Η τράπεζα των σκανδάλων

ΝΤΕΝΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ

Η Deutsche Bank θεωρείται από τους ίδιους τους Γερμανούς σαν μία εγκληματική συμμορία, αντάξια της μαφίας σε τραπεζικό επίπεδο. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς όμως της πατρίδας της, αθώωσε πανηγυρικά την ίδια και το διοικητή της.

.
Αν βάλει κανείς στην αναζήτηση (Google) τις λέξεις «Deutsche Bank» και «Σκάνδαλο» στα γερμανικά (για να μην θεωρηθεί προκατειλημμένος, διαβάζοντας τα αγγλόφωνα έντυπα), δεν θα προλαβαίνει να βλέπει τίτλους γερμανικών ΜΜΕ που της προσάπτουν χιλιάδες κατηγορίες: από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Ρωσία (πηγή), έως τη χειραγώγηση επιτοκίων στην Αγγλία, το εμπόριο όπλων στο Ιράν και το χαρακτηρισμό της ως «εγκληματική συμμορία», από την ίδια τη γερμανική αστυνομία (πηγή).
Εκτός αυτού, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του διοικητή της, οι διαδηλώσεις πολλών ΜΚΟ, συνδικάτων και ζημιωμένων πελατών της, συνοδεύουν πάντοτε τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων της. Δεν λείπουν ούτε οι γεωργικοί συνεταιρισμοί της Γερμανίας που την κατηγορούν για χειραγώγηση των τιμών των τροφίμων, για κερδοσκοπικούς λόγους.
Η τράπεζα όμως είναι το νούμερο τρία στην Ευρωζώνη, μετά τη Societe Generale και την ING με βάση το τζίρο της (το νούμερο ένα με κριτήριο τα παράγωγα). Εκτός αυτού, μαζί με τις Citigroup, JP Morgan Chase και HSBC, λέγεται πως ανήκει στους τέσσερις στυλοβάτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στους γίγαντες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι συστημικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των G20, άρα για ολόκληρη την υφήλιο. Παρά ταύτα όμως η χρηματιστηριακή της αξία είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, λόγω κυρίως των άσχημων οικονομικών της αποτελεσμάτων (πίνακας 2015).
.
Στοιχεία Ισολογισμού Deutsche Bank JP Morgan Citigroup




Τιμή μετοχής σε € 17,84 54,67 38,69
Αποτελέσματα μετά φόρων -6,09 δις € 30,70 δις $ 24,82 δις $
Ετήσιος τζίρος 33,52 δις € 100,96 δις $ 88,54 δις $
Χρηματιστηριακή αξία 24,48 δις € 201,86 δις $ 114,20 δις $
Αρ. προσωπικού (2014) 98.138 241.359 241.000
Υποχρεώσεις 1,65 τρις € 2,10 τρις $ 1,50 τρις $
Σύνολο Ισολογισμού 1,63 τρις € 2,35 τρις $ 1,73 τρις $
Ίδια Κεφάλαια (2014) 68,6 δις € 247 δις $ 223 δις $
Ίδια Κεφάλαια/Ισολογισμό 23,76 9,51 7,76
.
Επόμενο αρνητικό της στοιχείο είναι τα πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαια της, σε σχέση με τις υποχρεώσεις και το σύνολο του Ισολογισμού της. Όπως διαπιστώνεται από τον πίνακα, είναι 23,76 φορές χαμηλότερα, ενώ της JP Morgan 9,51 φορές και της Citigroup 7,76 φορές. Το χειρότερο όμως από όλα είναι η τεράστια έκθεση της στα παράγωγα, η μόχλευση της όπως λέγεται που ήταν ήδη από το 2013 η μεγαλύτερη παγκοσμίως (γράφημα).
.
146
.
Οι δικαστικές της περιπέτειες είναι το τρίτο αρνητικό της στοιχείο. Ξεκίνησαν το 2011, σαν επακόλουθο της κρίσης του 2007/08, ξεπερνώντας τελικά κάθε άλλη μεγάλη τράπεζα της υφηλίου. Μία από αυτές αφορούσε τη χειραγώγηση των επιτοκίων, εις βάρος των πελατών της και του δημοσίου τομέα. Ζημίωσε μέσω αυτών πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων τις καταχρεωμένες του ευρωπαϊκού νότου, κυρίως την Ελλάδα, αφού αύξανε τεχνητά τα επιτόκια δανεισμού τους.
Εναντίον της διεξάγονται δικαστικές έρευνες στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ χρηματοδοτεί από πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το εμπόριο όπλων. Διενεργεί επίσης συναλλαγματικά εγχειρήματα υψηλού ρίσκου, κερδοσκοπεί με τα τρόφιμα και παρέχει στους πελάτες της swap (ανταλλαγές χρηματοπιστωτικών εργαλείων) όλων των ειδών, προκαλώντας τους συνήθως μεγάλες ζημίες.
Παρόλα αυτά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας ανακοίνωσε πως παύει τους ελέγχους που αφορούν την εμπλοκή της στα σκάνδαλα της χειραγώγησης των επιτοκίων (Libor) και των εμπορευμάτων (πηγή), απαλλάσσοντας επί πλέον τον πρόεδρο που τα διενέργησε από όλες τις ευθύνες! Πιστεύω πως και η ΕΚΤ θα αθωώσει την τράπεζα των σκανδάλων και θα την αξιολογήσει θετικά στο επόμενο τεστ αντοχής που θα κάνει.
Το θεωρώ όμως λογικό, αφού αν πάθει κάτι η Deutsche Bank θα πέσει σαν χάρτινος πύργος το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και της Γερμανίας. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να την απομυζούν με δικαστικές καταγγελίες, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες (BNP κτλ.).
Αν βέβαια εμπλέκονταν σε τέτοια σκάνδαλα οι ελληνικές τράπεζες, ολόκληρη η κοινή γνώμη του κόσμου και κυρίως της Γερμανίας θα μας κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο και θα μας κατηγορούσε σαν διεφθαρμένους, φοροφυγάδες, απατεώνες κτλ. Ακόμη χειρότερα, οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατηγορούσαν την κυβέρνηση τους χαρακτηρίζοντας την σίγουρα αρχιερέα της διαπλοκής και υπηρέτη των τοκογλύφων.
Για την ενάρετη προτεσταντική Γερμανία και τη Deutsche Bank όμως, ισχύουν άλλοι κανόνες, άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Πιστεύω μάλιστα πως θα δούμε ξανά το ίδιο έργο με τη Volkswagen, ενώ εμείς οι Έλληνες το έχουμε παρακολουθήσει με τη Siemens και με όλες εκείνες τις γερμανικές επιχειρήσεις που μας πουλούσαν στρατιωτικό εξοπλισμό, δωροδοκώντας ατιμώρητα τους πάντες.
Θα το δούμε επίσης με τη γερμανική εταιρεία που μας ανάγκασαν να της πουλήσουμε τα αεροδρόμια και με τις υπόλοιπες που θα έλθουν, όταν με το καλό ψηφιστεί το ασφαλιστικό και ολοκληρωθεί η μετατροπή της Ελλάδας σε μία περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους. Τότε θα ξεκινήσει και η άνοδος του χρηματιστηρίου, αφού οι ξένοι επενδυτές αυτό περιμένουν.

analyst.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail