Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Για να έχουμε καλή υγεία σε κάθε ηλικία πρέπει να προσέχουμε όχι μόνο τι τρώμε αλλά και πώς το τρώμε!
Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι τα λαχανικά διατηρούν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους όταν μαγειρεύονται στον ατμό, ενώ από την άλλη πρέπει να αποφεύγουμε να ψήνουμε το κρέας στα κάρβουνα καθώς έτσι εμπλουτίζεται με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.
Μια νέα επιστημονική μελέτη από Γάλλους ερευνητές έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη tip μαγειρικής για καλή υγεία, που αυτή τη φορά αφορά τους ηλικιωμένους. Τα άτομα άνω των 65 ετών, συμβουλεύουν, πρέπει να τρώνε πάντα το κρέας τους καλοψημένο, καθώς έτσι θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Κέντρο Ερευνών Ανθρώπινης Διατροφής στο Οβέρν διαπίστωσαν πως όταν το κρέας είναι καλοψημένο ο οργανισμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας καταφέρνει να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων 70-82 ετών να καταναλώσουν μια μπριζόλα που ήταν είτε μέτρια ψημένη –σενιάν, όπως λέγεται στη γλώσσα της μαγειρικής– είτε καλοψημένη. Στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα αμινοξέων (των δομικών συστατικών των πρωτεϊνών) στο αίμα τους και διαπίστωσαν ότι στη δεύτερη περίπτωση ήταν πολύ υψηλότερα.
«Προκειμένου να αποφευχθεί η σαρκοπενία [σημ. η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που παρατηρείται τυπικά με την πάροδο των ετών] οι ηλικιωμένοι καλό είναι να καταναλώνουν το κρέας τους καλοψημένο» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition. Να σημειωθεί ότι η επαρκής απορρόφηση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.
Τι ισχύει όμως για τους νεότερους ανθρώπους;
Το πεπτικό σύστημα των ανθρώπων μικρότερης ηλικίας διασπά και αφομοιώνει το μισοψημένο και το καλοψημένο κρέας με τον ίδιο τρόπο, επομένως η απορρόφηση πρωτεϊνών επιτυγχάνεται στον ίδιο βαθμό και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.