Η Ελληνική Παλαιστίνη

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Πέλλα. Βρισκόταν στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, ο Μέγας Αλέξανδρος της έδωσε το όνομα Πέλλα για να τιμήσει τη γενέτειρα του. Μακεδόνες άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Πέλλα όπως και η Παλαιστίνη ήρθαν στα χέρια των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, Ελληνικής δυναστείας, της οποίας ιδρυτής ήταν ο Πτολεμαίος ο Σωτήρας, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Δίον, μια άλλη πόλη της Δεκάπολης (δέκα πόλεις), ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και εκεί εγκατέστησε Μακεδόνες από το Δίον της Πιερίας.

Αλλά μόνο στην Ελληνική Δεκάπολη συναντάμε Ελληνική παρουσία στην Παλαιστίνη;

Το Ελληνιστικό κράτος των Σελευκιδών του οποίου ιδρυτής ήταν ο Σέλευκος ο Α’ περιλάμβανε και την Παλαιστίνη, την οποία είχε υποτάξει άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος χωρίς προβλήματα, με εξαίρεση την πόλη της Γάζας που αντιστάθηκε. Είναι επίσης γνωστή η επανάσταση των Μακκαβαίων που στρεφόταν εναντίον των Σελευκιδών που είχαν την συμπάθεια των Ελληνιζόντων Ιουδαίων.

Αλλά από πότε χρονολογείται η Ελληνική παρουσία στην Παλαιστίνη;

Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι οι Φιλισταίοι ήρθαν από το νησί Καφθώρ. Σύμφωνα με τη βίβλο, Kaftor είναι η Κρήτη. O καθηγητής Παναγιώτης Χρήστου γράφει ότι ο βοηθός καθηγητή του Ινστιτούτου Ανατολικών Μελετών του πανεπιστημίου του Σικάγο David Schloen, σε ένα άρθρο του αναφέρει τους Φιλισταίους ως Έλληνες Μυκηναϊκής καταγωγής.

Μετά από ανασκαφές στην Ασκαλώνα, γνωστή πόλη των Φιλισταίων στη Γάζα, βρέθηκαν 19 ενεπίγραφα χρωματισμένα κομμάτια, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια μορφή Αιγιακής γραφής. Ο δόκτωρ Φρανκ Μουρ Κρος, καθηγητής του Χάρβαρντ, ειδικός στις γλώσσες και τις διαλέκτους της Μέσης Ανατολής, την χαρακτήρισε ως κράμα Κυπρο-μινωικής και Γραμμικής Α γραφής.

Αλλά τι ήταν η Γραμμική Α; Πρόκειται για προ-αλφαβητική γραφή της Κρήτης, που ονομάστηκε Γραμμική από τον αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς. Λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η μεταγενέστερη, Γραμμική Β, η οποία θεωρείται ως η πρώτη γραφή της Ελληνικής γλώσσας 500 χρόνια πριν τα Ομηρικά έπη (αποκαλύφθηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντριτς ότι ήταν Ελληνική), έχει τουλάχιστον 50 κοινά σημεία με την Α, είναι πιθανό και η Α να είναι Ελληνική γραφή, ίσως πρώιμη Αιολική διάλεκτος, φυσικά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Πάνω από όλα όμως η ελληνικότητα των αρχαίων Κρητών αποδεικνύεται από μια σειρά αρχαίων συγγραφέων.

Ο Ομηρος στην Ιλιάδα αναφέρει τον Ιδομενέα βασιλιά ως δεύτερο μετά το Νέστορα, ως έναν από τους αρχηγούς των Αργείων. Ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά χαρακτηρίζει την Κρήτη προορισμένη να κυριαρχήσει ανάμεσα στους Έλληνες. Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο η πόλη της Κρήτης Γόρτυς ονομαζόταν και Λαρίσα, πελασγικό όνομα.

Αλλά τι ήταν οι Πελασγοί; Σύμφωνα με τον Αισχύλο και το Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα ήταν Έλληνες.

Δεν σημαίνει φυσικά αυτό ότι η Παλαιστίνη είναι χαμένη Ελληνική πατρίδα, σημαίνει ότι εκεί έζησαν και Έλληνες, σημαίνει ότι φυσικά και το Ισραήλ έχει δικαίωμα ύπαρξης εκεί, όπως και οι Αραβες που ήταν μεταγενέστεροι, αλλά πάνω από όλα είναι οι Αραβοποιημένοι γηγενείς, για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται κανένας.

Όλες οι αυτοκρατορίες κάποια στιγμή έλεγξαν αυτή την περιοχή, οι κάτοικοι της δεν είναι λοιπόν συμπαγή "πράγματα".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail