Κυριάκο η ανανέωση είναι με Πέτρο Μαντούβαλο και Νίκο Γεωργιάδη που έλεγε «Μπούρδα» και «χαμένη υπόθεση» τα Σκόπια;

Του Στρατή Μαζίδη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά συνήθιζε να λέει ότι έχει σκοπό να ανανεώσει την παράταξη του κόμματός του.

Σήμερα λοιπόν κατά τη διάρκεια της δήλωσής του μετά την εκλογική του επιτυχία παρατήρησα έκπληκτος δύο παρουσίες σε πρώτο τηλεοπτικό πλάνο, που τις είχαμε ξεχάσει.

Ο πρώτος ήταν ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος είχε καταδικαστεί με αναστολή για το παραδικαστικό.

Ο δεύτερος ήταν ο πάλαι ποτέ βουλευτής Κέρκυρας, Νίκος Γεωργιάδης. Κάποιοι θα τον έχετε ξέχασει όπως και τη θύελλα που είχε ξεσηκώσει με δηλώσεις - θέσεις και απόψεις όταν χαρακτήριζε «Μπούρδα» και «χαμένη υπόθεση» το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Αυτές οι εικόνες σε πρώτο πλάνο πάντως, δε συνιστούν στελεχιακή ανανέωση.

Ακολουθεί αναδημοσίευση από το In.gr και του άρθρου με ημερομηνία 27-10-2005«Χαμένη υπόθεση» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «εμμένουμε σε αυτή τη μπούρδα» χάνοντας τεράστιες δυνατότητες διπλωματικής επιρροής, ενώ συντάχθηκε και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, την Τετάρτη, ο βουλευτής Κέρκυρας υποστήριξε:

«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς πώς θα λέγεται η διπλανή χώρα όσο και αν δε μας αρέσει και εμένα με ενοχλεί κατάφορα να λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχω την απαίτηση να αποφασίζω εγώ πώς θα λέγεται η διπλανή χώρα. Αντίθετα, χάνουμε τεράστιες δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης και επιρροής λόγω του ότι εμμένουμε σε αυτή, την κατά την άποψή μου, μπούρδα».
Παράλληλα, ανέφερε: «Με το που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των ενταξιακών συνομιλιών θα αρχίσουμε να έχουμε το πρόβλημα της ονομασίας συνεχώς. Θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και αυτό που είπε ο Μπερνς όσο και αν είναι αντιπαθητικό, είπε ότι είναι κρίμα η Ελλάδα να κόψει τη δυνατότητα μιας τέτοιας χώρας να προσεγγίσει την ΕΕ λόγω μιας εμμονής στην ονομασία. Αυτό αποδείχτηκε λάθος από μέρους μας εξ αρχής, αφού βλέπαμε ότι δεν περνούσε και χάναμε τη μάχη γιατί δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος που ρεαλιστικά μπορεί να το δει και να πει ότι έχουμε δίκαιο».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει χώρα όλου του κόσμου που να μην αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως Μακεδονία. Δεν υπάρχει έντυπο διεθνές που να χαρτογραφεί την περιοχή και να μην γράφει Μακεδονία πάνω σε αυτή τη χώρα, είτε αυτό λέγεται Economist ή Financial Times».
«Με εξαίρεση μόνο ορισμένους από εμάς δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που αναφέρεται σε αυτή τη χώρας ως ΠΓΔΜ. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μέσω της εξωτερικής μας πολιτικής και εμμένοντας στα άρθρα της ενδιάμεσης συμφωνίας του 95 και να προσπαθούμε τώρα να πείσουμε ολόκληρο τον κόσμο ότι εμείς έχουμε δίκαιο και όλοι ότι άλλοι έχουν άδικο ως προς το αν πρέπει ή όχι να λέγεται μια χώρα με το συνταγματικό κατ αυτήν όνομά της» κατέληξε.
Οι αντιδράσεις
Όπως ήταν φυσικό, οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με τον γγ της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Απόστολο Σταύρου να αφήνει τον βουλευτή «ακάλυπτο», κάνοντας λόγο για «ατυχείς δηλώσεις».
«Είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδος σχετικά με την FYROM. Τις εκφράζει η κυβέρνηση και το κόμμα και παραμένουν αμετάβλητες» τόνισε ο κ. Σταύρου.
«Ημέρες του ηρωικού όχι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη του ονόματος Μακεδονία και θεωρώ ότι όλα τ άλλα απ όπου και αν προέρχονται είναι μπούρδες» σχολίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία ή σε ψυχιατρείο.
«Επειδή ακριβώς αισθάνομαι Μακεδόνας δεν με θίγει κανένας. Ό,τι δηλώνει ο καθένας εκφράζει εκείνον» δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής τόνισε: «Τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Γεωργιάδη, όπως κι άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, προφανώς δημιουργούν σύγχυση και επιπλέον μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, καθώς υποδηλώνουν ότι, και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις».
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε, από την πλευρά του, πως δεν περίμενε ότι «η γραμμή των ΗΠΑ να επιβάλλουν στα Βαλκάνια -στα Σκόπια, στο Κόσοβο και στην Αλβανία- τις δικιές τους λύσεις, θα είχε τόσο γρήγορα ευαίσθητους αποδέκτες».

Ο Στέλιος Παπαθεμελής σχολίασε ότι «είναι κρίμα γιατί πρόκειται για νέο πολιτικό που έχει περισσότερο ανάγκη να διαβάσει πολύ και πολλά και να ωριμάσει και μετά να αποφαίνεται για τόσο κρίσιμα και σοβαρά εθνικά θέματα», ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε ότι «καλό είναι να κάνουμε δηλώσεις όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις».
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έκανε λόγο για απειρία που απορρέει από το νεαρό της ηλικίας του βουλευτή αλλά και για πολιτική παραφροσύνη.
Διευκρινιστική δήλωση
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε την Πέμπτη σε διευκρινιστική δήλωση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τη λέξη «μπούρδες» τη χρησιμοποίησε «εμφατικά» και αναγνωρίζοντας πως «δικαίως έχει δημιουργήσει αντιδράσεις».
«Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο και γόνιμο να συζητηθεί η ουσία της επιχειρηματολογίας μου δίχως αφοριστικές αναφορές» συμπλήρωσε, σημειώνοντας:
«Επιτρέψτε μου να απολογηθώ για τη χρήση του άτοπου όρου και να τονίσω ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι ύψιστης σημασίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους μας με νηφαλιότητα, μετριοπάθεια και σωφροσύνη».
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail