Ηχηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε - Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της

@eucopresident
Freepen.gr - Ηχηρό μήνυμα έστειλε στην Αγκυρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τις προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ σε βάρος του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες. Επαναλαμβάνω την υποστήριξή μας για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την ομαλοποίηση με όλα τα κράτη μέλη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και θα αξιολογήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου εάν υπάρχουν οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση των ηγετών με την Τουρκία στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

+ + + + + 

This evening President Anastasiades and Prime Minister Tsipras informed us about the latest developments regarding Turkey's illegal violations in the Eastern Mediterranean and in the Aegean. On behalf of all the EU leaders, I would like to express our solidarity with Cyprus and Greece, and urgently call on Turkey to terminate these activities. I reiterate our support for the sovereign right of the Republic of Cyprus to explore and exploit its natural resources, in accordance with EU and international law, including the UN Convention on the Law of the Sea.

These actions contradict Turkey's commitment to good neighbourly relations and their normalisation with all Member States. We are ready to cooperate with Turkey and will assess at our March European Council whether the conditions are there to hold the Leaders' Meeting with Turkey in Varna on 26 March.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail