ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έχουν προεξοφλήσει χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου φέτος;

Του Son Ofeon
 
Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου δεν είναι εύκολη χωρίς λογική ανάλυση των δεδομένων ως σήμερα κινήσεων.
 
Αν η απάντηση είναι ναι, πρέπει να γίνουν προστατευτικές κινήσεις από τους πολίτες, που ενδέχεται να επιταχύνουν την χρεοκοπία με μία γενική στάση πληρωμών και φόρων.
 
Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ο εφησυχασμός και πάλι μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο για τους ανυποψίαστους πολίτες.
 
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και όλα κρέμονται από μία κλωστή: Mπορεί να προκύψει άμεσα ως ατύχημα, αν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Προσωπικά δεν θα σας δώσω απάντηση, αλλά απλώς θα περιγράψω τη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία την Ελλάδα.
 
Όπως είναι γνωστό, φέτος λήγουν σημαντικού ύψους υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το συνολικό ποσό των δόσεων για το 2016 είναι 7,23 δις ευρώ και για το 2017 είναι 9,65 δις ευρώ.
Το σύνολο των δόσεων για το 2016 και το 2017 είναι 16,88 δις ευρώ.
 
 
Αν ανατρέξουμε στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το Φεβρουάριο του 2016 υπάρχουν στο Ενεργητικό του ισολογισμού τους ομόλογα και άλλοι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου αξίας 18,5 δις ευρώ.
 
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η διαπραγμάτευση στραβώνει φέτος και ως αποτέλεσμα δεν παίρνει η Ελλάδα κάποια δόση από το ESM για να μπορέσει να αποπληρώσει τμήμα των δόσεων αξίας 16,88 δις ευρώ.
 
Στην περίπτωση αυτή, κηρύσσεται η Ελληνική Δημοκρατία αυτόματα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ως προς την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους.
 
Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια να παρασυρθούν στην ίδια κατηγορία ως προς τη πιστοληπτική τους διαβάθμιση και τα ομόλογα δημοσίου, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
 
Αυτό θα οδηγήσει σε καταγραφή από τον ESM μίας αντίστοιχης τρύπας 18,5 δις ευρώ στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους.
 
Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει πλέον σήμερα.
 
Γι’ αυτό φρόντισαν προληπτικά στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τους να αυξήσουν τα κεφάλαια των τραπεζών κατά 14,4 δις ευρώ σύμφωνα με το “δυσμενές” σενάριο, επικαλούμενοι την άσκηση ποιότητας για το δανειακό χαρτοφυλάκιο τους (AQR).
 
Η αλήθεια είναι ότι μάλλον προετοίμαζαν τις τράπεζες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2016 ή του 2017.
 
Και πάλι όμως, από τα 14,4 έως τα 18,5 δις ευρώ υφίσταται μία τρύπα 4,1 δις ευρώ, που πρέπει κάπως να καλυφθεί.
 
Για το λόγο αυτό έχουν λυσσάξει οι θεσμοί και απαιτούν μέτρα 5,4 δις ευρώ από αύξηση της φορολογίας ή από μείωση δαπανών έως το 2018.
 
Το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερης αξίας μέτρα, που να φθάνουν τα 10 δις ευρώ περίπου, καθώς υπολογίζει ότι πρόβλημα σε περίπτωση χρεοκοπίας θα αντιμετωπίσουν και τα ομόλογα έκδοσης Ελληνικών τραπεζών αξίας 5 δις ευρώ, που λήγουν το 2020.
 
Οι δανειστές λοιπόν προεξοφλούν με τις κινήσεις τους ως τώρα τη σίγουρη χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους έως το 2017.
 
Εκτός βέβαια αν γίνει κάποιο θαύμα και εξασφαλίσει από κάποια πηγή το Ελληνικό κράτος εξοικονόμηση δαπανών και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικής αξίας 10 δις ευρώ ή αντίστοιχη εμπροσθοβαρή μείωση-ελάφρυνση χρέους.
 
Στα πλαίσια της τελευταίας δυνατότητας, η ΕΚΤ προσφέρεται ξαφνικά να αγοράσει σε μετρητά το 50% των ομολόγων EFSF, που κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες και λήγουν κανονικά το 2018.
Η αξία τους υπολογίζεται σε 37 δις ευρώ, οπότε το 50% είναι 18,5 δις ευρώ.
 
 
Σύμπτωση;
 
Όχι βέβαια.
Με τα χρήματα αυτά οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν αντίστοιχα τις οφειλές τους λόγω χρηματοδότησης ELA, μειώνοντας τη συνολική οφειλή σε 51,4 δις ευρώ (= 69,9-18,5).
 
 
Η μείωση κατά 18,5 δις ευρώ του ELA θα απελευθερώσει ενέχυρα δανείων αξίας 28,4 δις ευρώ (=18,5/0,65).
 
Στη συνέχεια αυτά τα δάνεια πωλούμενα στο 35% της αξίας τους θα καλύψουν με άμεση ρευστότητα τη τρύπα, που θα δημιουργήσει στις ελληνικές τράπεζες η διαγραφή των ομολόγων Ελληνικού δημοσίου, που θα ακολουθήσει στο πρότυπο του PSI.
 
Aυτή η διαγραφή θα παρουσιασθεί στους ‘Ελληνες ιθαγενείς ως διαγραφή χρέους, που δήθεν προσφέρθηκε από τους Ευρωπαίους ως ελάφρυνση προς τους ‘Ελληνες.
 
Όλα είναι καλά σχεδιασμένα, αλλά πρέπει να "καταλάβουν" το σχέδιο και 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους χωρίς να τους πάρουν με τις πέτρες...
 
Θα το καταφέρουν αυτό ή απλά θα πάμε ξανά σε εκλογές μέχρι τον Ιούλιο φέτος;

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail