Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στα Σκόπια! Μόνο 300-400 Βλάχοι» - Και η απάντηση του δημοσιογράφου

Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδος-Αλβανίας-Βουλγαρίας και Σκοπίων που αφορά στο ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

Διαβάστε με προσοχή το διάλογο ανάμεσα στο δημοσιογράφο και τον υπουργό:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω αν στις τόσες συναντήσεις που κάνατε με τον Σκοπιανό ομόλογό σας θέσατε το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια, εάν ζητήσατε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εκεί ελληνικής μειονότητας και αν επίσης ζητήσατε από την εκεί μειονότητα να βοηθήσει στην εύρεση μιας λύσης με τη γείτονα χώρα. Σας ευχαριστώ.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον μια συζήτηση σε μια ορισμένη κατηγορία μέσων για την ελληνική μειονότητα, φαντάζομαι ότι θα εννοείτε πιο πολύ τους ελληνόφωνους Βλάχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαι Βλάχος, πιο πολύ εννοώ τους ελληνόφωνους Βλάχους, Υπουργέ μου.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Άρα καλά σας κατάλαβα, ναι. Νομίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι που εκπροσωπούν τους Βλάχους στην Ελλάδα για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Καθ΄ αυτό Έλληνες, δηλαδή με ελληνικά διαβατήρια, είναι 300, 400 στη γείτονα χώρα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν μειονότητες με το χαρακτήρα να δείξουμε ένα θέμα αυτών, τις μειονότητες και τις δικές μας. Σας θυμίζω ότι το πρώτο πράγμα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και το πρώτο πράγμα που έθεσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην άλλη πλευρά, ήταν να μιλάμε αν θέλουμε για απόδημους, να μιλάμε για διασπορά αλλά όχι για μειονότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, κ. Υπουργέ, ήδη οι Σκοπιανοί σε απογραφή έχουν δηλώσει ότι είναι 300.000 τουλάχιστον οι βλαχόφωνοι.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, ξέρω. Σας λέω, είναι οι Βλάχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίοι έχουν ελληνική συνείδηση.

Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ: Μαζί σας, αλλά δεν είναι μειονότητα με αυτή την έννοια. Και νομίζω ότι έχετε εδώ στη Θεσσαλονίκη εξαιρετικούς Βλάχους που ξέρουν καλά το θέμα. Σκέφτομαι, ας πούμε, τον κ. Μέρτζο, ο οποίος είναι. Όλο το Νυμφαίο πάνω είναι μια περιοχή. Εγώ, θέλω να σας πω το εξής, επειδή μου φαίνεται είναι και ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου Βλάχος, αν δεν κάνω λάθος. Θέλω να σας πω ότι οι Έλληνες Βλάχοι, γενικά το λέω τώρα, με αφορμή την ερώτησή σας, αλλά όχι ως απάντηση, πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους, υψηλά μορφωμένους και με υψηλή και πατριωτική και διεθνιστική συνείδηση. Αλλά μιλάω για τους Βλάχους στην Ελλάδα.

Αρχικά έχουμε...ελληνόφωνους Βλάχους, που μετά είναι Ελληνες και 300-400 Βλάχους που μετά γίνονται 300.000.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail