Τουρκική ομολογία αποτυχίας του τουρκικού λόμπι στις ΗΠΑ - Ανύπαρκτο το ελληνικό

LoggaWiggler / pixabay
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Σε άρθρο της Χουριέτ επισημαίνεται η τεταμένη καταστάση στην οποία βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις κυρίως εξαιτίας κυρίως τριών κυρίως γεγονότων. 

Πρώτον της στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και δεύτερον στο ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα αιτήματα για την έκδοση του Γκιουλέν θα εισακουστούν. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η απόφαση της Τουρκίας για αγορά των S400 εκλαμβάνεται από την αμερικανική πλευρά ως ρήγμα στο πνεύμα της ατλαντικής συμμαχίας.

Ο θυμός απέναντι στην Τουρκία ενώνει σύμφωνα με το άρθρο της Χουριέτ τους ακραία πολωμένους ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς. Το κογρέσσο περιμένει ένα επεισόδιο παρόμοιο με την επίθεση που δέχθηκαν αμερικανοί διαδηλωτές από τους άνδρες του Ερντογάν σε αμερικανικό έδαφος για να προωθήσει αυτό που η Άγκυρα μπορεί να κρίνει ως αντιτουρκικές προτάσεις. 

Εν τω μεταξύ το τελευταίο ψήφισμα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας εισήχθη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των αντιπροσώπων το Μάρτιο. Τους μήνες που ακολούθησαν την επίθεση των ανδρών του Ερντογάν οι υπογραφές στο ψήφισμα έφτασαν τις 106. Το μεγαλύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης της Τουρκίας είναι η έκδοση εντάλματος το 2016 εναντίον του ιδρύτή και βασικού χρηματοδότη μιας από τις κυριότερες οργανώσης υπεράσπισης τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ της οργάνωσης Τουρκικός Συνασπισμός των ΗΠΑ.

Και το ελληνικό λόμπι τι κάνει άραγε; Όταν εκατοντάδες χιλιάδες λιμοκτονούσαν κατά τη γερμανική κατοχή, οι Ελληνοαμερικάνοι είχαν φροντίσει για τον εφοδιασμό της χώρας με τρόφιμα. Το 1975 είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Κυβερνήσεις δεν είχαμε ποτέ, είχαμε έθνος. Τώρα πάσχουμε και μέσα και έξω.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail