Τζιχαντιστής που συνελήφθη από τον YPG επανεπιβεβαίωσε τη συνεργασία Τουρκίας ISIS

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο τζιχαντιστής Abdulrrahim Χalit Ibrahim που συνελήφθη από τον κουρδικό YPG ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει όπλα, πυρομαχικά και τζιχαντιστές στην ISIS κυρίως μέσω της Jarablus και του Til Rai.

Ο τζιχαντιστής σημείωσε ότι η βοήθεια της Τουρκίας στην ISIS μειώθηκε εξαιτίας της αποκάλυψης των σχέσεων τους και του περιορισμού των μεταξύ τους συνόρων.

Μετά την σύλληψη του από τον YPG ο Ibrahim μίλησε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat. Aνέφερε ότι γεννήθηκε στο Χαλέπι και έγινε μέλος της ISIS πριν από δύο χρόνια. Τόνισε ότι το Ισλαμικό κράτος έβλεπε την Τουρκία ως σύμμαχο.

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας ISIS είπε ότι μοιράζονταν ιδεολογίες και στόχους και ότι ποτέ δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους.

Κατά τον τζιχαντιστή η μεταφορά από την Τουρκία στην Συρία διαμέσου του Gire Spi (απελευθερώθηκε από τον YPG και έτσι περιορίστηκαν τα σύνορα Τουρκίας ISIS), της Jarablus και του Til Rai γινόταν επίσημα και την νύχτα για να αποφύγουν τα αεροπλάνα του συνασπισμού εναντίον της ISIS και τον τύπο.

Κατά τον τζιχαντιστή ανώτεροι διοικητές της ISIS με πολιτικά έκαναν το εμπόριο. Η ISIS έστελνε στην Τουρκία πετρέλαιο, σιτάρι και άλλα υλικά σε αντάλλαγμα για όπλα, πυρομαχικά, προμήθειες και την περίθαλψη τραυματισμένων τζιχαντιστών σε τουρκικά νοσοκομεία.

Αποκάλυψε τέλος ότι το εμπόριο ανάμεσα στην Τουρκία και την ISIS έγινε πιο μυστικό μετά τον βομβαρδισμό των φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο κοντά στα σύνορα και την αποκάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ISIS.

Οι αποδείξεις μαζεύονται και δεν ζούμε στην δεκαετία του 1920 για να τις κρύβουν οι οπτικές συμφερόντων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail