Η Μαρία-Ολυμπία από την Καλαβρία μιλά τα γκρίκο και την ανάγκη να μείνει ζωντανή η γλώσσα

Freepen.gr - Η ελληνικής καταγωγής, κάτοικος της Καλαβρίας, Μαρία-Ολυμπία μιλά τα Γκρίκο σε ένα βίντεο που κατέγραψε ο Τζον Καζακλής  στη Bova Μαρίνα της Ιταλίας, όπου συναντήθηκαν.

Τα Γκρίκο είναι μια ποικιλία ελληνικών και ιταλικών που μιλούν περίπου 50.000 άνθρωποι και προέρχεται από τις μητρικές γλώσσες των αρχαίων και μεσαιωνικών Ελλήνων εποίκων που άρχισαν να μεταναστεύουν στην ιταλική χερσόνησο τον 8ο αιώνα π.Χ. 

Τα Γκρίκο είναι ένα από τα τελευταία πολιτιστικά στοιχεία της ιστορικής περιοχής Magna Graecia της Ιταλίας και της Βυζαντινής Ιταλίας.

Στην Καλαβρία τα μιλούν περίπου 1.000 άτομα και η Μαρία-Ολυμπία επισημαίνει την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η γλώσσα.

Από το 1999, οι ομιλητές της έτυχαν κάποιας αναγνώρισης, χάρη σε ένα νόμο που υπόσχεται προστασία σε πολλές από τις πολιτιστικές και γλωσσικές μειονότητες της Ιταλίας. Παρ 'όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail