Ρωσίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιστορίας: Ο Πανελληνισμός του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Vladislav Perunović, 
Skopje, FYROM
Για τη Freepen.gr 

Η τηλεοπτική συνέντευξη της Nataliya Ivanovna Basovskaya, καθηγήτριας Πανεπιστημίου και πιο δημοφιλούς ιστορικού της Ρωσίας, περιέχει τον πυρήνα μιας νέας θεωρίας της ρωσικής επιστήμης για το Μέγα Αλέξανδρο - αυτό της Πανελλήνιας στάση του.

Ενώ για τους περισσότερους δυτικούς ιστοριογράφους η ελληνικότητα του Αλέξανδρου είναι επίσης αναμφισβήτητο, ο όρος «Πανελληνισμός» [Pan-Hellenism] έχει καθαρά πολιτική χροιά. Ιστορικά, αυτό προήλθε από ενέργειες του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β'.

Ωστόσο για την Basovskaya και τους υποστηρικτές της στο ρωσικό ακαδημαϊκό χώρο, ήταν ο Αλέξανδρος που έφερε τον Πανελληνισμό όπου του τον μεταλαμπάδευσε ο ονομαστός Ελληνας φιλοσοφος Αριστοτέλης.

Σε αυτήν την κοσμοθεωρία, ο Πανελληνισμός είναι μια ελιτίστικη ιδέα που συνδέει την «εθνικότητα» (σε αυτή την περίπτωση, την ελληνική της μετα-κλασικής εποχής) με τον «πολιτισμό».

Σύμφωνα με τα λόγια της Basovskaya, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι ένας τέτοιος ελιτισμός ξεπέρασε τις εθνικές, φυλετικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές και έφτασε στο αποκορύφωμά της στην κοινωνικο-πολιτική της πρώιμης ελληνιστικής εποχής.

Αυτή η νέα ερμηνευτική προσέγγιση για τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως εκπολιτιστική αποστολή και όχι ως προσωπική επιδίωξη (ή κάτι που καθορίζεται από το κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, όπως κάποιοι νεο-μαρξιστές υποστηρίζουν) αξίζει μια σωστή θέση σε όλες τις προσπάθειες ορθού προσδιορισμού των αιτιών του Μακεδονικού ιμπεριαλισμού.

Έτσι, το πραγματικό έδαφος για τις κατακτήσεις δεν προσδιορίστηκε τόσο πολύ που από τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις και την πολιτική στάση του Φιλίππου Β' αλλά είναι το αποτέλεσμα του αριστοτελικού και υπερβατικού χαρακτήρα του Αλέξανδρου.

Η συνέντευξη της καθηγήτριας Nataliya Ivanovna Basovskaya προβλήθηκε στις 23 Μαρτίου του 2017 στη ρωσική τηλεόραση LIFE.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail