"Παιχνίδια πολέμου" Ρωσίας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και ο άσος του Πούτιν

Στρατής Μαζίδης

Ιστορική απόφαση για τη Ρωσική Ομοσπονδία και το Ισραήλ, καθώς Πούτιν και Νετανιάχου αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα την περασμένη Τρίτη την εμβάθυνση των δεσμών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όπως σημειώνει η ισραηλινή debkafiles. 

Η αρχή θα γίνει με κοινή στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στο κοίτασμα του Λεβιάθαν και αποτελεί ιστορικό ορόσημο καθώς τίθεται ένα τέρμα στην αποκλειστική συνεργασία της IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση των δύο κορυφαίων πολιτικών ανδρών μετείχαν επίσης τόσο ο επικεφαλής της Mossad, Γιόσι Κοέν όσο και ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών της IDF, στρατηγός Χερτζί Χαλεβί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της debka η στρατιωτική άσκηση Ρωσίας - Ισραήλ σε επίπεδο ναυτικού και αεροπορίας θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση του Hmeymim στη Συρία και πολεμικά πλοία θα αποπλεύσουν από την Ταρσό και τη Λαττάκεια για κοινές ασκήσεις με ισραηλινές μονάδες.

Εκτός όμως της άσκησης, θα επεκταθεί περισσότερο ο κοινός μηχανισμός συντονισμού των πτήσεων των ρωσικών και ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στο συριακό εναέριο χώρο.

Ωστόσο φαίνεται πως η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων έρχεται ως συνέχεια στο πράσινο φως της δραστηριοποίησης ρωσικών εταιρειών να διεκδικήσουν συμβόλαια στα ενεργειακά οικόπεδα Λεβιάθαν και Ταμάρ, είδηση την οποία είχαμε σημειώσει μέσα στην εβδομάδα στη Freepen.gr.

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπαθούσε διαρκώς να κερδίσει τη δυνατότητα οι ρωσικές εταιρείες και ιδίως η Gazprom, να επεκταθούν στα ενεργειακά οικόπεδα του Ισραήλ. Επιπλέον επιχειρηματολογούσε στο Νετανιάχου πως η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή αποτελεί εγγύηση πως καμία αραβική ή μουσουλμανική χώρα, όπως το Ιράν, η Συρία και η Χεζμπολάχ δε θα επιτεθούν στις εγκαταστάσεις εξόρυξης των ενεργειακών οικοπέδων.

Κατά τη debka η ναυτική συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια τοπική οικονομική συνεργασία και την υπεράσπιση πιθανών μελλοντικών υποδομών της Gazprom στη Μεσόγειο.

Μακροπρόθεσμα τα μεγάλα ρωσικά καταδρομικά πλοία αλλά και τα μικρότερα - ταχύτερα ισραηλινά που έχουν ναυπηγηθεί για ταχεία επέμβαση, μπορούν να παρέξουν μια αποτελεσματική άμυνα των ενεργειακών assets στη Μεσόγειο και την περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Τουρκίας.

Ωστόσο οι στρατιωτικές συνεργασίες με υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία εμπεριέχουν ρίσκα σε επίπεδο επιχειρησιακό, πληροφοριών, τακτικής και στρατηγικής.

Οι δύο πλευρές εκτιμούν πως η κοινή στρατιωτική άσκηση θα μπορούσε να εκθέσει αμφίπλευρα κάποια από τα στρατιωτικά μυστικά της κάθε χώρας έκαστη. Ως εκ τούτου οι δύο χώρες αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν τα γυμνάσια σε τέτοια απόσταση και ύψος ώστε να προστατεύσουν η κάθεμια τα στρατιωτικά της μυστικά όσο είναι δυνατόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail