F-35B και δικό της αεροπλανοφόρο σχεδιάζει η Τουρκία

Freepen.gr - Στο πλαίσιο των σχεδίων αναβάθμισης των ναυτικών δυνάμεων με ελαφρούς και πλήρως εξοπλισμένους αερομεταφορείς κατά την επόμενη δεκαετία, η Τουρκία εξετάζει τώρα την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35B με τα προσόντα σύντομης απογείωσης και κατακόρυφης προσγείωσης (STOVL), ως μέρος του τρέχοντος προγράμματος Joint Jet Fighter (JSF) αναφέρει η hurriyetdailynews.com.

Στο πλαίσιο του προγράμματος JSF του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μαζί με μια σειρά σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλία και των Κάτω Χωρών, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) έχουν ως βασικό προγραμματισμό την αναβάθμιση της πολεμικής αεροπορίας με 100 F-35 αεροσκάφη να παράγονται από κοινού στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος.

Τα F-35A απογειώνονται και προσγειώνονται με το συμβατικό τρόπο και ως εκ τούτου θα αντικαταστήσουν τη δύναμη των τουρκικών F-16 στις επόμενες δύο δεκαετίες.Η Αγκυρα όμως ενδιαφέρεται για τα F-35B για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεών της, κυρίως για τις υπερπόντιες επιχειρήσεις.

Ήδη η Τουρκία ναυπηγεί το μεγαλύτερο αμφίβιο πλοίο επιδρομής (LHD), TCG Anadolu, με σχέδια καθέλκυσης το 2021. Την επόμενη δεκαετία όμως η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει το πρώτο πλήρως εξοπλισμένς αεροπλανοφόρο της αναφέρει η ιστοσελίδα ενώ και τα δύο πλοία θα φιλοξενούν αεροσκάφη F35B.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης αυτήν την στιγμή στη διαδικασία δημιουργίας δύο μεγάλων στρατιωτικών βάσεων, η μία στο Κατάρ και η άλλη στη Σομαλία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail