές, όπως έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και επιβεβαιώνεται με τα επόμενα και το τελευταίο Eurogroup της 21 Ιουνίου 2018. Την αμέσως επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός σε μια παράσταση-φαρσοκωμωδία, έβαλε γραβάτα και έμπλεος ενθουσιασμού δήλωσε ότι, βγήκαμε από τα μνημόνια. Βγήκαμε δηλ. από τα χωρίς γραβάτα μνημόνια και μπήκαμε στα μνημόνια της γραβάτας.

Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι, οι δανειστές μας εγκλώβισαν σε μια τεράστια «παγίδα χρέους» από την οποία μόνο με έξοδο από την γερμανική «νεκροζώνη», υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα μας που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, αφού και μέρος της πνευματικής μας ηγεσία, αν δεν υποτάσσεται για ίδιον συμφέρον, παραπαίει σε καθεστώς σύγχυσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail