Το Βελιγράδι πνίγει εμπορικά την Πρίστινα - Οικονομική ασφυξία στο Κόσοβο

Βελιγράδι - john_gotti_serbia / pixabay
Freepen.gr - Οι επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως εσκεμμένες προσπάθειες της Σερβίας και των Σκοπίων να εμποδίσουν τις εισαγωγές από το Κοσσυφοπέδιο, παραβιάζοντας έτσι τις δεσμεύσεις τους για ελεύθερο εμπόριο.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας της Πρίστινα Νάιμ Γκάσι σημειώνει ότι ενώ ο συνολικός όγκος των συναλλαγών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αξίζει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η ζυγαριά γέρνει υπερβολικά υπέρ της Σερβίας.

Οι εξαγωγές της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο αντιπροσωπεύουν περίπου 425 από τα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία αξίζουν 25 εκατομμύρια ευρώ.

"Έχουμε ένα τεράστιο χάσμα στην εμπορική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών. Η Σερβία πωλεί πολλά αγαθά στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά τα γραφειοκρατικά μέτρα εμποδίζουν τα αγαθά του Κοσσυφοπεδίου να φτάσουν στη Σερβία ", δήλωσε ο Γκάτσι στο BIRN ενώ θεωρητικά τα δύο μέρη
δεσμεύονται αμφότερα για την ελευθέρωση του εμπορίου μέσω της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (CEFTA), που δρομολογήθηκε από την ΕΕ το 2006.

Ωστόσο, μια έκθεση για τα εμπόδια στις επιχειρήσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που παρουσιάστηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα τεράστια εμπόδια στις συναλλαγές με τους γείτονές του.

Αναφέρει τα "διάφορα εμπόδια", συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εμπορικών φραγμών και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων και μέτρων που το Κοσσυφοπέδιο δεν συναντά στα μάτια της Σερβίας.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις τελωνειακές διαδικασίες της Σερβίας και την έλλειψη άμεσων επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά οι συμφωνίες πρέπει να διεξάγονται με τη χρήση μεσολαβητών τρίτων.

"Οι παραγωγοί του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να εξάγουν αγαθά στην ΕΕ ή στην Ελβετία απ ​​'ό, τι στη Σερβία και τα Σκόπια λόγω της σκόπιμης γραφειοκρατίας που χρησιμοποιούν αυτές οι δύο χώρες για να προστατεύσουν τη δική τους παραγωγή", δήλωσε ο Γκάσι.

Το Κόσοβο 18 χρόνια μετά την απαράδεκτη επέμβαση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνει πως η θεωρία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και ισχυρού κράτους διαφέρει πολύ στην πράξη. Εκατοντάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, η ISIS δρα ανενόχλητη δημιουργώντας εξτρεμιστικούς πυρήνες ενώ οι Αμερικανοί πρωταγωνιστές του 1999 λυμαίνονται σήμερα τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη και τις υποδομές του υπό διαμόρφωση μορφώματος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail